FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Közösségi Animátor Képzés

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Helyi közösség- és vidékfejlesztő szakemberek, többek között az IKSZT munkatársai részére indít 40 órás akkreditált közösségi animátor képzést 2013 őszén a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet.

A KÉPZÉS CÉLJA:

Olyan gyakorlatorientált ismeretek átadása az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) munkatársainak, mely a mindennapi munkához, a szolgáltatásfejlesztéshez nyújt aktuális ismereteket, amely felkészíti őket arra, hogy a településük aktív közösségével együtt úgy alakíthassák ki az integrált közösségi és szolgáltató terének feladatait, szolgáltatásait és térszerkezetét, hogy az a helyi igényekre, szükségletekre reagálva, fenntartható módon szolgálja a szolgáltatást igénybe vevők elvárásait, szükségleteit.

A 2014-2020 közötti Európai Uniós programozási időszak helyi tervezési feladatainak ellátásához segítséget nyújtó, gyakorlatorientált ismeretek átadása.

A KÉPZÉS CÉLCSOPORTJA:

Helyi közösség- és vidékfejlesztő szakemberek, elsősorban az IKSZT munkatársak, valamint a LEADER Helyi Akciócsoportok tagjai, munkaszervezeteik vezetői és munkatársai, akik részt vesznek a térségi közösség- és vidékfejlesztés gyakorlatában. Tevékenységük során alkalmazzák a jogszabályi előírásokat, ismerik a vidékfejlesztési támogatások rendszerét. Kapcsolatot tartanak a települések gazdasági szférájával, egyeztetnek a szakhatóságokkal, elősegítik a település saját erőforrásainak felismerését és kiegészítését külső erőforrásokkal.

Részt vesznek a 2014-2020 időszaki helyi tervezés animációjában. Képesek kapcsolatot teremteni a helyi közösségekkel, együttműködni a vidékfejlesztő és közösségfejlesztő szakemberekkel és a médiával. A megismert jogszabályi alapok alkalmazását képesek kiterjeszteni a programszervezés és a közösségfejlesztés területeire, továbbá ismereteket szereznek a közösségfejlesztés módjairól, az önszerveződés és a csoportok motivációiról.

A KÉPZÉS TARTALMA:

• Jogi és ügyviteli alapok (4 óra)
Tematikai egységei a következők: jogi alapfogalmak, a közművelődési és könyvtári tevékenység jogszabályi kerete, a civil egyesülés szabályai, médiaszolgáltatások szabályozása
adatvédelem és információszabadság.

• Vidékfejlesztési ismeretek (8 óra)
Tematikai egységei a következők: az IKSZT és a vidékfejlesztés kapcsolata, a vidék és vidékfejlesztés fogalomrendszere, vidékfejlesztés az Európai Unióban, a vidékfejlesztés rendszere és szereplői Magyarországon, vidékfejlesztés 2014 – 2020 között, helyi-térségi tervezési és animációs feladatok.

• Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér működtetésének gyakorlati ismeretei (4 óra)
Tematikai egységei a következők: az IKSZT program szerepe a vidékfejlesztésben, az IKSZT modell bemutatása, az IKSZT működését szabályozódokumentumok, IKSZT adminisztráció és dokumentáció, szolgáltatási-, és programterv, szakmai beszámoló, a kötelező és opcionális szolgáltatások keretei, az online IKSZT szolgáltatás-tervezési és beszámolási felületgyakorlati alkalmazása.

• Kultúraközvetítés és közösségfejlesztés (16 óra)
Tematikai egységei a következők: a 112/2009. (VIII.29) FVM rendelet szerinti kötelező és választható szolgáltatások a gyakorlatban, helyi szükségletek és erőforrások felmérése, a csoportfejlődés folyamata, csoportok animációja, az animátor szerepe, kultúra - hagyományok – modernitás, a helyi problémák közösségi részvételen alapuló megoldásának szervezése, technikái, a települési közösségfejlesztés jellemzői és szakmai szervezetei, forrásszerzési lehetőségek.

• Elektronikus információs szolgáltatások (8 óra)
Tematikai egységei a következők: hardver és a szoftver alapismeretek, az IKSZT közösségi animátor által leggyakrabban használt alkalmazói szoftverek, a biztonságos internethasználat, adatvédelem, tartalomkeresés, közigazgatási informatika alapjai, e-ügyintézés a gyakorlatban, Web2 eszközök a közösségfejlesztésben, katalógusok, adatbázisok, elektronikus könyvtárak.

