FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Országos Diákparlament

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Élménybeszámoló a 2011 évi Országos Diákparlamentről               Örömmel mondhatom el, hogy én is részt vehettem az Országos Diákparlamenten, ami 2011. április 1 és 3 között került megrendezésre. Kistérségünk három tagot delegált 2010 márciusában, ám a Diákparlamenten csak két képviselőnk tudott megjelenni.

Nagyon vártuk az indulás napját, mivel a vártnál fél évvel később kaptuk meg az értesítő levelünk. Április 1-jén reggel 5: 40-kor gurult be a buszmegállóba a Diákparlament feliratú autóbusz. A korai indulás se tudta elrontani a hangulatunk: mosolyogva vágtunk neki a közel nyolc órás útnak. A diákok közvetlenek voltak, a kísérőtanárok segítőkészek és fiatalosak.

A Zánkai Ifjúsági Táborban lettünk elszállásolva, kényelmes és esztétikus két ágyas szobákban. Bár ezekben nem sokat töltöttünk a rengeteg program és előadás miatt. A diákparlamentet Dr. Hoffman Rózsa a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára nyitotta meg, majd Mihalovics Péter az Új Nemzedék Jövőjéért Miniszteri biztosa és Bálega János, az Országos Diákjogi Tanács elnöke köszöntötte a diákparlament résztvevőit. Este a 365 fő három fórum közül válaszhatott a következő témákban: iskolai agresszió, köz-és felsőoktatás.

Én a felsőoktatást választottam, mert rengeteg kérdést tettek már fel nekem diáktársaim ezzel kapcsolatban. Nagyon érdekes volt az előadás, mivel bárki kérdezhetett, és bárki elmondhatta a felsőoktatásról kialakult véleményét.

Másnap reggel mindenki a maga szekciójába sietett: karszalagok jelezték ki-ki hova tartozik.  A következő témákat dolgozták fel az egyes szekciók:

1./ A diákönkormányzatok tevékenysége, működése
2./ A diákönkormányzatok belső és külső kommunikációja
3./ A közösségi szolgálat fontossága és lehetőségei
4./ Az iskolán, kollégiumon belüli konfliktusok, problémák megoldása
5./ Kell egy csapat, azaz hogyan lesz néhány diákból jól működő szervezet?

A délelőtt folyamán megszavaztuk szekcióképviselőnket, aki javaslataink és követeléseink mellett állt ki az Ajánlást megfogalmazó gyűlésen. Délután a szekcióküldöttek nélkül folytattuk beszélgetésünk a helyi diákéletről, problémakezelésről és több a diákok számára felettébb érdekes és hasznos témáról. A szekcióülések zárásaként több csapatépítő játékot játszottunk, ami segített összekovácsolni a csoportot: így lett egy-egy szekció igazi csapat.

A szekciók után plenáris ülésen Hutai László a Karinthy Frigyes Gimnázium igazgatója tartott előadást: „Nem értünk rá tanulni, mert folyton tanítottak”. Az előadás témája a közösségi szolgálat jelentősége és ennek tudatosságának elősegítése volt. Számunkra ez volt az egyik legérdekesebb napirendi pont.

Eközben a szekcióvezetők az ODP záródokumentumán, vagyis az Ajánláson dolgoztak.  Az órákig tartó gyűlés alatt 95 témát vitattak meg és sűrítettek össze 22 pontra. A diákokkal 19: 30-kor ismertették a pontokat, amiket egyesével szavaztak meg. A 2011-es Diákparlament legtöbb résztvevője az Ajánlás mellett foglalt állást. (Az ajánlás szövege itt megtalálható: http://www.diakonkormanyzat.hu/diakonk/Meetings/3)

A Diákparlamentet a fiatalok közös szórakozással zárták. Csodás napokat tölthettem el Zánkán, olyan napokat, amikre még sokáig emlékezni fogok. Sok érdekes dolgot hallottunk, de egy mondat még most is a fülünkben cseng: „Ti vagytok a jövő…”

Madarász Lilla

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A fiatalok negyede tudja, milyen munkanélkülinek lenni

Aggasztó az Európai Unióban a 25 év alattiak körében a munkanélküliségi ráta, a 28 tagállam közül 13-ban több mint 25 százalék ez az arány. Ezen mindenképpen javítani kell, melynek egyik eszköze lehet az ifjúsági garanciaprogram - hangzott el a Mutass utat! - Európai hálózatok a fiatalok foglalkoztatásért című konferencián november 28-án. Az esemény a négy uniós hálózat - Eures, Eurodesk, Euroguidance, Europass - révén az ifjúsági, az oktatási-képzési és a foglalkoztatási területen megjelenő tudást és gyakorlatot kapcsolta össze.

Bővebben...