FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Magyarországi Szülők Országos Egyesületének közleménye a táboroztatásról

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

A táboroztatási kampány eltereli a figyelmet a helyi önkormányzatok ellátási kötelezettségéről, és az államilag támogatott gyermeküdültetés szükségességéről!

Törvény készül a táborozás szabályozásáról, de minek? A "táboroztatás" a profitorientált vendéglátás egyik legális formája, amelyeket a különböző rendeletek szabályoznak, azokat kell szigorítani! Újabban az iskolarendszerű oktatásban részt vevő gyermek- és ifjúsági korosztály a turizmusipar üzleti szereplőjévé (fogyasztójává) lépett elő.

Az un gyermektáboroztatás profitorientált üzleti vállalkozás, amely elvileg luxusszolgáltatást ígér a fizetőképes vagy a gyermekükért áldozatokat hozó szülőknek.Táboroztatás címén, a heti 30, 50, 100, 200 ezer forintért nyújtott szolgáltatásokat csak a szülők 2-3 százaléka tudja megfizetni. A gyermekek és a tanulók nyári felügyelete, gondozása, nevelése, étkeztetése a helyi önkormányzatok kötelező feladata, amelyet iskolai napköziben, óvodában, bölcsődében, valódi napközis táborban, stb. kell megszervezni. A gyermek napközbeni ellátása ingyenes szolgáltatás, csak az étkeztetésért kérhető térítési díj.Az országos szülői egyesületek "közérdekű bejelentés" formájában írt levélben kérik Mihalovics Péter az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos urat, hogy kezdeményezzen törvényességi vizsgálatot a kormányhivataloknál annak érdekében, hogy a helyi önkormányzatok ellátják-e a gyermek napközbeni ellátásával kapcsolatos feladataikat.Közérdekű javaslataink továbbá:Javasoljuk a profitorientált gyermektáboroztatással foglalkozó szervezetek és cégek tevékenységét jelenleg is szabályozó miniszteri rendeletek szigorító módosítását, különös tekintettel a vállalkozások ellenőrzésére és az egészségügyi rendszabályokra (orvosi igazolás, baleset).Javasoljuk, hogy készüljön egy olyan szerződésminta, amely szerint a "tábor" tulajdonosának feladata a rábízott gyermek, tanuló testi épségének megóvásáról és erkölcsi védelméről történő gondoskodás, a vállalkozás területére történő belépéstől a annak jogszerű elhagyásáig terjedő időben, továbbá a táboron kívül tartott foglalkozások, programok ideje alatt. Javasoljuk egy olyan állami finanszírozású gyermeküdültetési koncepció kidolgozását, amelynek alapján biztosított a munkavállaló szülők gyermekeinek nyári pihenése.Javasoljuk a családi gyermeküdültetés intézményének bevezetését, amely az önkéntesség és a kölcsönösség alapján működik, amikor egy-egy család vállalja, hogy a befogad és saját gyermeke mellett ellát legalább egy másik gyermeket az őszi, téli, tavaszi, nyári szünetekben.Sok megoldás van az új nemzedék jövőjének megalapozására, a gyermekek, tanulók aktív nyári pihenésének megoldására, de ez nem azt jelenti, hogy egy új törvénnyel gyakoroljunk nyomást a szülőkre, hogy a nagy bevételekkel rendelkező turizmus ipar szolgáltatásait vegyék igénybe (műtáborozás).Sajtószóvivők: Simonné Toldi Ágnes (06-30/550-22-53) és Keszei Sándor (06-30/433-87-54)Bővebb információ:www.mszoe.hu Kiadó: Magyarországi Szülők Országos Egyesülete------------------------------------------------------------------- Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel. Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős. (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

 

 

Módosítás dátuma: 2011. június 21. kedd, 09:39  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A Népszava kritikája az ifjúságügyről

Uborkaszezon helyett
A fiatalság által szimbolikusnak tartott és egységesen utált szeptember 1-el hivatalosan is véget ért a nyár, elkezdődött az iskola, újra jönnek a dugók az utakon és várhatóan politikusaink és egyéb tisztviselőink is visszaszállingóznak jól megérdemelt nyaralásukról. Joggal várhatja el a laikus állampolgár, hogy mostantól vége a közéleti uborkaszezonnak és életünk újra felpezsdül azzal, hogy olyan események sora veszi kezdetét, amelyek kivétel nélkül boldogságunk alakulását hivatott szolgálni.

Bővebben...