FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Szeged – bemutatták az új ifjúságpolitikai stratégiát

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Kothencz János, Szeged polgármesterjelöltje, B. Nagy László országgyűlési képviselővel közösen mutatta be Szeged új ifjúságpolitikai koncepcióját.

Szeged a magyar, román, szerb hármas határon fekszik, multikulturális város. Egyeteme nem csak a környező országokból, hanem Ázsiából, Afrikából és a tengerentúlról is vonzza a diákokat. B. Nagy László kiemelte, hogy tavasszal, amikor megfogalmazódott, hogy tenni kellene a szegedi fiatalokért, akkor tűnt fel Kothencz János, aki az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalokért Alapítvánnyal több, mint 16 év alatt, valósan, több ezer emberen segített.

Életre hívta a Lakótelepi Emberek Érdekvédelmi Társulását, amellyel az egyedül élő, idős emberekre is képesek figyelni. A két nagy ernyőszervezeten túl, azonban számos civilszervezet kapcsolódott tevékenységükhöz és széles társadalmi támogatottság mellett dolgozták ki a stratégiát.

B. Nagy László országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a kapcsolati hálókon keresztül, a kormány az egész ország területén alkalmazni fogja azt a stratégiát, amelyet Kothencz János a Szeged város polgármesterjelölt vezetése mellett formáltak ki. Kothencz János elképzeléseit a kormány felvállalja. Balogh Zsolt, az Emberi Erőforrások Minisztérium vezetője néhány hete, szegedi látogatásán is megerősítette, hogy támogatják a szegedi terveket.
B. Nagy kiemelte, hogy az európai uniós csatlakozásunkkal a fiataloknak lehetősége nyílt arra, hogy Európába szabadon utazhassanak. Magam mindig is ezt akartam, - mondta, ám most olyan nagy szabadság nyílt a fiatalok előtt, hogy döntésükben segíteni, elképzeléseikben, terveikben támogatni kell őket. Azonban az, hogy mit tanulnak, hova mennek és legfőképpen visszatérnek-e hazánkba, nemzetpolitikai kérdés. Amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy minden évben 1000 fiatal hagyja el a várost.
B. Nagy László országgyűlési képviselő elmondta, hogy az ifjúság legnagyobb problémái között az szerepel, hogy véleményük szerint jövőjük kilátástalan, bizonytalan Szegeden. Végzettségük után nehéz elhelyezkedni, nagy a munkanélküliség. Ezen alapjaiban kell változtatni és lehetőséget kell adni a munkahelyek fejlődéséhez, a vállalkozói réteg, a kis és közepes vállalkozások elindulásához.

Kothencz János, Szeged város polgármesterjelöltje kiemelte, hogy 1998 és 2002 között 1076 ifjúsági civil szervezet működött Szegeden, amelyek napjainkra teljesen elsorvadtak. Szeged költségvetésében napjainkban 3 millió forint jut ezeknek a szervezeteknek, amelyet Soltész Miklós, Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociálpolitikáért felelős államtitkár támogatásával évente 200 millió forintra tudja Kothencz János, Szeged polgármesterjelöltje bővíteni.

Kothencz János kiemelte, hogy nagyon sok civil önkéntes saját szabadidejét felhasználva, sokszor elismerés nélkül dolgozik, holott munkájuk nagyon értékes. A jövőben üresen álló önkormányzati épületeket fog működésükhöz kinyittatni és kedvező körülményekkel támogatni.

Különösen fontos ez azért, mert ezekbe az intézményekbe számos fiatal munkájával bekapcsolódik, akik az elesettek, idősek minden napjaiba tudnak segíteni. Ez nagyon jelentős, mert Kothencz János felmérései és adatai alapján, a legtöbb időskorú ember Szegeden az elmagányosodás áldozatává válik, vált, hiszen munkalehetőség híján, vagy jobb megélhetés reményében, a fiatalok elhagyják Szegedet.

A szociális intézményekbe a fiatalok tanulmányaik során be tudnak kapcsolódni, így az idősek segítésén túl, nagyon sok területen tudnak aktív és számokban nem mérhető eredményt elérni.  

Kothencz János a program tervének ismertetése kapcsán elmondta, hogy megdöbbentőnek tartja, hogy Szegeden több, mint 500 önkormányzati lakás áll üresen, amelyeket a fiatal pároknak, a családalapítás előtt állóknak oda fog adni, hiszen a fészekrakó program Szegeden, más városokhoz képest, nem működik jól.

Az ifjúsági program különösen nagy hangsúlyt fektet a hátrányos helyzetben levő, fiatalkorúakat nevelő családok helyzetének javítására, különös tekintettel a gyermekvédelem területére. Kothencz János, Szeged polgármesterjelöltje elkötelezett abban, hogy a fiatal fogyatékkal élők esélyegyenlőségének erősítése, valós, mindenre kiterjedő akadálymentesítés megvalósuljon Szegeden.

Kothencz János kiemelte, hogy a Szeged Megyei Jogú Városnak, amellett, hogy a gazdaság fejlesztését fogja támogatni, szem előtt kell tartania azt, hogy a fiatalok Szegeden képzeljék el a jövőjüket, hogy itt alapítsanak családot és szüleikkel, nagyszüleikkel maradjanak. Ahhoz, hogy jól működjön, működjenek a hátrányos helyzetű gyermekek megsegítésére induló programok, vagy a tartós mélyszegénységben élő és az ezekben a családokban felnövekvő gyermekek továbbtanulási lehetőségei javuljanak, a jövőben az önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal összes szakigazgatási szervével mindennapi munkakapcsolatot kívánnak kialakítani, hogy preventíven, még esetleges konfliktusok előtt tudjanak hathatós segítséget nyújtani a bajba jutott családoknak.

Ahhoz, hogy jól működjön a közép és felsőfokú tanulmányok támogatása, ösztöndíjak és más lehetőségek kidolgozását fogják elkezdeni. Kothencz János megígérte, hogy közösségi terek, sportlétesítmények fogják a sportolási, aktív kikapcsolódás lehetőségek körét bővíteni.

Kothencz János, Szeged város polgármesterjelöltje kiemelte, hogy a Magyar Kormány támogatásával, anyagi és a civil szervezetek támogatásával, intézmények bevonásával, sikerül végrehajtani az ifjúság támogatására, védelmére elképzelt koncepciót, amelyhez a költségvetés is jelentős összegekkel hozzájárul. Szegedben nagy potenciálok rejtőznek, ehhez jó lehetőségeket biztosít és hisz abban, hogy Szeged gazdasági és szociális fejlődése be fog indulni. Ehhez forrásokat fog lehívni nem csak a hazai költségvetésből, de a lehető legtöbb európai uniós forrásból is a következő uniós programozási ciklusban.

Forrás és fotók:

Szilágyi Bay Péter

Módosítás dátuma: 2014. szeptember 27. szombat, 20:34  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Készül az új ifjúságvédelmi stratégia

Készül az új ifjúságvédelmi stratégia, amely az ifjúságot érő káros hatások elleni védekezés alapjául fog szolgálni - mondta el az emberi erőforrások minisztere a Fejér megyei Ráckeresztúron.

Balog Zoltán a Magyarországi Református Egyház Fiatalkorúak Rehabilitációs Otthonában rendezett, Szerhasználó tinik rehabilitációja című szakmai konferencián hangsúlyozta, hogy az akcióterv fő iránya az oktatás-nevelés, a tehetséggondozás, a foglalkoztatás és az otthonteremtés.

Bővebben...