FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Kihalhat a lapostetű a szőrtelenítés miatt

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Pthius pubis - crab louse

Kihalás fenyegeti a lapostetűt a szőrtelenség hódítása miatt - figyelmeztetnek ausztrál orvosok. A lapostetű elsősorban szexuális érintkezés útján terjed. Sydney nemibeteg-gondozó központjának orvosai azt mondják, a statisztikák szerint 2008 óta egyetlen nő sem fordult az intézményhez lapostetűs panaszokkal. Férfiak ugyan még akadnak ilyen problémával, de tíz év alatt az ő számuk is visszaesett, igen drasztikusan: 80 százalékkal. "Valamikor igen gyakori volt a lapostetű, most alig akad" - idézte Basil Donovant, a központ egyik dolgozóját a brit Metro újság.

A lapostetű (Pthirus pubis) az emberi szőrzetben élő, vérrel táplálkozó élősködő. Legközelebbi rokona, a Pthirus gorillae gorillákon él. Előfordulhat szülőről gyerekre való terjedés is, például a közösen használt törülköző, ágynemű által, de a gyerekek fertőzöttsége jóval ritkább, mint a felnőtteké. Elsősorban a fanszőrzetben él, itt a serkék, lárvák és kifejlett állatok szabad szemmel is felismerhetők. Előfordulhat férfiak hasi és testi szőrzetében, valamint a hónalj-szőrzetben, szakállban, bajuszban, szemöldökben és (különösen gyerekeknél) a szempillák között is - tudatja a Wikipédia.

Winkler Róbert a Magyar Narancsban írt Nagyvárosi természetbúvár-sorozatában azt írja a lapostetűről, hogy már "római kori sírokból kerültek elő lapostetű-maradványok, de a 8. századi Izrael sem panaszkodhatott tetűhiányra". A cikkből kiderül, hogy azon kívül, hogy kellemetlen, undorító és ciki, nem okoz nagy problémát, mert fertőző betegséget nem terjeszt, és "könnyen elpusztítható, a gyógyszertárakban kapható klasszikusokkal (Ergo és a modernebb Nittyfor), irtásának legfeljebb az szab határt, hogy elég gáz a gyógyszertárban Ergót vagy Nittyfort venn".

Könnyen megkülönböztethető a ruhatetűtől és a fejtetűtől: "első lábai sokkal finomabbak, a hátsó kettő viszont rettentő vastag, hasonlóan a hüvelykujjszerű karmok, melyek a szőrszálak szilárd fogását segítik. A potrohuk pedig rövidebb és szélesebb, hogy még aránytalanabbak és - amennyiben emberileg és sportszakmailag ez egyáltalán lehetséges - még ocsmányabbak legyenek".

Forrás: http://index.hu/tudomany/2013/01/14/kihalhat_lapostetu_a_szortelenites_miatt/

Módosítás dátuma: 2013. január 15. kedd, 15:38  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés