FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A telített zsírok csökkentik a spermaszámot

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
A zsíros sajtokban és húsokban található telített zsírok nemcsak súlygyarapodást okozhatnak a férfiaknál, hanem csökkentik a spermiumok számát. Dán kutatók kimutatták, hogy a sok szaturált zsírt fogyasztó fiatal dán férfiak spermiumkoncentrációja 38 százalékkal alacsonyabb, és 41 százalékkal kevesebb spermát termelnek.

Tina Jensen és kollégái, a koppenhágai Rigshospitalet szakemberei 701, 20 év körüli dán férfit vizsgáltak, akiknek katonai szolgálatuk miatt kellett átesniük orvosi vizsgálaton 2008 és 2010 között. Felmérték, milyen ételeket fogyasztottak az előző három hónapban, és spermamintát kértek tőlük. A kapott eredményeket négy csoportra osztották aszerint, hogy a férfiak energiafelvétele mennyiben származott telített zsírból, és összehasonlították azt, mennyi spermát termeltek a különböző csoportokban lévők.

Azoknál a férfiaknál, akiknek energiájuk kevesebb mint 11,2 százaléka származott telített zsírból az átlagos spermiumkoncentráció milliliterenként 50 millió volt, a teljes spermaszám mintegy 163 millió. Azoknál, akinek energiájuk több mint 15 százaléka eredt szaturált zsírból, a koncentráció 45 millió/milliliter volt, a teljes spermaszám 128 millió.

A nemzőképesség szempontjából az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által normálisnak tekintett spermiumkoncentráció milliliterenként 15 millió. A tanulmányban részt vevők közül a legtöbb telített zsírt fogyasztók 18 százalékánál, míg a legkevesebb zsiradékot fogyasztók 13 százalékánál e szint alatti spermakoncentrációt mértek.

A szakemberek ugyan nem tudták megállapítani, hogy más életmódbéli tényezők hozzájárultak-e az eredményekhez, de Jensennek és csapatának felfedezése részben magyarázatot ad azokra a tanulmányokra, amelyek úgy találták, hogy a spermaszám világszerte csökken. "Úgy vélem, az elhízás egy másik ok, de a telített zsírsavak fogyasztása az egyik lehetséges magyarázat" - mondta Tina Jensen.

A tudósok következő lépése az lesz, hogy megtalálják azt a mechanizmust, amely által a telített zsír hatással lehet a spermaszámra, és tanulmányozzák azt, hogy javulhat-e a spermaszám, ha csökkentik a férfiak a szaturált zsírok fogyasztását.

Forrás: MTI
Módosítás dátuma: 2013. január 07. hétfő, 19:26  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Milliárdok Zánkára: itt erősítenék a fiatalok identitását
Április elsejével a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) veszi át a zánkai ifjúsági centrumot; a létesítményt a következő egy-két évben újra európai hírű üdülőközponttá fejlesztenék, arra európai uniós forrásokból több milliárdot költenének – közölte az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos pénteken.

A KIM-nél a centrum szakmai felügyeletét a miniszteri kabinet végzi, az ő koordinációjával – mondta Mihalovics Péter.

Pénteken potenciális partnerekkel járták be a 210 hektáros objektumot (ahol télen 600, nyáron további 2500 férőhely, kalandpark, fedett és szabadtéri sportpályák vannak), hogy felhívják azok figyelmét a kiváló, ám kiaknázatlan lehetőségekre. Mihalovics Péter szerint az infrastruktúra maximális kihasználásával rentábilis gyermek- és ifjúsági centrumot lehet Zánkán üzemeltetni.

Navracsics Tibor miniszter kabinetfőnöke kitért arra: pénteken egy informális kör alakult, amelynek szereplői tanácsokkal járulnak hozzá a centrum fejlesztéséhez, így például a Zánka brand megalkotásához.

Kiemelte, a zánkai ifjúsági centrum az Új Nemzedék Jövőjéért Program megvalósításának terepe kell, hogy legyen. Mihalovics Péter utalt arra: az ifjúsági stratégiában azt fogalmazták meg, hogy minden fiatalt Magyarországon kell tartani; ezt az ifjúsági szolgáltatások bővítésén és az ifjúság identitásának erősítésén át akarják elérni. Mint mondta, Zánka ehhez kiváló terep: ottani élményekkel és a szociális táboroztatással elérhetőek a stratégiai célok.

Kulcstároló és a tábor kabalafigurája a recepción a zánkai ifjúsági centrumban

Fotó: MTI / Kovács Tamás

A Velencei-tavi sportegyesülettel közösen csábítanák Zánkára a vízi sport szerelmeseit; a kormányzat által hamarosan bevezetendő Erzsébet-táboroztatás keretében pedig kedvezményes áron nyaralhatnak majd gyerekek az ifjúsági centrumban – sorolta a hasznosításra vonatkozó elképzeléseket a miniszteri biztos. Hozzátette, a Kincsem nemzeti lovas stratégia egyik kiemelt helyszíne is a zánkai centrum.

Mihalovics Péter arról is beszélt, hogy április közepére "Zánka – újratöltve" szlogennel egy tanácsadó testületet hoznak létre. Ebben minden, az ifjúságpolitikával, a hasznosíthatósággal, a programszervezéssel kapcsolatos szakterület képviselteti magát, "annak érdekében, hogy Zánkát a következő egy-két esztendőben újra európai hírű, színvonalú üdültető táborrá varázsoljuk" – tette hozzá.

A miniszteri biztos kiemelte, hogy fontos az idei szezon megtervezése, de a hosszú távú működtetés még inkább, ezért a 2014-ben életbe lévő európai uniós költségvetéshez benyújtandó nemzeti fejlesztési tervben zászlóshajóként szerepel a zánkai centrum fejlesztése. Megjegyezte, hogy minden használható ötletet szívesen fogadnak.

A zánkai ifjúsági centrum évekkel ezelőtt 450 millió, míg az idén 290 millió forint állami támogatást kapott. Mihalovics Péter véleménye az, hogy az üdülőközpontot állami támogatás nélkül is rentábilisan lehet működtetni.

A Zánkai Ifjúsági Centrum strandja

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Májusra kész lesz a centrum ötéves fejlesztését meghatározó terv, a központra uniós forrásokból több milliárd forintot költenének, hogy az európai szintű szolgáltatásokat tudjon nyújtani – mondta Mihalovics Péter.

A zánkai volt úttörőtábor vagyonkezelője eddig a nemzeti vagyonkezelő volt, szakmai irányítója pedig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.


Szerző: MTI