FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Sok a nyári tábor, egyre kevesebb a gyerek

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Jövő évtől külön szabályokhoz kötné a táboroztatást az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos.
Ma még megbecsülni sem lehet, hány nyári tábort bonyolítanak le hazánkban, s arról sincsenek pontos adatok, hány gyerek vesz részt ezeken. Egyesek szerint ezer-ezerötszáz, mások szerint nyolcszáz-ezerkétszáz tábor lehet évente, a résztvevők száma pedig ötven-százötven ezer közöttire tehető. Statisztikák nem állnak rendelkezésre, és azt sem lehet megmondani, hogy mi számít nyári tábornak – mondta a hirado.hu-nak a Táboroztatók Országos Egyesületének (TOE) elnöke. Sárvári István szerint a hiányos információk miatt is szükség van minőségbiztosítási rendszerre és táboroztatási előírásokra, amelyeket már évek óta sürget a civil szervezet.


A TOE nemrég önkéntes regisztrációt indított a szervezők számára a honlapján. Szeretnék felmérni, kik és milyen táborokat tartanak, s az így kapott adatok alapján tennének javaslatokat a leendő törvénytervezethez. Érdemes különbséget tenni a szervezett táborok és az iskolai, önkormányzati nyári napközik között, nem biztos ugyanis, hogy az utóbbiakra a közoktatási törvény mellett külön jogszabályt kell majd alkotni – magyarázta Sárvári.

A szabályozást az is indokolja, hogy jelenleg gyakorlatilag bárki indíthat tábort. Az egyetlen feltétel, hogy engedélyt kell kérni az ÁNTSZ-től. Az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos a Kossuth Rádió csütörtök délelőtti műsorában azzal érvelt a törvény megalkotása mellett, hogy mindenekelőtt a gyerekek biztonságát kívánják szem előtt tartani. A tervezet az őszi ülésszakban kerülhet a parlament elé, és várhatóan jövő évtől lép életbe – közölte Mihalovics Péter, aki arról is beszélt, hogy a javaslat kidolgozásában civil szervezetek, pedagógusok és a nagycsaládosok képviselői is közreműködnek.

A tervezettel kapcsolatban a miniszteri biztos azt mondta: előírnák többek között pedagógiai program kidolgozását, a megengedhető legmagasabb létszámot és a mentálhigiénés szabályokat, s csak tapasztalattal és pedagógiai érzékkel rendelkező felnőtteknek engedélyeznék a táboroztatást. A jogalkotó feladata a keretek rögzítése, hogy a szülők nyugodtan küldhessék táborba a gyereket – fogalmazott Mihalovics.

A meglévő szabályokat sem könnyű alkalmazni

Bár a táboroztatást ma még nem kötik külön feltételekhez, létezik olyan miniszteri rendelet, amely szerint csak négy napnál nem régebbi orvosi igazolással engedhetők a gyerekek táborba. A Kossuth Rádió Krónika című műsora a napokban számolt be arról, hogy nem lehet mindenhol ingyen beszerezni a dokumentumot. Borsod megyében például több helyen is pénzt kér a gyermekorvos.

Huszár András, a Házi Gyermekorvosi Egyesület elnöke szerint jogszabály nem tiltja, hogy valaki kiírja a rendelőjébe, hogy a táborozási igazolás mennyibe kerül. „Az más kérdés, hogy a magam részéről nem helyeslem és nem is alkalmazom” – tette hozzá. A szabályt egyébként értelmetlennek tartja, mert „egyáltalán nem biztos, hogy ha egy gyerek pénteken egészséges, akkor hétfőn is az”.

Az egészségbiztosító főigazgató-helyettese szerint jogszerűtlen pénzt kérni az igazolásért. Schiszler István azt mondta: ez az iskolaorvosok dolga. A szolgáltatásnak a nyári szünetben is elérhetőnek kell lennie a biztosítóval kötött szerződés alapján, és a szülőnek nem kell érte fizetnie.

Az önkormányzatokra vonatkozó kötelezettség, hogy a gyermekek nyári napközi ellátásáról rendeletet kell alkotniuk, ám ezt nem teszik meg – derült ki a Kossuth Rádió hírműsorából. A Szülők Országos Egyesületének vezetője szerint a települések – vélhetően pénzhiány miatt – inkább rábeszélik a szülőket, néhány településen el is várják, hogy maguk gondoskodjanak a gyerekek nyári felügyeletéről. Ha a szülők ezt nem tudják megoldani, a jegyzőtől kell kérniük gyermekük nyári napközbeni ellátását, felügyeletét, étkeztetését.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke ugyanakkor azt mondta: a gyerekek nyári felügyeletét biztosítani nem kötelező önkormányzati feladat. Nem a szándék hiányzik, hanem a települések egyszerűen nem tudják finanszírozni az intézmények nyári működtetését – hangsúlyozta.
Inkább az élmény, mint a kényelem

A táboroztatásra vonatkozó szabályok rögzítésének és a minőségbiztosítás bevezetésének egyik kezdeményezője a táborszervezők egyesülete. A TOE-t 2004-ben éppen azért hozták létre, mert rengeteg tisztázatlan kérdéssel, problémával találkoztak a munkájuk során, és sok szülő kereste meg őket azzal, hogy segítsenek eligazodni a meghirdetett táborok között – idézte fel a kezdeteket a szervezet elnöke. Az évek során rengeteg tapasztalatra tettek szert, és már a szülők is jobban odafigyelnek, hová küldik el a gyereket. Sárvári István úgy látja, a jó táborok híre szájhagyomány útján terjed, és a kóklereket hamar kiszűri a „piac”.

A tájékozódást megkönnyítik az interneten fellelhető információk, köztük a TOE honlapja és a Táborfigyelő című tematikus oldal, amelyen az érdeklődők kérdéseket is feltehetnek. Az internetről lehet a legmegbízhatóbb értesüléseket szerezni a táborokról, egy honlapról nagy valószínűséggel megállapítható, hogy milyen minőségű szolgáltatásra számíthatnak a szülők – mondta a hirado.hu-nak egy táborszervező.

A szülőknek mindenekelőtt azt érdemes figyelembe venniük, hogy nem maguknak választanak tábort, hanem a gyereknek – figyelmeztetett a Kossuth Rádió Napközben című műsorában a Táborfigyelő ügyvezetője, Tóth Béla. A hirado.hu által megkérdezett táborszervező arra mutatott rá, hogy elsősorban érdekes programokat, közösségi élményt kell nyújtani a résztvevőknek. A kényelmi szempontok is fontosak, de inkább a szülőknek. A legjobb körülmények között élő gyerekek is szívesen alkalmazkodnak egy erdei táborhoz, a nomád körülményekhez, ha jól érzik magukat.

A kevert tábor a divat – szükségből erény

Divathóbortok mindig voltak, vannak is, mostanában a tematika keverése, például a nyelvi és lovas táborok keresztezése számít népszerűnek – mondta a Táborfigyelő vezetője. Megkérdezett táborszervező szakértőnk szerint ez azzal magyarázható, hogy egyre nehezebb a gyerekeket elcsábítani a nyári programokra, és többen úgy próbálják megszólítani az ügyfeleket, hogy szélesebb választékot kínálnak, például délelőtt kézműves, délután számítástechnikai foglalkozásokat tartanak.

Pontos adatok híján megbecsülni sem lehet, hogy összesen mennyit költenek a szülők egy évben nyári táborozásra. Egy egyhetes bentlakásos tábor ára átlagosan hatvanezer forint körül mozog személyenként – tudtuk meg a TOE elnökétől. A részvételi díjak tíz-tizenöt ezer forinttól kétszázezer forintig szóródnak, a tábor jellegétől és a kínált szolgáltatásoktól függően, de léteznek külföldre szóló ajánlatok kétszáznegyvenezer forintért is.

Egyhetes bentlakásos tábort gyakorlatilag nem lehet fejenként huszonöt-harminc ezer forint alatt kihozni, még a legváltozatosabb „praktikákkal” sem – állítja a hirado.hu-nak nyilatkozó szervező, aki attól tart, hogy az előírások szigorítása és a minőségbiztosítás bevezetése miatt jelentősen megdrágulnak majd a táborok, és a kisebb vállalkozók eltűnhetnek a piacról.

Kérdés, hogy beszélhetünk-e piacról. A szakemberek szerint ugyanis nem jellemző hazánkban a profitorientált táborok szervezése. Előfordul, hogy egy-egy vállalkozó ilyen céllal próbálja meg hasznosítani az üdülőjét vagy kempingjét, de az már kétséges, hogy tud-e elég gyereket toborozni. Olyan esetről is hallottunk, hogy egy ingatlantulajdonos komoly beruházást hajtott végre abban a reményben, hogy táborozókat fogadjon, de a számításai nem váltak be, és kénytelen volt bezárni a létesítményt.

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

De van, de van ifjúságpolitika!

Nagyon sok tettvágy buzog a fiatalokban, ami nincs kellőképpen becsatornázva. Viszont van egy kicsi, forrásokkal gyengén ellátott, de jó programokkal előálló ifjúsági intézményi és szolgáltatás rendszer, ami segítené ennek a tettvágynak a kibontakozását. Ezt a rendszert a politika pénznélküliségre hivatkozva folyamatosan leépíti. Pedig akkor nem fognak elnéptelenedni a kistelepülések, ha a kocsmán meg a templomon kívül van olyan közösségi tér, ahol érdemes időt tölteni. A gettósodott lakótelepeken akkor lesz kevesebb kábítószer díler, ha lesz alternatívája a lépcsőházban tengődésnek, plázázásnak. Az ifjúságpolitikának nem a politika nevű szitokszó a lényege, hanem az ifjúság. És azért mert sokan ezt eddig nem így csinálták, még nem kell eltemetni. A szereplőket kell lecserélni.

Bővebben...