FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Hejje-sírás: Sepsiszentgyörgyön is keresik a helyesírási hibákat

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

A csíkszeredai újságírók által indított helyesírási hibákat gyűjtő blog Háromszéken is népszerű. Szerkesztéséhez sepsiszentgyörgyiek is társultak, hiszen itt is rengeteg a hibás plakát, szórólap, vagy újsághirdetés.

 

orientalt1_b

Orientált salátát és grizgaluskát kínál az egyik vendéglő

Magukat firkászoknak nevező csíkszeredai újságírók ötlete alapján született meg a www.hejje-siras.blogspot.com oldal, ahová helyesírási, fogalmazási hibáktól hemzsegő szövegeket, fényképeket töltenek fel a szerkesztők, abban bízva, hogy ezáltal javulni fog a hirdetésekben, reklámokban fellelhető hibák aránya. A blog híre hamar elterjedt az újságírók, magyartanárok, nyelvészek között, a Duna Televízió riportot is készített a fiatal újságírókról, akik örömmel fogadnak bárkit, aki társszerzőnek jelentkezik és felhívja a figyelmet az általa észlelt hibákra.

Laczkó Attila operatőr, a blog kitalálója a Székelyhon.ro-nak elmondta, az ötlet alapja az volt, hogy már hosszú ideje figyelte barátaival a csíkszeredai cégek reklámjainak, hirdetéseinek szövegét, és bár eleinte poénos volt, rájöttek, hogy súlyos dolog közterületen óriási hibákkal teletűzdelt szövegeket elhelyezni. Ekkor született meg a blog terve, ahová összegyűjtik a hibákat, lefényképezik, kimásolják és feltöltik az oldalra, egy-egy pikáns szerkesztői megjegyzéssel együtt, remélve, hogy néhány cégtulajdonoshoz, közintézmény vezetőhöz eljut a hír, és kijavítják a hibát.

helyesiras 002_b

Talán nem is lenne akkora gond az ékezet hiánya, ha nem egy irodalmi kört népszerűsítene a cikk

A kezdeményezést többen is támogatják, Háromszéken máris elkezdődött a szerkesztői munka, hibától hemzsegő szórólapokat, éttermi menüt és kulturális kiadvány részletét is feltöltötték már. Hibát pedig rengeteget lehet találni, különböző intézmények honlapján, cégtáblákon, lakáshirdetésekben, és a nagy üzletláncok szórólapjain. Utóbbiakban nem a hibát kell keresni, hanem a hiba között az elvétve leírt helyes kifejezést.

halazd_b

Ki halazná holnapra a külömbséget?

A fiatalok helyesírásával, beszédkészségével kapcsolatosan megkerestük Farcádi Botondot, a Háromszék napilap fiatal főszerkesztőjét is, aki azon a véleményen van, hogy a helyesíráson a sok olvasás segít. Tapasztalatai szerint a fiatalok helyesen írnak, és kiszúrják a hibákat, bár azt is hozzátette, ő inkább írni tudó diákokkal kerül kapcsolatba a Kovakő diákmellékletük révén. A blogot egyre többen olvassák, és mivel fiatalos hangvételű, humoros megjegyzésekkel tűzdelt, a fiatalok, diákok körében is hamar népszerűvé válik. Így sokkal jobban figyelnek majd az írásukra, sőt ők maguk gyűjtenek helytelenül leírt mondatokat – vélik a szerkesztők.

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 08. hétfő, 12:44  

Hozzászólások  

 
0 #1 critical 2011-08-08 12:40
jesz.
 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

ÚJRA PISLÁKOL AZ IFJÚSÁGVITA PARAZSA

A jelen költségvetése, a jelen nyugdíjrendszer-szabályozása, a jelen mindene miatt, így a jelen ifjúságpolitikája miatt is támadják a kormányt. A radikális jobboldal szerint csak „egy darab közhelygyűjtemény”, a szocialisták szerint „annyit ér, mint egy kutyagumi”, az LMP szerint „elég a stratégiagyártásból - már csak konkrét cselekvési tervre, felelősökre, forrásokra és határidőkre van szükség.

Bővebben...