A képzésben résztvevő teljesítményének értékelése, a vizsgára bocsáthatóság feltételei, a vizsga szervezésének módja:

A képzés írásbeli számonkéréssel zárul, amelynek – a képzés jellegéből adódóan – része egy önálló, saját tapasztalatokra épített Közösségfejlesztési terv készítése, 3-5 oldal terjedelemben.

A képzés sikeres elvégzését a NAKVI által kiadott tanúsítvánnyal igazoljuk.

A képzés elvégzéséről szóló tanúsítvány kiadásának feltétele: minimum 32 órán (80 %) való megjelenés, a közösségfejlesztési terv elkészítése és a vizsga teljesítése.

A NAKVI a képzésekben résztvevőkkel felnőttképzési szerződést köt, mely tartalmazza a képzésben való részvétel részletes feltételeit.

A KÉPZÉS IDŐTARTAMA: 2013. őszén 5 képzési napon, 3+2 nap bentlakásos formában (összesen 40 kontakt óra).

A csoportok minimum 15 fő jelentkezése esetén indíthatók meg, egy csoport maximális létszáma 25 fő. A képzés résztvevőinek száma korlátozott, a jelentkezések befogadása, rögzítése és feldolgozása beérkezésük sorrendjében történik. ,

KÉPZÉSI IDŐPONTOK: A jelentkezési időszakot követően kerülnek meghatározásra, egyeztetve a jelentkezőkkel.

KÉPZÉSI HELYSZÍNEK: Az ország két különböző részében működő, a szervezők által kiválasztott Integrált Közösségi és Szolgáltató Terében, ahol szállást is tudunk biztosítani a résztvevők számára. A pontos helyszíneket a szervezők a későbbiekben jelölik meg.

KÉPZÉS DÍJA: A képzés részvételi díja bruttó 10.000 Ft/fő, amely az étkezések illetve az esetlegesen felmerülő szállás költségeit nem tartalmazza., erről a szervezők az egyeztetési időszakban nyújtanak részletes tájékoztatást .

JELENTKEZÉS FELTÉTELEI:

JELENTKEZÉS MÓDJA: elektronikus úton, az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre küldött e-mailben, kitöltött JELENTKEZÉSI LAP csatolásával.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2013. július 19. (péntek) 14.00 óra

További információ:

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Pernekker Kitti, vidékfejlesztési referens
06-1/362-8144

Kiegészítő információ:

A 112/2009. (VIII.29) FVM rendelet (továbbiakban: jogcímrendelet) rendelkezik az IKSZT munkatárs kötelező képesítési követelményeiről. A jogcímrendelet 8. § (6) bekezdésének c) pontja előírja, hogy legalább egy fő munkavállaló részére szükséges a képesítés megszerzését biztosítani, amely képzést a 2013. január 1. előtt munkába állt munkavállaló legkésőbb 2013. június 30-áig, ezt követően legalább a munkába állást követő fél éven belül köteles megkezdeni. A (7) bekezdésben foglaltak alapján a képzés az alábbi formákban valósulhat meg: e-Tanácsadói képzés formájában vagy a NAKVI által indított a 6. számú mellékletben meghatározott és tartalmilag részletezett képzés (közösségi animátor) elvégzésével.

A (9) bekezdésben foglaltak alapján a képzések megszerzése helyettesíthető legfeljebb 10 éve megszerzett főiskolai vagy egyetemi felsőfokú végzettséggel (oklevél kiállításának dátuma), amelynek hitelesített oklevélmásolatát az ügyfélnek meg kell küldenie postai úton a NAKVI részére az alábbi postacímre:

Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet
Park u. 2.
Budapest
1223

A NAKVI a megküldött dokumentumok alapján igazolást állít ki az ügyfél részére.

Felnőttképzési nyilvántartási szám:01-0320-05
Programakkreditációs lajstromszám:PLB-1939
Intézményakkreditációs lajstromszám:AL-2429

Forrás:
NAKVI
Módosítás dátuma: 2013. július 15. hétfő, 10:05  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Borboly: a képzett munkaerő elvándorlásának megállítása a Keleti Partnerség egyik fő célkitűzése

A kelet-európai országokban a legnagyobb probléma az úgynevezett agyelszívás, hogy a jól képzett fiatal munkaerő elvándorol és külföldön vállal munkát a magasabb bérezések reményében. Ezt a folyamatot kell mérsékelni, és ennek érdekében fellépni Európa és az egyes országos szintjén is, intézményes keretek között. Ez kell legyen a Keleti Partnerség egy fő célkitűzése, hiszen erről már döntöttek a Régiók Bizottságában is - javasolta Borboly Csaba június 7-én Brüsszelben, ahol Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának (RB) tagja a Keleti Partnerség találkozóján szólalt fel.

Bővebben...