FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Lezajlott a II. Ifjúsági Találkozó

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

2015. január 17-18-án került sor a II. Ifjúsági Találkozóra, mely „Helyben vagyunk! - Ötletpiknikek országszerte” című projekt keretében valósult meg a Veszprémi Egyetem Hallgatói Alapítvány és a Nemzeti Ifjúsági Tanács közös szervezésében. A programon több mint 140 fiatal, ifjúsági szakértő és döntéshozó vett részt.

A megjelentek között volt, Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára, aki köszöntőjében hangsúlyozta a személyes találkozás lehetőségének és az ifjúsággal kialakított folyamatos párbeszéd biztosításának fontosságát. A rendezvényen többek között jelen volt még Farkas Péter, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet megbízott főigazgatója, Máté Gergely, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet megbízott ifjúsági igazgatója, Galambos Adorján, az Új Nemzedék Központ ifjúsági-szolgáltatási igazgatója, Szórád Gábor, a Magyar Ifjúsági Konferencia elnöke és Mészáros Attila, Székesfehérvár kiemelt ügyekért és az ifjúságért felelős alpolgármestere is, aki az Országos Diák Parlament munkáját is támogatta.

A projekt alapvető céljai között kiemelkedően fontos a fiatalok bevonása az aktív demokráciába a fiatalok és a döntéshozók közötti párbeszéd kezdeményezésével és a strukturált párbeszéd folyamatának elindításával, valamint társadalmi nyilvánosság biztosítása a fiatalokat érintő problémák és szükségletek számára.

A projekt keretein belül Budapesten, a megyeszékhelyeken és néhány kisebb településen úgynevezett “roadshow”-k alkalmával népszerűsítettük a strukturált párbeszéd folyamatát, melynek keretében a résztvevő fiatalok személyesen tehették fel kérdéseiket a helyi döntéshozóknak és ifjúsági szakembereknek az őket érintő témákban. Ezt követően 2014. májusában a fiatalok véleményének, szükségleteinek megismerésére országszerte “Ötletpiknik nap”-ot tartottunk, mely alkalomból több mint 60 helyszínen szerveztek kötetlen keretek között megvalósuló beszélgetéseket. Ezen a napon a fiatalok, a szakemberek és a döntéshozók közösen vitatták meg az ifjúságot érintő problémákat. A projekt nyitó és záró eseményeként egy-egy ifjúsági találkozó valósult meg.

A projekt célja a strukturált párbeszéd indításán túl az is, hogy ezek a párbeszédek valós eredményekhez vezessenek. A fiatalok szükségleteinek, igényeinek megismerésén túl arra törekedtünk, hogy a fiatalok közös gondolkodásra alapozva megoldásokat is javasoljanak az általuk felvetett kérdésekre és problémákra. Így a projektben megvalósult az ifjúsági kezdeményezések népszerűsítése, és támogatása, így fejlesztve a fiatalok kezdeményező- és vállalkozó készségét, valamint kreativitását egyaránt.

A projekt keretében megrendezett II. Ifjúsági Találkozó fő célja az ötletpiknikek és roadshow-k során felmerült kérdések és problémakörök megvitatása, valamint megoldási javaslatok kidolgozása és a született eredmények bemutatása volt. A találkozó témái az előző év során megrendezett több mint 20 roadshow és 60 ötletpiknik alatt azzal a több mint 1100 fiatallal közösen kerültek meghatározásra, akik lehetőséget adtak maguknak problémáik felvetésére és a közös gondolkodás alapjainak megteremtésére. A Találkozó során feldolgozott négy témakör a résztvevők által leggyakrabban említett problémák köré csoportosultak.

A Találkozó több, mint 140 résztvevője teljesen vegyes csoportot alkotott, hiszen a résztvevők között voltak 14 éves kortól kezdődően fiatalok, ifjúsági szakemberek és döntéshozók is, akik közösen gondolkodtak a négy fő – fiatalok által felvetett - témában:

  • Munka világa
  • Fiatalok az oktatásban
  • Fiatalok és a demokrácia
  • Értékes szabadidő eltöltési lehetőségek

A négy munkacsoportban átlagosan 20-35 résztvevő dolgozott együtt 2 napon keresztül, akik több témában konkrét javaslatokat is kidolgoztak, illetve megoldandó problémákat vetettek fel. A workshopokon jelen voltak a téma releváns szakértői, döntéshozói, akik rövid előadással segítették az aktív párbeszéd elindítását.

A “Munka világa” műhelymunka meghívott szakértő vendégei Gál Andrea, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének képviselője és Nagy Viktória a Szakszervezetek Együttműködési Fórum Ifjúsági Tagozatának elnöke voltak, akik kiváló előadásukkal indították meg a csoport munkáját. Beszédükben kitértek a fiatalok munkavállalási problémáinak hátterére, illetve a vállalkozások létrehozásának nehézségeire.

A “Fiatalok az oktatásban” munkacsoport Karvalits Ivett, az Erasmus+ Ifjúsági Programiroda munkatársának előadásával kezdte meg a közös munkát, aki bemutatta, miért fontos a fiatalokat bevonni a nemzetközi mobilitási lehetőségekbe és elmondta mennyire fontos a nem-formális és a formális oktatási formák közelítése.

a99377f50fe00e28e1fbd0f5e15b311c.jpgSchanda Tamás, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, Janzsó Ádám, az ifjúsági Strukturált Párbeszéd Nemzeti Munkacsoport elnöke és Nedeczky Lilla, a No Hate Speach kampánybizottság tagja a “Fiatalok és a demokrácia” című műhelymunka csoportban vettek részt és osztották meg gondolataikat a fiatalokkal.

A “Értékes szabadidőeltöltési lehetőségek” workshopot Huszár Péter, a Boom Party Kft. alapító tagja támogatta, aki személyes tapasztalatait és munkája során szerzett tapasztaltait osztotta meg a fiatalokkal.

A fiatalok a műhelymunka vezetőkkel javaslatot tettek, többek között, az egységes ifjúsági egyeztető platformok létrehozására helyi szinten, a nem-formális eszközök szerepének erősítésére az oktatásban, valamint felhívták a figyelmet a közösségi terek fontosságára és szerepére a fiatalok életében. Jelenleg a javaslatok összegzése zajlik, amelyet hamarosan eljuttatunk a döntéshozóknak országos és helyi szinten is.

Képekért látogasd meg Facebook oldalunkat.

Módosítás dátuma: 2015. január 28. szerda, 14:11  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés