FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Napirend előtt a fiatalokról

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
A parlament keddi ülésén Mihalovics Péter szólalt fel a Parlamentben. Fiatalok és külföld, a korábbi szocialista kormányzások lenyúlása versus tudatos ifjúságpolitikai építkezés: ezekről is beszélt a Fidelitas Országos Választmányának elnöke.
Mihalovics Péter felszólalása:

A szocialisták elnöke „Új magyar exodustól” tart, és sajnálkozik, mert a Tárki közvélemény-kutatási adatai szerint a 30 év alatti fiatalok köze fele el akar menni az országból. Azzal már nem kívántak foglalkozni, mit is jelent valójában ez a szám: elképzelés arra vonatkozóan, hogy a következő hónapokban vagy években külföldön tanuljon, szakmai tapasztalatot szerezzen, nyelvet tanuljon, szélesebb ismeretekre tegyen szert.
 
Mindenesetre Mesterházy Attila nem csak retteg, de gyorsan is felejt: a szocialisták 2002 és 2010 közötti gazdaságpolitikája és ifjúságpolitikája, jobban mondva annak hiánya döntő mértékben hozzájárult ahhoz, hogy például a 25-29 évesek körében a munkanélküliségi ráta 2010 elejére közel megduplázódott, 7 százalékról 12 százalékra nőtt. És tegyük hozzá, a szakminisztérium politikai államtitkárként folytatott ténykedéséről néhány év távlatában mindössze annyi juthat eszünkbe, hogy Bács-Kiskun Megyei Bíróságon Zuschlag János és társai büntetőperében ő maga is szót kapott a bíróságon.
 
2007 októbere a szocialista ifjúságpolitika mérföldköve volt. Ekkor derült fény ugyanis arra, hogy a szocialisták valójában mit is értenek az ifjúságpolitika fogalma alatt: a számviteli fegyelem megsértése, hamisítás, számlagyár, átjátszott pályázati pénzek, barátoknak juttatott állami milliók.
 
Ezzel összehasonlítva 2010 és 2012 között a Fidesz-KDNP kormány elindította a Magyar Közigazgatási Ösztöndíj programot, melynek sikerességét bizonyítja többek között a ReGeneráció – Kormányzati Karrier Expo évről-évre növekvő népszerűsége. A Nemzetgazdasági Minisztérium az Új Széchenyi Terv keretében 7 milliárd forintos pályázatot hirdetett, így segítve a 18-35 éves fiatalok vállalkozóvá válását. A Nemzeti Együttműködési Alap – többek között az Új Nemzedékek Kollégium közreműködésével – több mint 3 milliárd forintot különített el ifjúságpolitikai célokra, az Új Nemzedék Jövőjéért Keretprogram pedig hosszú idő után először fogalmaz meg a fiatalok számára érdekes és értékelhető célokat – nem mellesleg a fiatalok nyelvén, az ő kommunikációs eszközeiket használva. Ígéretünkhöz híven megalakítjuk a Nemzeti Ifjúsági Tanácsot, ahogyan – szintén a programunkban foglaltaknak megfelelően – gondoskodunk a fiatalok kikapcsolódási lehetőségeiről is. Dolgozunk azért, hogy a diákigazolvány jóval többet jelentsen egy farzsebben hordott plasztikkártyánál, hogy a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum a 21. századi elvárásoknak megfelelő programokat kínálva ismét központi szerepet töltsön be az új nemzedékek nevelésében és fejlődésében, illetve a június 23-án kezdődő Új Nemzedék-nap rendezvénysorozatnak köszönhetően szabadidő-alternatívát kínálunk a plázákban töltött órákkal szemben.
 
És nem kizárólag ezen eredmények miatt érdekes – finoman szólva – a baloldali aggodalom. Ne felejtsük el, arról a pártról beszélünk, melynek 2004 és 2006 között a szaktárca államtitkárának ifjúságpolitikai munkásságának nyomát sem találni (bár idősügyben igen aktívnak bizonyult), melynek gyermek-, ifjúsági- és sportminisztere később miniszterelnökként azt javasolta, hogy el lehet menni az országból, melynek ifjúsági szervezete egyetlen „konstruktív” kritikát tudott megfogalmazni a Fidesz-KDNP kormány ifjúságpolitikai keretprogramját megalapozó vitairatról: megpróbálta felgyújtani azt.  (Hozzáteszem, még ez sem sikerült. Hogy ne csüggedjenek, a keretprogramot már éghetőbb papírra nyomtattuk, de ezzel kapcsolatban még ekkora aktivitásra sem voltak képesek.)
 
Úgy tűnik, az MSZP nem csak politikusai többségét, de gondolkodásmódját tekintve is 1989 előtt ragadt: a félelemtől remegve gondol arra az eshetőségre, ha valaki át szeretné lépni Magyarország határait. Hadd tartsak egy rögtönzött demokrácia-elméleti órát. Szabadon élni és dönteni nem csak azt jelenti, hogy több név is szerepel a szavazási papíron, de azt is, hogy mindenki maga dönti el, szeretne-e külföldön nyelvet tanulni, munkatapasztalatot szerezni, vagy tanulmányainak köszönhetően megismerni egy másik országot, kultúrát. Mi nem félünk attól, ha a fiatalok szeretnének külföldre menni. Sőt. tisztában vagyunk azzal – más európai országhoz hasonlóan –, hogy az Unió adta lehetőségekkel élni lehet és élni kell. Számunkra az ifjúságpolitika nem azt jelenti, amit Szigetvári Viktor szavaival élve Gyurcsány Ferenc számára jelentett: „hamar intézményesítette az ifjú szocialisták világával az együttműködési viszonyt”, sőt ezeket „saját politikai céljaira is használta”. Mi valódi lépésekkel segítjük a fiatalokat, hogy külföldi tapasztalatok megszerzése után Magyarországon éljenek – boldogan.
 
 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés