FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Országonként cenzúráz a Google is

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
A Twitter után néhány nappal a Google is bejelentette, hogy bevezeti a felhasználói tartalmak országonkénti blokkolását, egyelőre a Blogger blogszolgáltatásnál. A rendszer megpróbálja megállapítani a felhasználói nemzetiségét ip-cím alapján, aztán ha jogsértő tartalom miatt hivatalos megkeresés érkezik hozzájuk, azt csak az adott ország júzerei elől tüntetik el, nem törlik végleg.

Így a cég érvelése szerint valójában növekszik a szólásszabadság, hiszen nem kell törölni például egy thaiföldi királyt kritizáló üzenetet (ez az országban felségsértésnek számít és a törvény bünteti), elég azt a thai felhasználók elől elrejteni. Hasonló a helyzet például a holokauszt tagadásával, amit egyes országokban törvény büntet, máshol pedig belefér a véleményszabadságba. Kínában pedig a Tibet és Tajvan függetlenségével, a Falun Gong szektával, vagy a tienanmen téri eseményekkel kapcsolatos bejegyzéseket érintheto főleg a szabályozás, az országban ugyanis tilos a hivatalos állami verziótól eltérő véleményt megfogalmazni.

A rendszert a Google úgy építi ki, hogy mindenki a saját országának megfelelő doménre kapja a blogszolgáltatón megjelenő tartalmakat, így azok szűrését országonként ki-be lehet kapcsolni. Ez azt is jelenti, hogy ha az ember külföldön jár, és internetezik, az adott ország szabályai lesznek érvényesek rá a cenzúrában is – vagyis a rendszert külföldi proxy szerverekkel, VPN-szolgáltatásokkal át lehet majd verni.

A Twitter bejelentése egyébként komoly vihart kavart az online közösségben, és a SOPA elleni tiltakozásul bevetett elsötétítésekkel terveznek demonstrálni a cenzúra ellen.

Forrás:Index
Módosítás dátuma: 2012. február 02. csütörtök, 12:43  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Jobbik: Az Orbán-kormány ifjúságpolitikája a kommunikációban merül ki
„Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.” Ennek a népi mondásnak az üzenetével jellemezhető leginkább a Fidesz-kormány politikája a tegnap nyilvánossá tett reklámfilmjük kapcsán. Jobban jártak volna, ha szóba sem hozzák ezt a területet, inkább mélyen hallgatnak róla, mert ezáltal csak a saját hiányosságaikat és semmittevésüket tették nyilvánvalóvá – írta Farkas Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője csütörtök délutáni sajtóközleményében.
Bővebben...