FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Elkészült az ifjúságpolitikai koncepció vitairata

Olvasóink értékelése: / 7
ElégtelenKitűnő 
A cél az, hogy az év második felére olyan ifjúságpolitikai programtervezetet rakjunk le a Kormány asztalára, amely megfelelő iránymutatást tud adni a fiataloknak készülő új koncepcióhoz – mondta el szombaton Mihalovics Péter, az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos azon a Nagy Anna kormányszóvivővel közösen tartott sajtótájékoztatón, ahol bemutatták az ifjúságpolitkai stratégiai vitairatot.Amikor olvassuk az újságokat, legtöbbször a nyugdíjakról esik szó, itt az ideje, hogy beszéljünk a fiatalokról is - kezdte a sajtótájékoztatót Nagy Anna. Amikor egy kormány kormányoz, akkor nem csupán a jelenről, hanem a jövőről is dönt, hiszen a törvények és rendeletek, amelyek megszületnek, a következő évek, évtizedek mindennapjait fogják meghatározni.

Emlékeztetett: nem véletlen az, hogy amikor a Kormány elkezdte a szociális konzultációt, a kiküldött kérdőívek már a 16-17 évesekhez is eljutottak, mivel az ő életük is aszerint fog alakulni, hogy ezekben az alapvető kérdésekben milyen döntések, irányok születnek. Az elmúlt hónapokban olyan munka kezdődött el, melyre egyetlen kormánynál sem volt példa: a fiatalokról készült egy olyan ifjúságpolitikai vitairat, mely nem csupán az íróasztalok mellett, hanem a fiatalokkal együttműködve született meg. Hozzátette: a vitairat olyan gondolatébresztő, melynek célja, hogy mindenki hozzá tudja adni a társadalomból a saját elképzeléseit.

alt

Mihalovics Péter elmondta: az új nemzedékért felelős miniszteri biztos feladata március elsején kezdődött azzal a nem titkolt céllal, hogy az év második felére egy olyan ifjúságpolitikai programot rakjon le a Kormány asztalára, amely a tervezhetőség szempontjából iránymutatást tud adni. Ez az iránymutatás a fiataloktól érkezik a fiataloknak, így róluk is szól.

A programalkotás folyamatában, elsőként a mai nappal bemutatjuk azt a vitairatot, melyet a következő két hónapban társadalmi párbeszédre bocsátunk az ország különböző pontjain – tájékoztatott a miniszteri biztos. A társadalmi párbeszéd alatt begyűjtött elképzeléseket, ötleteket, javaslatokat és kritikákat a nyár folyamán nézzük meg, az ősz elején pedig komplex programmá, stratégiává gyúrjuk.

A vitairat filozófiájára jellemző, hogy korábban soha nem látott módon a 14-35 közötti fiatalok mondhatják el, hogy közvetlen környezetükben milyen problémákat látnak és ezekre milyen megoldási javaslattal élnének ők. A vitairat alulról építkezik és nem kormányzati pozícióból diktálják, hogy merre van az „előre”, hiszen a fiataloktól várják az iránymutatást – hangsúlyozta Mihalovics Péter.

alt

Kiemelte: híres, ismert és elismert fiatalokat kértünk fel arra, hogy az ismertségüket kihasználva minél több fiatalhoz jutassuk el az üzeneteket, gondolatokat. Tíz témakört határoztunk meg és minden témakör mellé egy olyan fiatalt választottunk, aki munkássága során már "letett annyit az asztalra", hogy az adott témához kapcsolódó gondolatait továbbvigyük, akár a parlamenti munkában, akár azon kívül. Minden témafelelős mellé egy híres fiatal is csatlakozott, aki az arcát adja ezen üzenetek közvetítéséhez – ismertette.

A következő héten indul az az országjárás, ahol a Nemzeti Erőforrás Minisztérium ifjúsági főosztályával és a Mobilitás munkatársaival közösen ellátogatunk több olyan regionális központba, megyei jogú városba, ahol a fiatalok mellett az ifjúsági szakma helyi képviselői is elmondhatják véleményüket – tájékoztatott a miniszteri biztos. A társadalmi párbeszéddel párhuzamosan pedig egy online véleményezést is útjára indítunk a mai nappal, ahol az interneten keresztül mindenkinek lehetősége lesz hozzászólni a témákhoz.

A dokumentum innen letölthető.

Az alábbi oldalakon pedig nyomon követhetik az eseményeket, valamint észrevételeket, javaslatokat is tehetnek:

www.facebook.com/ujnemzedek

www.ujnemzedek.hu
Módosítás dátuma: 2011. június 20. hétfő, 20:50  

Hozzászólások  

 
0 #4 pinochio 2011-06-28 11:44
Ebben a közegben tűnt fel a egyszer csak a semmiből - illetve egész pontosan Navracsics Tibor szárnyai alól - az új miniszteri biztos, aki visszamenőleges - míly' meglepő - kinevezését követően hatalmas politikai PR tevékenységbe kezdett... :-x
Az ifjú Mihalovics biztos úr Navracsics Tibor hátszelével, a Mobilitás alázatos szolgálata mellett látványos módon veti bele magát a látszat munkába. Stratégiát alkot - melynek frissen megjelent szakmailag értelmezhetetle n vitaanyaga tökéletesen passzol a NYENYI és az új Alkotmány színvonalához - , road showzik, konzultál és nyilatkozik, nyilatkozik és nyilatkozik. Teszi mindezt úgy, hogy a létező minisztériumi szakterületet teljes egészében lenullázva és megkerülve, az európai és hazai ifjúságszakmai folyamatokról és elvekről tudomást sem szerezve, egyértelműen pártpolitikai megközelítést alkalmaz és nagyon tudatosan építi saját politikai karrierjét.
:zzz
 
 
0 #3 pinochio 2011-06-28 11:42
Mindezeken túl a tradicionális szakmai rendezvények kikerültek a támogatotti körből, azonban állítólag a teljesen értelmetlen és a korábbi években is preferált fesztiválos megjelenésekre továbbra is számíthatunk. A Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanácsa és regionális tanácsai nem léteznek, pályázati kiírások nincsenek. A máskor a néhány hetes döntési csúszást is hisztérikusan fogadó civil kör ezúttal csendben szemléli, hogy a tanácsok sem működnek,nem hogy pályázatokról beszélhessünk.

:oops:
 
 
0 #2 pinochio 2011-06-28 11:40
Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a szebb időket megélt intézmény pillanatnyilag valójában nem létezik. A Foglalkoztatási Hivatal, melynek része volt tavaly év végéig már nem anyaszervezete az ifjúsági területnek, azonban az új gazda az Családügyi és Szociálpolitika Intézet fél év alatt sem volt képes integrálni a Mobilitást. Ez azt jelenti, hogy a Mobilitás pillanatnyilag nem létezik, légüres térben lebeg. A pénz és a státuszok a Hivatalnál, a szakterület majd egyszer az Intézetnél lesz (egyúttal jelentősen lefokozva az intézmény jelentőségét és a kollégák megbecsülését). Fél éve azonban sehol sincs. A jelenlegi érában oly' jellemző uram-bátyám viszonyoknak köszönhetően azt játsszák a felek, hogy a Mobilitás létezik, jogilag azonban értelmezhetetle n a szituáció.
 
 
0 #1 pinochio 2011-06-28 11:39
Ironikus ugyanakkor, hogy a magyar elnökség egyik legnagyobb szabású és legsikeresebb rendezvénye, az Ifjúsági Konferencia első napján helyezték el új státuszán a Mobilitás Ifjúsági Szolgálat következő vezetőjét, aki azt a 10 éves szakmai és intézményi tapasztalattal és a szamárlétrát végigjáró igazgatót volt hivatott váltani, aki oroszlánrészt vállalt az elnökségi rendezvény sikeréből. Az új vezető azonban a politika, egész pontosan a NEFMI parlamenti államtitkárának kegyeltje, aki már korábbi, debreceni vezetői posztját is politikailag megbízható státuszának köszönhette. Az eddig eltelt időszak alapján az új vezetés nem is volt hálátlan a politika irányába és a korábbi, évtizedes, vezetőktől független, szakmai kérdésekben a pártpolitikától távol tartott intézmény elindult a pártirányítás számára alárendelt szerep felé.

:-x
 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Ifjúsági találkozó a Diákművelődési Házban Kolozsváron


Ifjúsági találkozóra kerül sor a Diákművelődési Házban az Integratio Alapítvány és partnerei szervezésében, az Erdélyi Ifjúsági Jelentés program keretein belül. Az Erdélyi Ifjúsági Jelentés célja az erdélyi ifjúsági szféra működésének feltárása és legfontosabb problémáinak és igényeinek bemutatása volt, három központi területre koncentrálva: támogatáspolitika, célcsoport-mobilizáció és önkéntesség. 
Bővebben...