FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Választási regisztráció Őskori módon, vagy korunkbeli info-tech eszközökkel?

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 
Amennyiben a kormánytöbbség úgy dönt, hogy bevezeti a választás előtti regisztrációt, azt csak modern módon tegye. Pettkó András, a Magyar Demokrata Fórum volt országgyűlési képviselője azt indítványozza a parlament mai tagjainak, a javaslat előkészítőinek, beterjesztőinek, hogy az ügyfélkapuval rendelkező közel kétmillió választó polgár ennek a modern technikának a segítségével is gyakorolhassa állampolgári jogát a regisztrálásra.

Ez a javaslat nyilvánvaló előnyeivel együtt megoldást jelent azok számára is a regisztráláshoz, akik valamilyen oknál fogva nem tudják elhagyni otthonukat, vagy munkájuk következtében nehezen alkalmazkodnak a hivatali ügyintézési időpontokhoz. A volt országgyűlési képviselő elképzelését több szakmai civil szervezettel egyeztette. Bízik benne, hogy a kormány és az országgyűlés pártjai szakmai nyitottsággal és politikai tettrekészséggel fogadják a Netpolgárok javaslatát. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az informatikai megoldásokat szívesen fogadják az érintettek, ha a felkínált hálózati aktivitás valódi könnyítést jelent az ügyintézésben, kapcsolattartásban. Az online adóbevallás elterjedtsége, általánossá válása világosan mutatja, hogy van mód és lehetőség a személyi informatika térnyerésére a lakossági adatbázisok kiépítésében.

Ma Magyarországon közel kétmillió polgár (a választásra jogosultak több mint huszonöt százaléka) használja rendszeresen az ügyfélkaput. Ennek a modern technikának a segítségével készíti el és adja be az adóbevallását, tartja a mindenkori álammal a kapcsolatot, kap értesítést okmányai megújításának szükségességéről. Online foglal időpontot az okmányirodákban, ezzel is elősegítve az olcsó és hatékony állam működését. Amennyiben a kormánytöbbség úgy dönt, hogy bevezeti a választás előtti regisztrációt, joggal elvárható, hogy ezt a már jól kiépített és hatékonyan működő informatikai közigazgatási hálózat bevonásával tegye. A felröppent hírek kész ténynek veszik, hogy regisztrálni a Magyarországon állandó lakhellyel rendelkezőknek csak személyesen, esetleg levélben lehet majd. Pettkó András, a Magyar Demokrata Fórum volt országgyűlési képviselője azt javasolja, hogy az előterjesztés készítői gondolják át és bírálják felül jelenlegi álláspontjukat. Készítsenek olyan tervezetet, amelyben mód van arra is, hogy az ügyfélkaput is használhassa mindenki a regisztráláshoz. Az online regisztrálás lehetőségének biztosításával ismét nőhetne az ügyfélkapuval rendelkezők száma. Az elektronikus ügyintézés elterjedése, megerősödése várhatóan növelné a választásokra feliratkozók számát, már most első alkalommal is, hosszabb távon pedig bizonyosan.

Pettkó András

Netpolgár, országgyűlési képviselő (2002-2010), Hírközlési - Informatikai Bizottság tagja    

Módosítás dátuma: 2012. szeptember 14. péntek, 22:42  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Szegeden fiatalokkal konzultál Mihalovics Péter miniszteri biztos

„Csak a fiatalokkal együttműködve lehet olyan országot építeni, amely valódi jövőképet nyújt számukra, ezért az ifjúság ügyét ezentúl stratégiai területként kell kezelni” – vallja Mihalovics Péter miniszteri biztos, aki párbeszédre hívta az érintett korcsoportot képviselő szervezeteket és civileket. Csütörtökön délelőtt a megyeházán ismertette velük az Új Nemzedék Jövőjéért programot, és mint portálunknak elmondta, számít a résztvevők építő jellegű javaslataira, ötleteire.

Bővebben...