FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A Google-nek ki kell szolgálnia az FBI-t Index

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
A Google pár hónapja harcot hirdetett az FBI elég érdekes, jogilag is megkérdőjelezhető eljárása ellen: a nyomozóiroda az amerikai jogban létező National Security Letter (NSL) nevű speciális formanyomtatványokat használta arra, hogy bírósági végzés nélkül kérjen ki a felhasználókról adatokat. A keresőcég szerint ez jogellenes, ezért nyilvánosságra hozták az FBI gyakorlatát.

Úgy tűnik azonban, ezt a harcot elvesztették: a kaliforniai kerületi bíróság elutasította a Google petícióját, amely arról szólt, hogy ne kelljen foglalkozniuk azzal a 19 speciális megkereséssel, amit mindenféle bírósági végzés nélkül kaptak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy teljesíteniük kell az FBI kérését, ki kell adniuk a felhasználói adatokat. Az ügynek azonban nincs vége: az eljáró bíró, Susan Illston azt tanácsolta a cégnek, hogy adjanak be sokkal specifikus a konkrét levelek tartalmát érintő petíciót, ne pedig az általános eljárásra koncentráljanak.

Iillston ugyanaz a bíró, aki korábban úgy döntött, a cégek nem hozhatják nyilvánosságra az NSL-eket. A Google ezért márciusban, amikor először szembe ment az FBI leveleivel, csak adattartományt adott meg: 2012-ben nulla és 999 közötti NSL-t kaptak, amelyekben ezer és kétezer közötti felhasználói fiókról kértek információt. Hasonló számokat láthatunk 2009-ig visszamenőleg, 2010-ben például kétezer és 2999 közötti felhasználó felől érdeklődtek.

A cég szerint pontos számok helyett azért adtak meg tartományokat, hogy az FBI, a bíróságok és egyéb szervek kérdéses gyakorlatára ráirányítsák a figyelmet; a pontos adatok már a nyomozásokról adhattak volna ki információt.

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Parlamenti gyakorlat az Országgyűlés Hivatalában 2013-2014 – Pályázat gyakornoki programban való részvételre egyetemi és főiskolai hallgatóknak

Az Országgyűlés Hivatala gyakornoki programot indít egyetemi és főiskolai hallgatók részére a 2013/14-es tanévben, amelyre pályázatot írt ki.

A pályázat célja

A gyakornoki program célja, hogy a hallgatók megismerjék az Országgyűlés szervezetét és működését, és közvetlen betekintést nyerjenek a törvényalkotási folyamat részeibe.

Bővebben...