FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Különleges egység üldözi a cseh kalózokat

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Határozottabban és az eddigieknél szakszerűbben harcol a számítógépes kalózok ellen a cseh rendőrség, amely speciális egységet hozott létre erre a célra.

„Az egységnek jelenleg öt tagja van, számítógépes szakértők és elemzők, akik szorosan együttműködnek a rendőrség további szakosított osztályaival és a Biztonsági Információs Szolgálattal (BIS)" – nyilatkozott a számítógépes bűnözés osztály keretében megalakult csoport kapcsán Pavla Kopecká rendőrségi szóvivő a Právo című napilap szerdai kiadásában.

A speciális egység létrehozásának közvetlen kiváltó oka az, hogy a hekkerek a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás (Anti-Counterfeiting Agreement, ACTA) elleni tiltakozásul támadásokat intéztek a cseh kormány, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) és néhány intézmény weboldalai ellen. A támadások következtében az interneten nyilvánosságra kerültek az ODS és néhány intézmény személyi adatbázisai. A hekkelést az Anonymous csoport vállalta magára.

A rendőrségi szakértők most elemzik a támadásokat. Kopecká szerint rábukkantak bizonyos nyomokra, de tekintettel a folyamatban lévő vizsgálatokra ezekről nem kívánt beszélni.
A Právo azt írta, hogy a cseh rendőrségnek a munka hatékonysága érdekében korszerűbb és nagyobb teljesítményű számítógépekre is szüksége lenne, de ezekre egyelőre nincs pénz.
Csehországban széleskörű tiltakozásokat váltott ki a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás aláírása, aminek következtében a kormány egyelőre felfüggesztette a ratifikációs folyamatot.

Forás: MTI
Módosítás dátuma: 2012. február 15. szerda, 14:32  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés