FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Nyári egyetem: magyarok és romák

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Először, ám deklaráltan hagyományteremtő céllal szervez nyári egyetemet roma és nem roma egyetemisták számára a Demokratikus Átalakulásért Intézet (ICDT), a Tom Lantos Intézet és az egri főiskola. Dunaújvárosiakat is várnak!

Komplex problémakezelés Dunaújvárosi fiatalok előtt is nyitott a Demokratikus Átalakulásért Intézet (ICDT), a Tom Lantos Intézet és az Esterházy Károly Főiskola (Eger) közreműködésével első alkalommal rendezendő nyári egyetem.

Bőséges kínálat

Az együttműködő felek először, ám bevallottan hagyományteremtő céllal rendezik meg a magyar anyanyelvű egyetemista hallgatók számára a "Nyári Egyetem Roma és Nem Roma Fiatalok Számára" című programot augusztus 22. és 26. között.
A program célja, hogy csökkentsék az előítéleteket az ifjúság körében, előmozdítsák a roma kisebbség és a többségi társadalom közeledését az egyetemista fiatalok körében is. Emellett cél programba bekapcsolódó fiatalok tudatosságának növelése, közéleti részvételük és szerepvállalásuk előmozdítása – és persze a komplex problémakörrel kapcsolatos vélemények ütköztetése is.

Egyenjogúság, egyenlőtlenségek
A szervezők egy héten át tartó intenzív kurzust kínálnak Egerben, magasan képzett és jelentős tapasztalattal rendelkező előadókkal, emellett tartalmas és szórakoztató szabadidős és kulturális programok választékával rukkolnak ki, valamint inspiráló környezetet és társaságot ígérnek, ahol olyan kapcsolatépítésre nyílik lehetőség, ami a programba bekapcsolódó fiatalok hasznára válhat mind a tanulmányaik során, mind a karrierjük építésében. A nyári egyetem központi témája lesz a szélsőségesség és az előítéletek kérdésköre a modern társadalmakban, de a résztvevők hallhatnak az egyenjogúság és az egyenlőtlenségek témáiról, a közéleti részvétel kérdéseiről, az oktatási rendszer, az ifjúságpolitika, a foglalkoztatás és a munkaerőpiac, valamint a társadalmi integráció témába vágó kérdéseiről is.

Jelentkezni lehet

A nem mindennapi szakmai tapasztalatokkal és élményekkel kecsegtető programra 18-25 év közötti, motivált egyetemi hallgatókat keresnek – olyan fiatalokat, akikre illik a következő leírás: előítéletektől mentes, nyitott más kultúrák megismerésére; érdeklődési köre kiterjed a nyári egyetem központi témáira; képes és hajlandó az említett témákkal kapcsolatos véleményét, tapasztalatait megosztani az előadókkal és a többi résztvevővel. Fontos peremfeltétel az angol nyelv legalább középfokú megértése.
Az ICDT Nyári Egyetemén a szervezők állják az utazás, a szállás és étkeztetés, illetve a kulturális programok költségeit. Minden egyéb felmerülő költséget a résztvevőnek magának kell térítenie.

Inspiráló környezet és társaság
A programra e-mailben lehet jelentkezni, a résztvevőket az ICDT két referense, Janan Mirwais  és/vagy Varga Márton várja.  A jelentkezés egyik eleme az önéletrajz, amely tartalmazza a résztvevő személyes adatait és közvetlen elérhetőségeit is (lakcím, születési év, személyi igazolvány száma/útlevélszám); valamint egy maximum 500 karakteres motivációs levelet is mellékelni kell.
Várják a jelentkezéseket – várják a résztvevőket!

(Összeállításunkat a cigány-magyar együttélés problémáira reflektáló színházi előadások – "Cigányok", Katona József Színház; "Csak egy szög", Kaposvári Csiky Gergely Színház – képeivel illusztráltuk.)

Kapcsolódó link:
ICDT a weben

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 09. kedd, 09:13  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés