FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Az ifjúságügy előtt álló kihívásokról rendeztek konferenciát

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

Hogyan reagál a magyar felsőoktatás a munkaerőpiac elvárásaira, milyen eszközei vannak az egyetemeknek a kibocsátott diplomák versenyképessé tételére, és mi alapján dönthet egy fiatal, hogy itthon vagy külföldön vállaljon munkát? - ilyen kérdésekre keresett választ a november 13-i szakmai fórum Szegeden.

Eszményektől a kompetenciák felé – Ifjúság, ifjúságügy, új kihívások Magyarországon és Európában VI. címmel a Szegedi Akadémiai Bizottság dísztermében rendezett tudományos konferenciát november 13-án az Európai Ifjúsági Kutató-, Szervezetfejlesztő és Kommunikációs Központ (EIKKA), az MTA SZAB Szociológiai Munkabizottsága, az SZTE Polgáraiért Alapítvány és a Magyar Nevelés- és Oktatáskutatók Szövetsége szegedi csoportja. 
A konferencia résztvevőit Pászka Imre, az MTA SZAB Szociológiai Munkabizottság elnöke köszöntötte. A tanácskozáson ezt követően két szekcióban hallgathattak meg előadásokat a jelenlévők. A Felsőoktatás és munkaerőpiac témakörben a Szegedi Tudományegyetem oktatói közül Jancsák Csaba, Kiss Mária Rita és Gyöngyösi György Tamás számolt be kutatási eredményeiről, a felsőoktatás és a munkaerőpiac kongruenciájának mintázataihoz kapcsolódó kimenetorientált SZTE-s képzésfejlesztésről, illetve az SZTE lézerfizikai, valamint agrárképzései és a munkaerőpiac kapcsolatáról. Az elhangzottakra reflektált Bessenyei Zsolt, a Bonafarm-csoport regionális HR-vezetője, aki áttekintette, hogy kiemelten a Pick és a Sole-Mizo milyen gyakornoki programmal és lehetséges kapcsolódási pontokkal áll a felsőoktatás és a szakmai utánpótlásképzés rendelkezésére. Ezt követően Kádár-Csoboth Péter a magyarországi diákhitel-rendszer működését mutatta be. A délelőttöt a debreceni egyetem doktorandusza, Szőcs Andor előadása zárta, amelyből megismerhettük a debreceni egyetemi hallgatók és a munka világának kapcsolatait. A délutáni szekció az ifjúságügy és az ifjúságpolitika aktuális kihívásairól szólt. A vajdasági Bíró István Csatlakozás az európai ifjúsági térséghez című előadásában a délvidéki ifjúsági fejlesztéseket és magyarországi szervezetekkel való kooperációkat mutatta be. Judit Strompl a Tartui Egyetem oktatója az észt fiatalok életvilágáról tartott előadást. Kátai Gábor budapesti ifjúságpolitikai szakértő Táncoló talpak – Hová mennek a fiatalok? címmel foglalta össze a fiatalok elhelyezkedését érintő aktuális problémákat, Matiscsák Attila, a SOTE szociológus oktatója Maradni vagy menni? címmel ifjúsági migrációs forgatókönyveket mutatott be, majd Oross Dániel, a Corvinus Egyetem PhD-hallgatója a demokratikus részvétel tendenciáit elemezte a magyar egyetemisták és főiskolások körében történt adatfelvételek tükrében. A délutáni ülésszakot Hamvas László debreceni ifjúságügyi szakember előadása zárta a Leonardo da Vinci Program nemzetközi szakképzési eredményeiről. A konferencia előadásait tavasszal tanulmánykötetben jelenteti meg a Belvedere Meridionale Kiadó. A konferencia megvalósítását a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.
(www.edupress.hu)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A fiatalokon múlik, hogy fennmaradnak-e a magyar-magyar kapcsolatok

Minden ifjúsági szervezet felelőssége, hogy a magyarság alapeszméi a migrációs nyomás ellenére is fennmaradhassanak, hogy az értékek és alapeszmék megerősödhessenek – fogalmazott Schanda Tamás János ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár Makón, ahol éves gyűlését tartotta a Magyar Ifjúsági Konferencia. A határon innen és azon túli magyar fiatalokat tömörítő szervezet a kormány kiemelt ifjúsági programjairól és a legfontosabb változásokról értekezett, valamint górcső alá vette az elmúlt egy év kezdeményezéseit.

Bővebben...