FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Módosító javaslatok a családvédelmi törvényhez: a munkaadók törekedjenek arra, hogy egy időben mehessenek a szülők szabadságra

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 
Budapest, 2011. december 9., péntek (MTI) - Az évi rendes szabadság kiadásakor a munkaadók törekednek arra, hogy a szülőknek kiadott szabadság egy része azonos időpontra essen - ennek rögzítését javasolja a családok védelméről szóló törvényhez beadott módosító indítványában a kereszténydemokrata Spaller Endre. A KDNP-s politikus azt is beemelné a törvényben, hogy az államnak mindent meg kell tennie, hogy a családok egyre több gyermeket vállaljanak.

    A kormánypárti politikus javaslatát indokolva kiemelte: az éves rendes szabadság ideje szinte az egyetlen lehetősége egy családnak arra, hogy a szülők és a gyermekek huzamosabb időt töltsenek együtt. Indokolt ezért pozitív értékként törvénybe foglalni, hogy a munkaadók törekednek a szülőknek azonos időpontban kiadni a szabadságot.
    A KDNP-s képviselő azt is javasolja, hogy a munkaadó munkavállaló várandósságával kapcsolatban - a szabadságok kiadásának kivételével - semmilyen költséget nem visel. Szerinte ezt azért kellene a törvénybe beemelni, mert a munkaadók ma nem szívesen foglalkoztatnak szülő korú nőket, félnek ugyanis, hogy az esetleges gyermekvállalás túlzott anyagi terhet jelent számukra.
    A nők számára azonban fontos, hogy a gyermekvállalás és a karrier összeegyeztethető legyen, a javaslat e dilemmát úgy oldaná fel, hogy leveszi az anyagi terhet a munkaadókról.
    A kormánypárti politikus azt is rögzítené, hogy a családi adókedvezmény a magzat 91. napos korától legyen igénybe vehető. Mint hangsúlyozta, a magzati élet védelme az alkotmány egyik fontos vívmánya, ezt az elvet a sarkalatos törvényeken is át kell vezetni, kiemelt helyen szerepeltetve a ma is létező szabályt. Beemelné a törvénybe továbbá: az állam mindent meg kell tegyen azért, hogy a családok egyre több gyermeket vállaljanak. Örökbeadás esetén az anyát legalább két hét szülési szabadság illeti meg - olvasható Spaller Endre egy másik javaslatában.
    A KDNP-s politikus azt is indítványozza, hogy a kiválasztás során, a munkakör betöltéséhez előírt szakmai végzettséggel, szakképzettséggel vagy szakképesítéssel, tapasztalattal egyformán rendelkező jelöltek esetén előnyben lehet részesíteni azt, aki több gyermeket nevel.
    A fideszes Tapolczai Gergely utalva arra, hogy a GYES mellett, 1 éves kor után lehetséges a részmunkaidőben való foglalkoztatás, szükségesnek tartja a vonatkozó paragrafust azzal kibővíteni, hogy nem csak az ellátásból visszatérőre, hanem az ellátás folyósítása mellett visszatérő re is vonatkozzon, és ez a törvény szövegéből pontosan kiderüljön .
    Hangsúlyozta: támogatandó, hogy a GYES két további privilegizált jogosultsági körére (ikres szülők, fogyatékos gyermeket nevelők) is kiterjedjen a javaslat. Ezek a szülők a tankötelezettségig (ikrek), illetve 10 éves korig (fogyatékkal nevelő) kapják a GYES-t. A törvény módosítása így egyben azt jelentené, hogy a GYES alatti védett időszakban lehetőség lenne arra, hogy a szülők fokozatosan visszatérhessenek a munkaerőpiacra, nem kiesve több évre (pláne a privilegizált szülők esetében hosszú időre) a munkából, ráadásul bizonyíthatják, hogy gyermek gondozás a mellett is értékes munkaerők.


bog \ bzt

MTI

Módosítás dátuma: 2011. december 09. péntek, 18:59  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés