FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Megalakult az Ifjúsági Szakmai Egyeztető Fórum

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

"Egy jól működő államban fontos, hogy kellő figyelmet szenteljenek a fiatal generációra" - közölte Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár az Ifjúsági Szakmai Egyeztető Fórum megalakulásáról szóló március 20-ai sajtótájékoztatón, Budapesten. Bejelentették: új ösztöndíjat vezetnek be szeptembertől, amit a tehetséges sportolók kaphatnak, szemeszterenként 1 millió 250 ezer forint értékben.

Az államtitkár elmondta, a fórum összehívása a Nemzeti Ifjúsági Stratégia második cselekvési terve, melyben azokat a pilléreket erősítenék meg, melyek az aktív közösségi élethez járulnak hozzá. Rámutatott, fontosnak tartják, hogy a társadalmi integráció fiatal korban kezdődjön el. "Ezen célok mellett népszerűsítenénk a gyermekvállalást és a családalapítást, elősegítenénk a fogyatékkal élők integrációját, és hangsúlyt kap az egészséges életmódra nevelés is" - emelte ki. Hozzátette: a "nagybetűs élet" elkezdése problémát jelent ma a fiatalok számára, erre a helyzetre is megoldást kell találni munkahelyteremtéssel, a pályaválasztás segítésével. Bejelentette, új ösztöndíjat vezetnek be szeptembertől, amit a tehetséges sportolók kaphatnak, szemeszterenként 1 millió 250 ezer forint értékben, ezzel a kettős karrierépítést segítenék.
Kiss Norbert ifjúságért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, az ifjúság definiálása során nem átlagos fiatalokra kell gondolni, a kormánynak a szegény, nehéz szociális helyzetű fiatalok felé kell fordítania a figyelmét, akik fokozottan érzékelik a probléma valódiságát. A nehézségekről szólva elmondta, gyakran már az is problémát okoz, hogy meg kell őket szólítani, mert nem mindegy, hogy milyen fórumon próbálkoznak: sokuk a többség számára természetes kommunikációs csatornákkal nem rendelkezik. Fő feladatként jelölte meg, hogy a különböző ifjúságpolitikát érintő ágazatok közötti szinergiát létrehozzák. Hangsúlyozta, összesen 30 intézkedés van, amivel a fiatalok felé fordulnak. Kitért arra, folyamatos dilemmát jelent annak eldöntése, hogy önálló probléma-e az ifjúság kérdésköre, lehet-e függetleníteni az össztársadalmi gondoktól, hiszen ezek mindegyike érinti a fiatalokat. Kiemelte a sport szerepét, mint kitörési lehetőséget a hátrányos helyzetűek számára, azon a területen ugyanis nincs jelentősége a származásnak, mindenkinek adott a kiemelkedés lehetősége.
Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos felhívta a figyelmet arra, hogy hiánypótló kezdeményezésről van szó: a fórumon keresztül nem csak a problémákat lehet átlátni, hanem reális megoldásokat is kínálhatnak azokra. Szót ejtett a 2011-ben indult Új Nemzedék Jövőjéért Programról, mellyel kapcsolatban elmondta, összesen tíz nagy problématerületet találtak, melyek között szerepelt a karriertervezés, a továbbtanulás és a vidéki fiatalok helyzete is. "A fiatalok bevonásával akarnunk javaslatokat készíteni, mondják meg ők, hogy hol vannak gondok, mondják el az észrevételeiket" - közölte. Mint mondta, a program során három fő területre összpontosítanak: az ifjúsági szolgáltatások bővítésére, az ifjúsági intézményrendszer egységesítésére és a kétirányú kommunikáció hatékony megteremtésére. "Akkor járunk el helyesen, ha nem a központi költségvetés terhére fogalmazunk meg ötleteket, hanem az uniós támogatási rendszeren belül hozzuk tető alá az intézkedéseket" - vélekedett.
(www.edupress.hu)

Módosítás dátuma: 2013. március 21. csütörtök, 12:38  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés