FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Akár 35%-kal kevesebb áramot fogyasztó PC, ingyenes szoftverrel

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

Az áram drága, ezzel sajnos nem tudunk mit kezdeni. PC-nk és hordozható gépeink pedig áramot fogyasztanak, nem is keveset. Tehetünk bármit, hogy spóroljunk?Ha van otthon egy PC, ami elég sokat van bekapcsolva (márpedig a legtöbb felhasználónál ez így van), akkor azt megérezzük az áramszámlán. Ha esetleg több PC is van a családban, akkor már tetemes tétel lehet a fogyasztás. Ha van egy kisebb cégünk, például 10-15 géppel, akkor a helyzet még komolyabb, és akkor még nem is beszéltünk a sok száz gépes, nagycéges hálózatokról.
A modern gépek teljesítménye és ezzel arányosan az energiafogyasztásuk egyre növekszik. Ma egy erős videokártya önmagában annyit fogyaszt, mint tíz évvel ezelőtt egy komplett gép, monitorral együtt. A gyártók persze próbálnak segíteni ezen, és egyensúlyoznak a teljesítmény és az alacsony fogyasztás határán, a helyzet azonban kis túlzással élve olyan, mint az autók esetében. Van autó, amelyik keveset fogyaszt, és vannak a versenyautók. Egyszerre általában a kettő nem megy.


Van azonban egy érdekes módszer, amivel jelentősen csökkenthetjük az áramszámlát. Ez nem más, mint a „szoftverek lelassítása”, persze nem olyan módon, hogy azt a felhasználó észrevegye. Valamilyen szinten képes a Windows (vagy az OSX, illetve bármi más) is áramot spórolni; egy idő után lekapcsolja a merevlemezt vagy a monitort stb. Ezen felül azonban rengeteg lehetőség van még! Ha egy alkalmazás vagy folyamat éppen nem fontos, vagy nem szükséges, hogy gyorsan működjön, akkor szoftveren vissza lehet fogni kicsit a teljesítményt. Az eredmény? Kevesebb processzoridő, lassabban „pörgő” videokártya és hűtők. Ráadásul ott van még a szaknyelven „idle” processzek esete, amikor a rendszer félreteszi és lekapcsolja azokat a dolgokat, amiket éppen nem használunk. Az egész folyamat hivatalos neve „underclocking”, és egyre divatosabb, hiszen még ha erőműnek számító gépünk is van, akkor sem kell, hogy mindig maximum kapacitáson működjön, nem igaz?

 

 

Ha mindezt egy jól finomhangolt szoftver segítségével tesszük, akkor a különbség szabad szemmel nem is látható. Szerencsére van egy ilyen szoftver, ráadásul ingyenes is. A Granola nevű alkalmazás erről az oldalról tölthető, mérete mindössze négy megabájt. Egészen pontosan 35 százalékkal spórolhatunk többet, legalábbis a fejlesztők ígérete szerint. Hogy ez a harmincöt százalék valós-e vagy nem (szerintünk inkább marketing, valószínűbb, hogy gépenként változó eredményre számíthatunk) az nem is érdekes, hiszen a szoftver ingyenes. Miért is ne adnánk neki egy lehetőséget?

Módosítás dátuma: 2011. július 14. csütörtök, 15:06  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Bertan Judit a köznevelési államtitkár, a felsőoktatásira várni kell

Az Emberi Erőforrások Minisztériumával a kormány a jólétet és a testi-lelki egyensúly erősítését közvetlenül érintő területeket együttesen szeretné irányítani - mondta el Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Fontosnak tartja a család és a közszolgálat területén az életpályák megerősítését. "Újragondoltuk a minisztérium szerkezetét, melyben fontos a kereszténydemokrata karakter, ezért a frakcióban több államtitkár is a KDNP-ből származik" - foglalta össze az államtitkárjelölteket bemutató június 10-ei sajtótájékoztatón.

Bővebben...