FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Ifjúsági napot tartottak az Országházban

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Parlamenti sétán, szavazós interaktív játékban és strukturált párbeszédben is részt vehettek a középiskolás csoportok szerdán az Országházban rendezett parlamenti ifjúsági napon Budapesten.
Az európai ifjúsági hét (május 15–21.) keretében rendezett eseményt az Országgyűlés Társadalmi Kapcsolatok Hivatala és a Foglalkoztatási Hivatal – Mobilitás Országos Ijfúsági Szolgálat közösen rendezte. A parlamenti nap célja, hogy a fiatalok bepillantást nyerhessenek az Országgyűlés működésébe, és megismerhessék a törvényhozás színterét. A diákok a rendezvényen egyebek mellett próbára tehették az Európai Unióról szóló ismereteiket, valamint találkozhattak és beszélhettek hazai és EU-s parlamenti képviselőkkel.

Az EU soros elnöksége miatt Európa és a világ figyelme hazánkra irányul, ez a politikai és szakmai felelősség mellett lehetőséget jelent, hogy eddig ismeretlen problémákra is felhívjuk a figyelmet – mondta Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke megnyitó beszédében, hozzátéve: Európában nincs egységes ifjúságpolitika, a fő irány kijelölése mindig a nemzeti kormányok feladata.

Kitért arra is, hogy az EU-ban több mint ötmillió 25 év alatti pályakezdő fiatal van állás nélkül, az ifjúsági munkanélküliség pedig 20 százalék felett van. Mint mondta, a fiatalokat be kell vonni a velük kapcsolatos döntésekbe, mert a „tapasztalat hiányát a kreativitás és a fiatalos lendület pótolja”.

Az eseményen a diákokat Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium politikai államtitkára, Galambos Adorján, a Foglalkoztatási Hivatal – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat igazgatója és Virág András, az Országgyűlés Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának hivatalvezetője is köszöntötte az Országház Felsőházi termében.

A fiatalok megismerkedtek a parlamenti szavazással és gombnyomással válaszoltak arra, hogy jártak-e már a Parlamentben, ismerik-e az Országgyűlés honlapját és hogy mit gondolnak arról, a fiatalok véleménye hatással van-e a kormányzati döntésekre.

A 12 csoport ezután háromfelé oszlott: voltak, akik vezetéssel tekinthették meg a Parlament épületét és a díszőrség bemutatóját, mások az Országgyűléssel, illetve az EU-val kapcsolatos ismereteiket tehették próbára, a harmadik csapat a Kérdezd a képviselőt! című strukturált párbeszéden vett részt.

A délelőtti beszélgetésen Szili Katalin független, Bagó Zoltán, a Fidesz által delegált néppárti EP-képviselő, Kapus Krisztián fideszes képviselő és Vágó Gábor, az LMP képviselője válaszolt a diákok felvetéseire. A fiatalok érdeklődtek a szavazás korhatárának csökkentéséről, a Corvinus Egyetem átszervezéséről, a magyar termőföld sorsáról és a budapesti Zeneakadémia jövőjéről is.

(MTI)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Debreceni irodával bővült a Kontaktpont ifjúságsegítő hálózat
Megnyitotta kapuit a megyei szinten szerveződő, ifjúságsegítéssel foglalkozó kontaktpont irodahálózat debreceni tagja. Az Új Nemzedék Plusz program intézményfejlesztésének eredményeként létrejövő irodát ünnepélyes keretek között Mihalovics Péter új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos, Halász János kultúráért felelős államtitkár és Somogyi Béla, Debrecen alpolgármestere avatta fel.

Fotó: KIM
Bővebben...