FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Ifjúság, ifjúságpolitika – új kihívások címmel nemzetközi konferencia

Olvasóink értékelése: / 3
ElégtelenKitűnő 

Immár negyedik alkalommal, ezúttal Ifjúság, ifjúságpolitika – új kihívások címmel nemzetközi konferenciát rendeztek a SZTE Tanulmányi és Információs Központ nagyelőadójában.

Jancsák Csaba szervezőtől megtudtuk, a konferencia tárgya a nemzetközi folyamatok ifjúságszociológiai értelmezése és az európai, illetve a magyar fiatalok világára történt hatásainak mélyebb megértése, továbbá az ifjúságügy és ifjúságpolitika európai kihívásainak, szakmai dilemmáinak és az azokra született koncepcionális megoldásoknak megtárgyalása, megvitatása.

A konferencia vendégei és előadói a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégiót képező országokból érkeztek, a hazaiakon kívül nevezetesen a kolozsvári, az újvidéki, sőt távolabbról, az aacheni egyetemről. A regionális együttműködés a szegedi egyetem esetébe jóval tágabb, nem csak a Dél-Alföldre korlátozódik, hanem átlép, átnyúlik a határokon is. Az egynapos konferencia két nagyobb blokkból áll, az egyik ifjúságpolitikai – tágabban ifjúságügynek is értelmezhetnénk – és ennek hazai meg európai dimenziója kerül megvilágításra, a második szekció pedig az ifjúságszociológiai kutatások témakörét öleli fel. Ilyképpen az eseményt különböző ifjúságszociológiai műhelyekből érkezett tudósok, oktatók találkozójaként is értelmezhetjük akár.

A konferencia unikum-jellege – hiszen a szervezők mindig törekszenek arra, hogy valami különlegességet is becsempésszenek, legyen valami bomba a tudományos előadások között – a hallhatói szekció, a szegedi egyetem különféle hallgatói műhelyei fognak délután előadásokat tartani saját kutatásaikról. Ezt követően az ifjúsági klubokról készült dokumentumfilm kerül bemutatásra, amit műhelybeszélgetés követ. Az európai fiatalok világa a 21. század elején címmel könyvbemutatóra kerül sor, a tanulmánykötetet Saláta Zoltán, a Magyar Ifjúsági Konferencia elnöke és Bene Tamás, a DKMT ERISZ elnöke mutatja be a közönségnek. A Belvedere Meridionale Alapítvány kiadványát Jancsák Csaba szerkesztette. Az európai ifjúságkutatás releváns információi olvashatók benne alkalmazott kutatás jelleggel. A könyv két fejezetből áll, az egyikben egy 8 fős szerzői gárda tanulmányai olvashatók, a másikban egy 11 fős csoporté.

A könyv iránymutató, azért is kapcsolódik a konferenciához, hiszen nemrég állt fel Magyarországon az ifjúságügyi kormánybiztosi hivatal egy fiatal politikus, Milanovics Péter vezetésével. A szervezők az ő munkáját is segíteni szeretnék azzal, hogy elküldik neki a konferencia anyagát. Az EU ma már igenis kíváncsi a fiatalok véleményére, megkérdezi, meghallgatja őket, és javaslataikat beépíti a politikai dokumentumokba. A legutóbbi időszak hátborzongató eseményei (West Balkán, iskolai vérengzések stb.) arról tanúskodnak, hogy nem csak nálunk, de külföldön is komoly figyelmet kell szentelni a fiatalság problematikájának. Ezekre keresnek válaszokat ezzel a konferenciával is. A ma elhangzó előadásokból októberre ugyancsak összeáll majd egy hasonlóan izgalmas tanulmánykötet.

Forrás. szegedma

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés