FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Magyarok vadásznak az adatainkra a Facebookon

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Valószínűsíthető, hogy magyar adathalászok dolgoznak a Facebookon. A beugratós módszerrel gyűjtött e-mail címeket feltehetően kéretlen reklámok küldésére használják - figyelmeztet közleményében az ESET számítástechnikai cég.

 

A Facebook üzenőfalán megjelenő, általában meghökkentő képet és sztorit tartalmazó bejegyzések sokszor olyan kártékony alkalmazásokhoz vezetik a felhasználókat, melyek célja, hogy megszerezzék a személyes adatokat.

Facebook oldalán keresztül az ESET magyarországi képviselete folyamatosan gyűjti az átveréseket, az oldal rajongóit pedig figyelmezteti ezekre. Itt jelezte a napokban több felhasználó, hogy magyar nyelvű átverésekkel találkozott a közösségi portálon.

Az egyik leginkább terjedő üzenet szerint VV4 Veronika meztelenül pózolt a görög televíziónak. "A felhasználók számára nehéz megállni, hogy ne kattintsanak egy ilyen üzenetre" - emeli ki Kiss Zoltán Gergő, az ESET vírusszakértője. Azok pedig, akik bedőlnek az átverésnek, önkéntelenül átadják adataikat - nevüket és e-mail címüket - az alkalmazás készítőinek, majd az üzenetet maguk is kiposztolják saját üzenőfalukra, ahol az összes ismerősük látja azt.

Mivel a most észlelt átverés egy hazai ingyenes tárhelyszolgáltató oldalára mutatott, a szakember szerint valószínűsíthető, hogy magyar adathalászok állnak a háttérben. "A készítők célja valószínűleg az, hogy kéretlen reklámlevelek küldéséhez használják fel a megszerzett adatokat. Sajnos túl könnyű egy ilyen átverést leprogramozni és útjának indítani, és viszonylag gyorsan építhető fel egy pár tízezer e-mail címből álló adatbázis" - emeli ki Kiss Zoltán Gergő, aki szerint a magyar nyelvű adathalász alkalmazások hátterében akár hivatalos üzleti vállalkozások is állhatnak.

A szakértő arra figyelmeztet, hogy óvakodni kell azoktól a Facebook-bejegyzésektől, melyekhez szerzőjük nem fűzött személyes megjegyzést. Egy pár szavas komment már segít azonosítani, hogy a bejegyzést valóban az ismerősünk írta, nem pedig egy adathalász alkalmazástól származik. Az erotikus vagy meghökkentő képeket és történetet tartalmazó, személyes megjegyzés nélküli üzenetek viszont a legtöbb esetben adathalász alkalmazásoktól származnak.

 

Módosítás dátuma: 2011. június 30. csütörtök, 23:17  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Atombázisból ifjúsági tábort építenének

 

Építészekkel, tervezőkkel és ingatlanfejlesztőkkel egyeztet a Keresztény Ifjúsági Szállások Szövetsége a nagyvázsonyi Kis Moszkvának nevezett objektum ügyében. A szervezet jelezte, diáktáborrá alakítaná a két évtizede üresen álló, lepusztult volt szovjet katonai komplexumot. A helyi önkormányzat 2006 óta ötletel, s 2008-ban a Honvédelmi Minisztérium is hozzájárult, hogy ingyenesen megkapják a területet, azóta célzottan keresik a befektetőt. Ha az elképzeléseket a kormány is támogatja, még az idén megkezdődhet a beruházás, és jövő nyáron megérkezhetnek az első gyermekcsoportok.

Bővebben...