FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

ÖKO HÁZTARTÁS TRÉNING

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

FOLYTATÓDIK AZ ÖKO HÁZTARTÁS TRÉNING, MELYET EGYEDÜLI MAGYAR PROGRAMKÉNT EGY JELENTŐS NEMZETKÖZI FENNTARTHATÓSÁGI DÍJRA JELÖLTEK

 

Egyre „divatosabb” a zöld, az öko, a bio, mégis nehéznek tűnik a változtatás a mindennapokban. Ebben segít az Ökoszolgálat Alapítvány immáron harmadik alkalommal induló öko háztartás tréningje, ahol ismert szakértők mutatják be a környezettudatos háztartásvezetés elméleti és gyakorlati praktikáit.

A program sikerét igazolja, hogy a New York-i székhelyű Katerva Award zsűrije rengeteg pályázó közül beválasztotta a díj „életmódváltás” kategóriájának döntősei közé. A Katerva egy 2011-ben alapított nemzetközi fenntarthatósági díj. A 2012-es Katerva díjat 2013. március 7-én, New Yorkban adják át olyan innováció tulajdonosának, melyet fenntarthatósági szempontból a legjobbnak tartanak. (http://katerva.org/2012-nominees/finalists/the-finalists/behavioral-change/)

 

„A világvége egyelőre elmaradt, de elég felkészültek vagyunk-e, hogy a jelenleginél sokkal környezettudatosabban, takarékosabban éljünk? Minden ehhez szükséges elméleti és gyakorlati tudást igyekeztünk belesűríteni harmadik öko háztartás tréningünk programjába, ahová az eddigieknek megfelelően neves szakértőket sikerült meghívnunk. Nagyon boldogok vagyunk, hogy programunkat immár nemzetközi szinten is elismerik. A jelölés igazolja, hogy jó úton járunk a környezettudatos szemléletformálásban.” – mondta Szabó Gyula az Ökoszolgálat Alapítvány igazgatója.

A Katerva a világ minden részéről gyűjti össze a fenntarthatósággal kapcsolatos programokat. Az innovációkat 10 kategóriában jelölik: 1. élelmiszerbiztonság, 2. életmódváltás, 3. gazdaság, 4. ökoszisztémák, 5. nemek egyenlősége, 6. nyersanyagok és erőforrások, 7. emberi fejlődés, 8. energia, 9. közlekedés és szállítás, 10. városi tervezés.

A díjnyertes innovációt elismert üzleti és fenntarthatósági szakemberek, illetve a mögöttük álló nemzetközi tanácsadó cégek segítik abban, hogy minél gyorsabban elterjedjen a világban, ezáltal globális szinten is éreztesse hatását. A nyertes innováció tulajdonosának számos nemzetközi együttműködésben történő részvételre van lehetősége.

Az Ökoszolgálat ökoháztartási tréningjét 2012 tavaszán jelölték a díjra, júniusban választották be a jelöltek közé, majd novemberben bekerült a 'behavioral change' (életmódváltás) kategória első 6 helyezettje közé. 2013. január folyamán derül ki, hogy melyik az a 10 innováció, amelyek kategóriagyőztesként versenyben maradnak a díj elnyeréséért. A verseny fontos állomása lesz a 2013. január 14. és 29. között megtartott online közönségszavazás a www.katerva.org oldalon, aminek eredményeként egy innováció megkapja a közönségdíjat (People's Choice Award).

PROGRAM:

január 17.       Egészséges táplálkozás, gyógyító receptek Zsuzsa nénitől – dr. Jánosik Zsuzsanna,                     „biokonyhász”
január 24.       Öko babaápolás és gondozás – Papp Réka, öko mama

január 25.       Hulladék – csökkentés, újrahasznosítás – Bátyi-Földesi Dóra környezeti nevelő
január 31.       Amit tudni akarsz a vízről… - fogyasztás, tisztítás, takarékosság – Dr. Kuklis                Eszter orvos, életmód tanácsadó és Szabó Gyula az Ökoszolgálat igazgatója

fenruár 7.       Háztartásunk kémiája - takarítás, tisztítás szelíd szerekkel – Szabóné Nyíri                                Zsuzsa, a „Háztartásunk kémiája” c. könyv szerzője

február 14.     Természetes öngyógyítási praktikák - Komsa Ildikó természetgyógyász
február 15.     Szépségápolás mérgek nélkül – Antal Vali bionom hatóanyagelemző,                                            mesterkozmetikus

február 21.     A hatékony szellőztetéstől a napkollektorig - Energiatakarékossági                                            praktikák városlakóknak – Szabó Gyula, az Ökoszolgálat igazgatója        

A program helyszíne az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér, Budapest VI. Eötvös u. 10. Kezdési időpont: 18.00 óra

 

A sorozatra egyben és előadásonként is lehet jelentkezni az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen. A résztvevők száma korlátozott, ezért érdemes időben regisztrálni.

Belépő: 9.000 Ft a teljes sorozatra, melyből 3.000 Ft levásárolható, illetve alkalmanként 1.300 Ft, melyből 500 Ft levásárolható az Ökoszolgálat Alapítvány Zöld Zug non-profit boltjában.

A sorozat támogatója a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja, szakmai támogató az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér.

 

További információ:

Szabó Gyula igazgató, Ökoszolgálat Alapítvány,

tel.: 36 70 432 7548, e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

www.okoszolgalat.hu

http://katerva.org/2012-nominees/finalists/the-finalists/behavioral-change/

 

Módosítás dátuma: 2013. január 19. szombat, 21:46  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Nemzeti Ifjúsági Tanács
"A Nemzeti Ifjúsági Tanács egy olyan országos ifjúsági ernyőszervezet lenne, mely egyrészt az ifjúsági szervezetek közötti párbeszédet segítené elő, másrészt a mindenkori kormány stratégiai partnereként a fiatalok érdekképviseletét látná el. Jelenleg a Tanács stukturális kialakításán dolgozunk. Számítunk a Te véleményedre is! Szeretnél részt venni a Nemzeti Ifjúsági Tanács kialakításában? Itt a lehetőség, szólj bele!
Bővebben...