FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Így múlik el a világ dicsősége time lapse

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Ha csodálja, esetleg zsigerileg utálja a hódító birodalmakat, vagy csak egyszerűen szeret történelmi térképeket nézegetni, ne hagyja ki az io9.com összeállítását. Az oldal egyszerűségében is tanulságos mini time lapse-ekben mutatja be többek között a Római, a Hun és az Ottomán Birodalom, a közelebbi múltból pedig a brit és francia gyarmatbirodalom területi változásait.
ku-xlarge.gif

Így egymás mellé helyezve az egyes birodalmak földrajzi kiterjedése érdekes képet ad különböző fejlődési sebességükről és fokozatos vagy éppen drámai gyorsaságú összeomlásukról. Bizánc hosszú agóniája, a mongolok uralmának robbanásszerű növekedése vagy éppen az európai gyarmattartók történelmi távlatban viszonylag rövid virágzásából ki-ki ízlése szerint vonhat le tanulságokat.

Az io9 kommentelőinek egy része sértett nosztalgiával kéri számon a gyűjtemény készítőit a válogatás hiányosságai miatt. Különösen a hajdani nagyságukat talán véglegesen (persze ki tudja; a gyűjtemény önkéntelenül is azt sugallja, hogy a történelem kapcsán hiba öröknek hinni a ma fennálló viszonyokat) elveszítő, kisállami – középhatalmi sorba süllyedt nemzetek részéről reklamálják néhányan kimaradásukat – például a portugálok és a lengyelek, utóbbiak az Európában egykor legnagyobb Lengyel-Litván Unió miatt.

Bár csak egy állótérkép erejéig, a Habsburg Birodalom részeként a Magyar Királyság is helyet kap az összeállításban. Nekünk érdekes lenne egy részletesebb történelmi animáció is Magyarország kapcsán. Ennek hiányában egyelőre be kell érnünk ezzel a tavalyi, Európa államhatárainak 1100 év alatti változásait 11 percben bemutató videóval, még ha az ekkora területet és korszakokat átfogó összeállításokba elkerülhetetlenül csúszik is néhány hiba.

ku-xlarge

Ahhoz képest, hogy a trianoni döntés központi szerepet foglal el a magyar nemzeti emlékezetben, meglepő, hogy internetszerte nincs olyan igényes, színes-szagos és történelmileg nagyjából hiteles bemutató, mint például a lengyel államnak a magyarnál is hektikusabb földrajzi elhelyezkedését az elmúlt ezer évben ábrázoló gyönyörű time lapse animáció, amin Lengyelország vörös sárkánykígyóként, ide-oda folyó tintapacaként vagy nemzeti komplexusokra kalibrált Rorschach-tesztként tekereg, tűnik el és éled újjá 81 másodpercben.

Módosítás dátuma: 2013. július 15. hétfő, 10:03  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Az EFOTT-on mutatkozik be a kormány fiatalokat segítő új programja

Az EFOTT nulladik napján mutatja be az Új Nemzedék Plusz elnevezésű, kétéves ifjúságpolitikai projektet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A program elsődleges célkitűzése, hogy segítse a fiatalokat jövőképük megfogalmazásában, felkészítse őket a munkaerőpiacra való zökkenőmentes belépésre - fejtette ki Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos.

Bővebben...