FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A munkahelyi bölcsődéket támogatja a kormány

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A munkahelyi bölcsődék működtetését jövőre egymilliárd forinttal támogatja a kormány. Ez azt jelenti, hogy az ilyen bölcsődéket fenntartó cégek az e célú működtetési költségeiket leírhatják a társasági adóalapjukból – közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár június 23-án Budapesten, amikor együttműködési megállapodást kötött a Magyar Bölcsődék Egyesületével (MBE).

Novák Katalin azt mondta: a bölcsődei ellátórendszer szerepe egyre jobban felértékelődik, mert „csúcson van a női foglalkoztatottság”, egyre népszerűbb a gyed extra és mind többen dolgoznak a gyereknevelés mellett. Közölte, január 1-jétől megújul az intézményrendszer: a hagyományos bölcsődék mellett már mini, családi és munkahelyi bölcsődék is működnek.

Arról beszélt, hogy Magyarországon nagyon jól működik és nemzetközileg is elismert színvonalú a nagy múltú bölcsődei rendszer, és ezt a hálózatot szeretnék még jobban a családok igényeihez alakítani. Az államtitkár hangoztatta: a jövő évi költségvetés a gyermekek jólétéről és jövőjéről szól, és azt tükrözi, hogy a kormány számára fontosak a gyerekek. Emlékeztetett arra, hogy a mostani szabályozás szerint a tízezernél több lakosú településeknek kötelező bölcsődei ellátást biztosítaniuk, de január 1-jétől ez már azokra az önkormányzatokra is vonatkozik ez, amelyek területén legalább negyven, három év alatti gyermek él, vagy ahol legalább öt olyan gyerek van, akinek a szülei igénylik az ellátást.


Novák Katalin a területen dolgozók bérhelyzetéről szólva felidézte, 2016 januárjától a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelők beléphettek a pedagógus-életpályába, így abban emelkedett a fizetésük, és még tovább emelkedik idén és jövő szeptemberben is. Bejelentette, hogy a középfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelők, dolgozók bérét is emelni akarják. Erre a célra 1,5 milliárd forintot irányoztak elő többletként a jövő évi költségvetésben; ennek részleteiről jelenleg is egyeztetnek az MBE-vel – tette hozzá.

Elmondta továbbá, hogy január 1-jétől a bölcsődei dajkák munkakörét jogszabályban is rögzíteni akarják, és fontos szerepet kapnak majd a bölcsődei ellátásban. Közölte, eddig is kiemelt partnerük volt a Magyar Bölcsődék Egyesülete, és ezt az együttműködést szeretnék megpecsételni, intézményesíteni a stratégiai megállapodás aláírásával. Jelezte: a dokumentum értelmében a területet érintő döntések előkészítésénél és meghozatalánál „szorosan egyeztetnek” az egyesülettel.

Az államtitkár az MTI kérdésére azt mondta: jelenleg ötvenezer bölcsődei hely van az országban, a cél az, hogy 2018-ban elérjék a hatvanezret. Közölte, újabb bölcsődei és óvodai férőhelyek létesítésére, az intézmények fejlesztésére 2020-ig százmilliárd forintot fordítanak.

(Forrás: MTI)

(Fotó: FreeDigitalPhotos.net)

Forrás: http://www.edupress.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=588:a-munkahelyi-bolcsodeket-tamogatja-a-kormany&catid=10:kozneveles&Itemid=110

Módosítás dátuma: 2016. július 02. szombat, 21:43  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Zöld oktatási innováció három felsőoktatási intézménytől

A Szent István Egyetem, a Nyíregyházi Főiskola és a Nyugat-magyarországi Egyetem Budapesten, sajtórendezvényen mutatta be április 14-én azt a három intézmény összefogásával megvalósuló, mintegy 864,18 millió forintnyi európai uniós támogatású projektet, amely a fenntartható mezőgazdálkodáshoz (hulladékgazdálkodáshoz, szennyvízkezeléshez, megújuló energiaforrásokhoz) kötődő, gyakorlatorientált képzési rendszereket kínálna a felsőoktatásban tanulók számára.

Bővebben...