FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

IKSz-részvétel a YEPP-kongresszuson

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
image

A leköszönő Dömötör Csaba helyére a görög Konstantinos Kyranakist választotta elnökévé hétvégi tisztújító kongresszusán a YEPP, az Európai Néppárt ifjúsági szervezete. A szófiai eseményen az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetséget Törcsi Péter képviselte meghívott vendégként.

A YEPP (Youth of the European People’s Party), Európa legnagyobb ifjúsági szervezete kétévente tartja rendes tisztújítását, így a kongresszus idén nem csak új elnököt, de új elnökséget is választott. 2011-ben a nem csak EU-s, hanem jóformán valamennyi európai államot lefedő – tagszervezetei vannak Portugáliától Grúziáig – YEPP elnökévé Dömötör Csabát (Fidelitas) választották, aki idén nem indult újra a tisztségért.

image

A háromnapos kongresszus utolsó napján, szombaton került sor a tisztújításra: az elnöki pozícióért a görög jobbközép Új Demokrácia ifjúsági szervezetének, az ONNED (Organossis Neon Neas Dimokratias) jelöltjén kívül a spanyol Maria Fuster indult. Végül meggyőző fölénnyel Konstantinos Kyranakis győzött, mellette az elnökségbe számosan kerültek be az ún. „kis tagállamokból”, köztük a magyarul is jól beszélő észt Linda Eichler.

Linda Eichler megválasztásán kívül magyar szempontból lényeges esemény volt még, hogy az erdélyi MIÉRT-et a kongresszus teljes jogú tagként felvette YEPP-be. Az RMDSZ ifjúsági szervezetének formális csatlakozása két szempontból is fontos az IKSz számára. Egyrészről természetesen nem elhanyagolható, hogy egy ilyen fontos döntéshozói fórumon újabb magyar tag jelenik meg: a MIÉRT felvételét a kongresszus teljes konszenzussal szavazta meg, a román Demokrata Liberális Párt ifjúsági szervezetének (OT PDL) küldötte külön felszólalásban biztosította támogatásáról a MIÉRT-et. Másrészről pedig a szervezet felvétele mutatja: a YEPP továbbra is nyitotta az új jelentkezők iránt - mint amilyen az IKSz is.

Az IKSz a csatlakozási folyamatot a tavalyi év során kezdte meg, a teljes felvételkérelmi dokumentáció idén év elején lett benyújtva. Mivel a néppárti ifjúsági szervezet tagfelvételt csak a mostanihoz hasonló, „kétéves” kongresszusokon tart, az IKSz felvételére leghamarabb 2015-ben kerülhet sor. Törcsi Péter ügyvezető alelnök ezért is hangsúlyozta, hogy meghívottként vagy megfigyelőként az IKSz folyamatos jelenléte szükséges az elkövetkezendő évek YEPP-es rendezvényein: ezek az események kínálnak megfelelő fórumot arra, hogy az IKSz nevét és elképzeléseit megismerje a többi európai szervezet.

Törcsi Péter IKSZ - ügyvezető alelnök

Forrás: http://www.iksz.net/hirek/5449-iksz-reszvetel-a-yepp-kongresszuson

Módosítás dátuma: 2013. május 21. kedd, 12:49  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés