FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A telített zsírok csökkentik a spermaszámot

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
A zsíros sajtokban és húsokban található telített zsírok nemcsak súlygyarapodást okozhatnak a férfiaknál, hanem csökkentik a spermiumok számát. Dán kutatók kimutatták, hogy a sok szaturált zsírt fogyasztó fiatal dán férfiak spermiumkoncentrációja 38 százalékkal alacsonyabb, és 41 százalékkal kevesebb spermát termelnek.

Tina Jensen és kollégái, a koppenhágai Rigshospitalet szakemberei 701, 20 év körüli dán férfit vizsgáltak, akiknek katonai szolgálatuk miatt kellett átesniük orvosi vizsgálaton 2008 és 2010 között. Felmérték, milyen ételeket fogyasztottak az előző három hónapban, és spermamintát kértek tőlük. A kapott eredményeket négy csoportra osztották aszerint, hogy a férfiak energiafelvétele mennyiben származott telített zsírból, és összehasonlították azt, mennyi spermát termeltek a különböző csoportokban lévők.

Azoknál a férfiaknál, akiknek energiájuk kevesebb mint 11,2 százaléka származott telített zsírból az átlagos spermiumkoncentráció milliliterenként 50 millió volt, a teljes spermaszám mintegy 163 millió. Azoknál, akinek energiájuk több mint 15 százaléka eredt szaturált zsírból, a koncentráció 45 millió/milliliter volt, a teljes spermaszám 128 millió.

A nemzőképesség szempontjából az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által normálisnak tekintett spermiumkoncentráció milliliterenként 15 millió. A tanulmányban részt vevők közül a legtöbb telített zsírt fogyasztók 18 százalékánál, míg a legkevesebb zsiradékot fogyasztók 13 százalékánál e szint alatti spermakoncentrációt mértek.

A szakemberek ugyan nem tudták megállapítani, hogy más életmódbéli tényezők hozzájárultak-e az eredményekhez, de Jensennek és csapatának felfedezése részben magyarázatot ad azokra a tanulmányokra, amelyek úgy találták, hogy a spermaszám világszerte csökken. "Úgy vélem, az elhízás egy másik ok, de a telített zsírsavak fogyasztása az egyik lehetséges magyarázat" - mondta Tina Jensen.

A tudósok következő lépése az lesz, hogy megtalálják azt a mechanizmust, amely által a telített zsír hatással lehet a spermaszámra, és tanulmányozzák azt, hogy javulhat-e a spermaszám, ha csökkentik a férfiak a szaturált zsírok fogyasztását.

Forrás: MTI
Módosítás dátuma: 2013. január 07. hétfő, 19:26  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Jobbik: Az Orbán-kormány ifjúságpolitikája a kommunikációban merül ki
„Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.” Ennek a népi mondásnak az üzenetével jellemezhető leginkább a Fidesz-kormány politikája a tegnap nyilvánossá tett reklámfilmjük kapcsán. Jobban jártak volna, ha szóba sem hozzák ezt a területet, inkább mélyen hallgatnak róla, mert ezáltal csak a saját hiányosságaikat és semmittevésüket tették nyilvánvalóvá – írta Farkas Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője csütörtök délutáni sajtóközleményében.
Bővebben...