FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Mivel fárasszuk ki JÓL a gyereket?

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A babák ellazulnak, az anyukák megnyugodnak, és társaságban oldódnak fel, az apukák felszabadultabban játszanak. Masszázs görcsölő izmocskáknak és lelkeknek.

Ha a gyulafehérvári Caritas által működtetett Korai Nevelő és Fejlesztő Központ tevékenységének legtündöklőbb eredményét kellene felvázolnom egy reklámban, akkor alvó kisdedet és kipihent anyukát választanék a célra. 

A legeslegjobb, amit ott a gyerekkel elértünk, az a heti egy hatalmas délutáni szunnyadás. Mi több, ez meg is szaporítható, bár közel sem akkora hatékonysággal.

Az ott tanultakat felhasználtuk otthon is, este babamasszázzsal nyugtattuk meg a kalimpáló izmocskákat, oldottuk fel a görcsösen ragaszkodó hasgörcsöket, később tornával űztük el az unalmas délutánokat. 


A kicsik gyengéd intézményesítése 

a babamasszázzsal kezdődik, ami úgy zajlik, hogy megérkezik egy rakás anyuka és kisbaba, a lehető leggyorsabban levetkőznek, aztán a kicsik egy matracon fetrengve várják a simogató mozdulatokat. 

Rövid énekléssel kapcsolják be a gyerek érzékszerveit a mókába: a Gyere baba játszani! című nótát dalolják az édesanyák. A baba közben élvezettel tapogat, és rágcsál egy minden alkalommal tisztára sikált gumicsirkét. 

Aztán kezdődik a különféle testrészek kiszabadítása a maradék ruhákból, majd az oktatói javaslatra való masszírozgatásuk, a fölösleges testnedvek feltakarítása a pelenkákból. A kisbabák ugyanis a határozott, céltudatos simogatásnak nevezhető masszázs hatására teljesen ellazulnak, és elengedik azt, amire már nincs szükségük. 

Aztán az anyukák számára izzasztó öltöztetés-öltözködés, esetleg nyugtató hatású, klasszikus zenére való szoptatás, etetés következik, majd gyorsan hazakutyagolnak, hogy gyermekük otthoni körülmények között aludja azt a heti egy, szokatlanul hosszú, napközbeni álmát. Esetleg kihasználják az alkalmat, hogy az anyaságtól finoman szólva megváltozott testükre alkalmas ruhát keressenek a turkálókban, majd néhány alig használt rugdalódzó, babahálózsák, ilyesmi társaságában távozzanak.


Trükkök görcsös és ideges babákhoz

Aki valamiért nem tudja babamasszázsra hordani a gyerekét, konzultáljon szakemberrel (gyerekorvos, családorvos, gyógytornász, védőnő), mielőtt hozzáfogna – ajánlják Gáspár Lujza és Szilágyi Zsuzsa csoportvezetők. De ennek ellenére elmondanak néhány trükköt.

Többek közt azt, hogy a babára csak akkora nyomást szabad gyakorolni masszázs közben, mint amikor a kezünkkel a szemünket nyomjuk, és még nem fáj. 

A masszázs egyébként nagyon jó a sokat görcsölő babáknak, de a fáradt és ideges csecsemőt is megnyugtatja. A központban végzett masszázs és mozgásfejlesztés során olyan technikákat alkalmaznak, amelyek segítenek elérni a babának a következő mozgásfejlődési szakaszt. 

Az általuk alkalmazott, inkább nyugatinak minősíthető, McClure Vimala módszerére épülő babamasszázs során előbb a lábat masszírozzuk, onnan haladunk felfele, de minden esetben fentről lefele irányban végezzük a befejező, lazító simításokat. 

A babatornán, ahová a félévesnél idősebb kicsik járnak, különféle speciális tornaeszközök segítségével fejlesztik a mozgásukat. Eztegybekötik a mondókázással, énekeléssel. Mindig „tanulnak” egy-két új mondókát, dalocskát, egyébként a gyermekek élettani sajátosságának megfelelve, mindig ugyanaz a slágerlista. A mondóka- és daltárunk felélesztése és újítása szempontjából fejlesztő hatású az anyukák számára is.


A kismamák elszigeteltségét is oldja 

valamelyest a babafoglalkozás. Megnyugtató érzés, hogy nemcsak mi aggódunk bizonyos dolgok miatt, láthatjuk, hogy a szomszéd gyereke nem okosabb, szebb, ügyesebb, gyorsabban fejlődő, mint a mienk, csak másabb. 

Az élmény- és adatgyűjtés alkalmával kivételesen egyedül érkezem a székelyudvarhelyi központba, furcsán is érzem magam, mintha kezem-lábam hiányozna. Egyelőre a diktafon, a fényképezőgép, füzet és ceruza nem tesznek teljes emberré. Főleg nem ilyen kisbabás helyen, ahová mindenkit a gyereke jelenléte jogosít fel igazán a belépésre. 

A teremben jól összeszokott csoport, babák és anyukák. A kötelező körök után, melyekben természetesen nem kötelező részt venni a babáknak, szabad a játék. A kicsik, igazából a babák és a kisgyerekek között félúton, észre sem veszik, hogy belépek, játszanak tovább a csodaszép fejlesztő játékokkal, melyek többsége fából készült. Az anyukák is tovább cseverésznek egymással. 


Furcsa, hogy a gyerekek nem tépik ki egyből 

a kezemből a fényképezőgépet, mint az én lányom szokta, aki csak pár hónappal kisebb náluk. Otthon biztosan náluk is sok olyan kép készül, amelyen egy nagy sötét gyerektenyér látszik – vigasztalom meg magam. Egyébként ezért is járunk mi ide: mindig megvigasztalódom, hogy az én gyerekem is normális, és én is viszonylag normális anyukának számítok. Nem csak mi késünk el, és nem csak mi felejtünk el pelenkát, egyebeket vinni magunkkal.

Balázs Annamáriával elegyedek szóba, aki a közel két éves Tibike anyukája. Elmondja, hogy elsősorban azért járnak ide, mert a gyerek szereti. Közben szocializálódik, megszokja, hogy vele azonos korú gyerekekkel van egy társaságban. 

Nem mellesleg, a többi kismamával nem ismerték volna meg egymást, ha nincs a babatorna, eltolták volna a babakocsit egymás mellett. Mindenki ismeri a többi anyukát és babát látásból, de nem beszélgettek volna. Amúgy nem ülnek össze a csoporton kívül, de itt jól kipletykálják magukat.

A kis Lelle édesanyja, Balázsi Tímea foglalkozása szerint gyógytestnevelő tanár, és szakemberként is jónak tartja ezeket a foglalkozásokat. A gyerekeknek rengeteget segít a kúszásban, mászásban. 

Az is előny, hogy nagy az eszköztár: a gyerek olyan eszközökkel találkozik, amelyeket egyébként csak sokkal később, az óvodában ismerne meg. A kislányával csak néhány hónapja járnak a Caritas-hoz, eleinte félénk volt Lelle, de már megbarátkozott a sok gyerek jelenlétével. És már otthon is kéri, hogy mondják azokat a mondókákat, amiket itt tanultak. 

Két gyerekkel érkezett Gagyi Izabella: a kétéves Előd a célcsoportba tartozik, a tízéves Orsolya már vakációzik. Izabella szerint a kisebbik gyereke barátságosabb, könnyebben beilleszkedik a társaságba, mint Orsolya, akivel még nem volt lehetőségük ilyen tornára járni. A fiúcska koraszülöttként jött a világra, sokat segített a babatorna behozni a lemaradását. 

Nemcsak gyermekek fejlesztésével, hanem nevelési tanácsadással, illetve speciális esetekben egyéni fejlesztéssel is foglalkoznak. A program a fizikai képességek, készségek fejlesztésén túl hozzájárul a baba-szülő kapcsolat megerősítéséhez, segíti a gyermekek és édesanyák szocializálódását.  

A gyermekekre jótékony hatását a testtudat és térérzékelés kialakításában, a figyelem, beszédkészség, gondolkodás, egyensúlyérzék, valamint a szókincs és ritmusérzék fejlesztésében fejti ki. 

Nem csupán édesanyák hozhatják a gyereküket, bár számosabban vannak, de előfordul, hogy az édesapa vagy más hozzátartozó jár a kicsivel a masszázsra vagy a babatornára. Külön „apukás” alkalmat is szerveztek már, ahol bizonyossá vált, hogy az édesapák másként kötődnek, de másként is foglalkoznak a gyerekkel. Felszabadultabban, merészebben játszanak. 


Hol találunk ilyen központot?

Marosvásárhelyen alakult az első 2006 táján, gyógypedagógusok, gyógytornászok, pszichológusok állították össze a programot, mely 2 hónapos kortól 3 éves korú gyermekeket foglalkoztat.

Cím, telefon: Rózsák tere 61 szám, 0753-056.928
Email:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Székelyudvarhelyen 2010-ben hozták létre a helyi központot, ekkor alkalmazták Gáspár Lujza szociálpedagógust. 2011 márciusától már Szilágyi Zsuzsa gyógypedagógus is a központ munkatársa Közel száznegyven gyerekkel, heti tizenöt csoport működik, melyből kettő babamasszázs. Az igényeket jelzi, hogy szinte harmincan vannak állandóan várólistán.

Cím, telefon: Kossuth utca 18 szám, 0735-735.151
Email:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Szentegyházán is heti két csoport működik Szilágyi Zsuzsavezetésével.
Cím, telefon: Tavasz utca 24 szám, 0735-735.151
Email:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Szászrégenben: Mihai Viteazul u. 63. szám (a római katolikus plébánia épülete),             0735-735152      
E-mail:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Gyergyószentmiklóson: Testvériség u. 6 szám, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , 0735-735.172

Módosítás dátuma: 2011. szeptember 14. szerda, 08:01  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Egy fiatal keresztény politikus, Magyarországról és a kormányzásról

MEGHÍVÓ

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség Budapest XV. kerületi csoportja meghívja Önt:

Dr. Rétvári Bence

a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség korábbi elnöke.

Egy fiatal keresztény politikus,

Magyarországról és a kormányzásról

című előadására.

Időpont: 2013. október 10. csütörtök, 18:00

Bővebben...