FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

 • A betűméret növelése
 • Alapértelmezett betűméret
 • A betűméret csökkentése

Strukturált párbeszéd az Európai Unióban

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Mi is az a strukturált párbeszéd?

A strukturált párbeszéd egy konzultációs eszköz a fiatalok és az uniós döntéshozók között az ifjúságpolitika területén. Ezt az eszközt 2009-ben hozták létre annak érdekében, hogy a fiatal generáció, vagyis a 15-30 év közöttiek kinyilváníthassák a véleményüket az őket érintő kérdésekben és, hogy a válaszaik el is juthassanak az uniós döntéshozókhoz. A strukturált párbeszéd egy lehetőség, hogy a fiatalok és a döntéshozók megvitathassák az aktuális nemzeti és európai szintű ifjúságpolitikai kérdéseket, azonban egyben egy eszköz is arra, hogy az ifjúságpolitika megfeleljen az Európai Unió tagállamaiban élő fiatalok igényeinek és elvárásainak. Hangsúlyos még, hogy minél több fiatalhoz eljussanak az aktuális témák és kérdések és így az uniós döntéshozók minél több fiatal véleményét megismerhessék.
Az Európai Unió Tanácsa által elfogadott, 2010-2018 közötti uniós ifjúságpolitikáról szóló állásfoglalás szerint a strukturált párbeszéd egy olyan eszköz, amely biztosítja, hogy a fiatalok véleményét figyelembe vegyék az EU ifjúsággal kapcsolatos szakpolitikáinak meghatározása során.

A soros elnökségek ifjúságpolitikája

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségeit ún. triókra osztják, ami azt jelenti, hogy három ország 18 hónapig látja el az elnökségi teendőket. A strukturált párbeszéd is igazodott ehhez a felosztáshoz, így minden trió egy átfogó témát határoz meg, amely általános jelleggel összefoglalja, hogy mivel fognak foglalkozni az elkövetkezendő 18 hónapban. Ezen a fő témán belül az egyes tagállamok kiválasztják az általuk preferált, illetve előtérbe helyezett problémát és témakört, amely így jobban tudatosul, és jobban beépül a köztudatba.

Az eddigi triók átfogó témái, valamint az egyes országok prioritásai:

2010. január - 2011. június: Spanyolország - Belgium - Magyarország: fiatalok foglalkoztatása 

 • Spanyolország - Hátrányos helyzetű fiatalok bevonása
 • Belgium - Ifjúsági munka
 • Magyarország - Aktív részvétel, önkéntesség

2011. július - 2012.december: Lengyelország - Dánia - Ciprus: fiatalok részvétele 

 • Lengyelország - A fiatalok és a világ
 • Dánia - Kreativitás és innováció
 • Ciprus - Részvétel és társadalmi befogadás

Nemzeti konzultáció

Minden EU tagállamban a Nemzeti Munkacsoportok felelősek a nemzeti konzultáció folyamatáért, amely az ifjúság véleményének megkérdezését jelenti helyi, regionális és nemzeti szinten. A Munkacsoportok munkájában az ifjúsággal foglalkozó minisztériumi osztályok képviselőin kívül a Nemzeti Ifjúsági Tanács és ifjúsági szervezetek képviselői, valamint ifjúságkutatók is részt vesznek. A nemzeti konzultációt az Európai Irányítóbizottság által kiadott vezérkérdések határozzák meg. A Munkacsoport a kérdésekhez kapcsolódóan egy nemzeti jelentést készít el, amelyet elküldenek az Európai Irányítóbizottsághoz, így biztosítva azt a célt, hogy a fiatalok véleménye tényleg eljusson az uniós döntéshozók asztalára. A Nemzeti Munkacsoportok célja, hogy különböző eszközök használatával minél több fiatalt érjenek el. Ezt megtehetik online kérdőívek, mini-interjúk, fókuszcsoportos beszélgetések, viták segítségével. Jelenleg 29 Nemzeti Munkacsoport működik az Európai Unióban, mivel Belgiumban három ilyen csoport található: egy-egy a flamand, francia és német nyelvű területen.

Európai szint

Az európai szintért, vagyis a strukturált párbeszéd koordinálásért az Európai Irányítóbizottság a felelős. Ez a testület dönt a nemzeti konzultációk vezérkérdéseiről, valamint az ő feladatuk, hogy az Európai Unió 27 tagállamából beérkezett, nemzeti konzultáció eredményeiről szóló dokumentumból egyetlen, az eredményeket összefoglaló dokumentumot készítsenek. Ezt a beszámolót az EU Ifjúsági Konferencián, mint háttérdokumentumot használják fel. Az Európai Irányítóbizottság felelős még a strukturált párbeszéd folyamatának ellenőrzéséért, értékeléséért, valamint az eredmények kommunikációjáért.

Európai Irányítóbizottság tagjai:

 • Európai Bizottság képviselői
 • Európai Unió Tanács trió elnökségének országaiból az ifjúságpolitikáért felelős minisztériumok, a Nemzeti Ifjúsági Tanács, valamint a Fiatalok Lendületben Program nemzeti irodáinak képviselői
 • Európai Ifjúsági Fórum képviselői

EU Ifjúsági Konferencia 

Minden félév során az éppen soros elnökséget betöltő államban rendezik meg az EU Ifjúsági Konferenciát, amelynek során a résztvevő fiatalok és döntéshozók közösen vitathatják meg az adott témakört. A résztvevők különböző, tematikus workshopokon vesznek részt, amelyek során feldolgozzák az adott elnökség által meghatározott témákat, valamint elmondják a véleményüket és azokat megvitatják. Ezeken a workshopokon az ifjúsági delegáltak és a döntéshozók együtt vesznek részt, ezzel megteremtve a lehetőséget a fiatalok, az ifjúsági delegáltak számára, hogy az aktuális témák kapcsán megoszthassák a véleményüket a politikai döntéshozókkal. A workshopok munkájához az Európai Irányítóbizottság által elkészített háttérdokumentum szolgál alapul. A workshopok irányításáért pedig az Európai Ifjúsági Fórum által létrehozott facilitátori csoport a felelős. A workshopok munkáját még szakértők és raportőrök is segítik. A szakértők a szakmai háttéranyagokat és hasznos információkat biztosítanak, míg a raportőrök a műhelyek eredményeinek összesítéséért felelősek. 
A konferencia során minden workshop 2-2 ajánlást fogalmaz meg a saját témájában, amiből a Konferencia végén a résztvevők közös ajánlást hoznak létre, amelyet az Európai Unió Tanácsának is elküldenek. A cél, hogy az ajánlások alapján az Európai Unió Tanácsa döntést vagy megállapítást hozzon.

Eddigi EU Ifjúsági konferenciák és azok állásfoglalásai: 


Fiatalok Lendületben Program (FLP) és a strukturált párbeszéd

A strukturált párbeszéd megvalósulását az FLP is segíti - főleg az 5.1-es kategória (a fiatalok és az ifjúságpolitikai döntéshozók találkozói) által. Ez a kategória ugyanis támogatja a fiatalok, az ifjúsági munka terén aktív szerepet vállalók és az ifjúsági döntéshozók együttműködéseit, szemináriumait, valamint a strukturált párbeszéd folyamatát. A strukturált párbeszéd olyan helyi, regionális, nemzeti vagy nemzetközi szintű szeminárium, konferencia és egyéb esemény keretein belül valósulhat meg, amelyek alkalmat teremtenek az érintett felek közötti párbeszédre.

 nyomtatási nézet | utolsó módosítás: 2012. 08. 22.
Módosítás dátuma: 2012. augusztus 25. szombat, 09:26  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Navracsics: fiatalok kellenek a közigazgatásba

A Magyar Közigazgatási Ösztöndíj Program filozófiája, hogy olyan fiatalok kerüljenek be a közigazgatás rendszerébe, akik magas szintű szakmai tudással rendelkeznek, és legalább egy idegen nyelvet magabiztosan beszélnek - mondta el Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a 2013-as ösztöndíjprogram nyitórendezvényén. Az eseményen elhangzott: sosem volt még példa arra, hogy ennyi fiatal dolgozzon egy minisztériumban.

Bővebben...