FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Ifjúsági közösségi terek a kistelepüléseken

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

Stágel Bence IKSZ elnök a Parlamentben szóbeli kérdéssel fordult a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz: Miként segítik az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek a kistelepüléseken élő fiatalok mindennapjait, és milyen garanciák biztosíthatják a szolgáltató központok hosszútávú működését?

Még az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében került kiírásra az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek, ún. IKSZT-k létrehozására irányuló pályázat. A pályázat célja olyan szolgáltató központok kialakításának támogatása volt, amelyek szakmai-módszertani támogatást nyújtanak az adott kistelepüléseken zajló ifjúsági munkához.

Örvendetes tény, hogy idén, országosan, több mint 300 közösségi tér kezdte meg működését a pályázati kiírásnak megfelelően 5000 fő alatti kistelepüléseken.

Az IKSZT-k kötelező feladatvállalásához kapcsolódóan kiemelt célként kezelik a vidéken élő fiatalok közösségeinek generálását, azok fejlesztését, így különösen a hátrányos helyzetű régiókban élő fiataloknak közművelődési és ifjúsági programok szervezését, ifjúságfejlesztési folyamatok elindítását, ifjúsági információs pontok működtetését.

A mindenkori kormányzat kiemelt feladata kell legyen a kistelepüléseken élő, tehetséges fiatalok képesség, és készség-fejlesztése, a vidéki létből eredő esetleges hátrányos helyzetük kompenzációja, valamint az egyéni boldogulásuk elősegítése.

A fiatalok, különösen pedig a kistelepüléseken élő fiatalok jövőbeni boldogulásához elengedhetetlen a megfelelő színvonalú és hosszútávon működtetett közösségi terek, szolgáltató központok működtetése.

V. Németh Zsolt államtitkár válaszában elmondta: a közösségi terek pályázatán 635 település nyert, amiből 147 a leghátrányosabb kistérségekre esik. A program célja a helyi közösségi létrehozása, ifjúsági programok szervezésével, vagy számítógépes és könyvtári szolgáltatások biztosításával.

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

NIT előkészítő "Hálózatépítő Napok" az Európai Ifjúsági Fórum szervezésében
Az alábbiakban az október 11-14. között megrendezésre kerülő Hálózatépítő Napokra (Networking Days) szóló felhívást olvashatjátok. Az eseményt az Európai Ifjúsági Fórum (European Youth Forum) támogatásával valósítjuk meg. A képzés nagy része angol nyelven folyik majd, így kérünk benneteket, hogy angolul folyékonyan beszélő képviselőt küldjetek. A jelentkezési határidő nagyon közel van, erre kérjük figyeljetek oda. Köszönjük!
Bővebben...