FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Navracsics: fiatalok kellenek a közigazgatásba

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A Magyar Közigazgatási Ösztöndíj Program filozófiája, hogy olyan fiatalok kerüljenek be a közigazgatás rendszerébe, akik magas szintű szakmai tudással rendelkeznek, és legalább egy idegen nyelvet magabiztosan beszélnek - mondta el Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a 2013-as ösztöndíjprogram nyitórendezvényén. Az eseményen elhangzott: sosem volt még példa arra, hogy ennyi fiatal dolgozzon egy minisztériumban.

Navracsics kiemelte: nagy szükség van a fiatalokra, hiszen rajtuk keresztül lehet új szemléletet behozni a közigazgatásba. Ez része annak a célkitűzésnek, amit a kormány 2010-ben fogalmazott meg a közszféra személyzeti megújulásával kapcsolatban. Mint mondta, a program nem jótétemény, hanem egy befektetés az állam részéről, ami remélhetőleg megtérül. Felhívta a jelen lévő ösztöndíjasok figyelmét arra, hogy ezt ne jutalomnak, hanem lehetőségnek tekintsék, amiből később akár nemzetközi karrier is lehet.
Biró Marcell, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közigazgatási államtitkára hangsúlyozta, sosem volt még példa arra, hogy ennyi fiatal dolgozzon egy minisztériumban, mint a KIM-ben, ahol a 35 év alatti kormánytisztviselők aránya 46 százalék. Az ösztöndíjasok kiválasztásával kapcsolatban elmondta, fontos szempont volt a felkészültség.
Rétvári Bence, a KIM parlamenti államtitkára rámutatott: az utóbbi időben sokan érdeklődtek, hogyan lehet bekerülni a közigazgatásba, aminek szerinte két oka lehetett: az egyik az, hogy a válság idején biztos állásra vágynak a fiatalok, a másik pedig az, hogy sikerült megmutatni a közigazgatás egy új arcát. "Azt szeretnénk, ha a fiatalok perspektívát láthatnának a közigazgatásban, és itt is maradnának élethosszig" - fogalmazott. Hozzátette: a programnak mindig volt kifutása, annak végeztével mindig volt lehetőségük a fiataloknak elhelyezkedni, hiszen erre kívánják alapozni a jövő közigazgatásának megteremtését.
Csonka Ernő, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) elnöke elmondta, hogy a program három pilléren alapszik: a képzési rendszeren, a mentori rendszeren és az alumni rendszeren. Kiemelte: összesen 550-en szerették volna megkapni az ösztöndíjat, közülük 100-at várnak 24 különböző EU-s országban.
A közigazgatási ösztöndíj programban 2010-es elindulása óta összesen 420 fiatal vett részt, idén 100-an élhetnek a lehetőséggel, összesen 270 millió forintért.
(www.edupress.hu)

 

Kapcsolódó anyagok

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés