FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Megtartotta első ülését a Dömötör Csaba által vezetett YEPP új elnöksége - beszámoló a ciprusi nyári egyetemről

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Idén nyáron is megtartotta a YEPP (az Európai Néppárt ifjúsági szervezete) szokásos nyári rendezvényét, mely számunkra azért is volt különleges, mert ez volt az első esemény, amelyre Dömötör Csaba már a szervezet elnökeként érkezett. A majdnem 30 országból érkező résztvevők ezúttal Cipruson találkoztak, a Nedisy vendégszeretetét élvezve. A Fidelitast Csabán kívül Henter Lilla és Faragó Csaba a Fidelitas Külügyi Kabinetjének tagjai képviselték.

Első este a Nedisy elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd ciprusi Democratic Rally párt külügyi kabinetvezetője mondott pár szót, ezután pedig Dömötör Csaba nyitott meg a rendezvényt, ahol a „Think global, eat/drink local” gondolat jegyében először belekóstolhattunk a ciprusi gasztronómia különlegességeibe.

A pénteki nap igen korán kezdődött, ugyanis busszal elmentünk a szigetország fővárosába, Nicosiába, ahol először a Parlamentet látogattuk meg, ahol a Parlament elnöke fogadott bennünket, majd továbbmentünk a Democratic Rally székházába, ahol pedig a párt elnökével volt szerencsénk találkozni. A két vezető előadása alapján egy kis történelmi áttekintésben is részesültünk, illetve betekintést nyertünk a Parlament működésébe, az EU csatlakozás óta történt változásokba, de a legtöbbeket izgató kérdés természetesen a görög-török kérdés volt. Ez a probléma nem csak Ciprusé, de egész Európáé is, így közösen kell rá megoldást találnunk.


Az előadásokat követően a résztvevők egy workshop keretében meséltek az elmúlt időszakban országukban történt eseményekről. Így hallhattunk a szlovéniai népszavazásról, Horvátország hamarosan bekövetkező EU csatlakozásáról, a finnországi és portugáliai választási győzelemről (az új finn miniszterelnök a YEPP alelnöke volt korábban, a YEPP mostani első alelnöke pedig bekerült a portugál Parlamentbe), valamint az ukrán választásokról és azóta tartó helyzetről. Végül pedig Fehéroroszországból érkezett barátaink számoltak be az ottani elnökválasztásról és az azóta mind a mai napig tartó számunkra a legrosszabb időket idéző helyzetről, mellyel a YEPP kiemelten foglalkozik. A jelenlegi állapotokat sokkoló képekkel is illusztrálták, amiket célunk minél több emberrel megosztani.

Délután az elnöki Palotába tettünk látogatást, ahol a kormányszóvivővel beszélgethettünk. Ezt követően egy hagyományos étteremben kóstolhattuk tovább a ciprusi ízeket, majd visszatértünk a szálláshelyre, ahol az új elnökség megtartotta első elnökségi ülését. A majdnem öt órás, ám rendkívül intenzív ülés alatt megvitatásra került a YEPP jövője, és számos, az elkövetkezendő hónapokat érintő fontos döntés született. A résztvevők ezalatt a nap fáradalmait pihenték ki, készülve az este kevésbé formális keretek közti beszélgetésekre.

Szombaton egy kerekasztal beszélgetéssel indult a nap, mely már inkább a rendezvény témájául választott „a közös kül-és biztonságpolitika fejlődése” témakört járta körül. A beszélgetés résztvevői Ioannis Kasoulides, a Néppárt alelnöke és EP képviselő, Michael Gahler, a biztonság-és védelempolitikai albizottság koordinátora, szintén EP képviselő, valamint Andrey Klimov az orosz Duma külügyi bizottságának elnökhelyettese és orosz-EU kapcsolatok szakértő voltak. Az új elnökség egyik célja nyitni a régió többi országa felé is, ezért is volt különösen érdekes meghallgatni az Klimov úr meglátásait. A résztvevőkön érződött is az érdeklődés, ugyanis a végén már az idő előrehaladta miatt nem lehetett az összes kérdést, azonban ez sem volt gond, mert délután kötetlenebb formában lehetett folytatni a beszélgetést meghívott vendégeinkkel.

A későbbiekben megvitattuk a következő szeminárium jelentését (White Paper), melynek Ukrajna ad majd helyet.


A világon több a jobb-közép, konzervatív ifjúsági szervezeteket tömörítő ernyőszervezet is van, és szép szokás, hogy ezek tartják a kapcsolatot egymással. Így az IYDU (International Young Democrat Union) és a DEMYC (Democrat Youth Community of Europe) elnökei, Daniel Walther és Jani Johansson is csatlakoztak hozzánk, illetve beszámoltak az ő szervezeteik működéséről, programjairól.

A délután néhány turisztikai nevezetesség megismerésével telt, melyek közül a legsokkolóbb, egyben meghatóbb, ugyanakkor leginkább elgondolkodtató a világ egyik leghíresebb és Európa egyetlen „szellemvárosa”, Famagusta megtekintése volt.  A város Ciprus legnagyobb, legforgalmasabb kikötővárosa és egyik legvirágzóbb üdülővárosa volt az 1974-es török agresszióig. A várost – amelyet korábban evakuáltak – 1974. augusztus 14-16-én foglalták el Törökország csapatai. A korábbi lakosok a mai napig nem költözhettek vissza, ám továbbra is várják (már inkább a korábbi lakosok gyermekei és unokái), hogy egyszer visszamehessenek szülővárosukba és újra felvirágoztassák azt. A város lakosai azóta különböző városokban szétszóródva élnek, de polgármestert továbbra is választanak, aki személyesen mesélt nekünk a város korábbi  dicsőségéről, és az azt ért csapásról.


Estére már csak a gőz kieresztése maradt, és természetesen a napközben elkezdett beszélgetések is folytatódtak tovább.

Végezetül csak annyit tudok mondani, hogy ismét hatalmas köszönet a szervezőknek a minden tekintetben sikeres és rendkívül színvonalas rendezvényhez!

Henter Lilla, Faragó Csaba
Fidelitas Külügyi Kabinet

fidelitas.hu

 

Módosítás dátuma: 2011. július 23. szombat, 08:18  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés