FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

MEZEI ZSURLÓ HATÁSA

Olvasóink értékelése: / 7
ElégtelenKitűnő 

Mezei zsurló, zsurlófű

A mezei zsurló ( Equisetum arvense ) fő hatóanyaga a kovasav, amelynek 10 %-a oldódik a vízben. A zsurlófű hazánkban mindenhol megterem, főleg agyagos talajon, nedves réteken. 

A mezei zsurló elsőrendű veseöblítő, vizelet leválasztó, ezért máj-, vese-, és köszvényes betegségeknél kifejezetten ajánlott teájának fogyasztása. 

Borogatásként és ülőfürdőként is jó hatású, de nem szabad hosszú ideig használni!

A mezei zsurló gyógyászati felhasználása


A mezei zsurló erős vizelethajtó tulajdonsága miatt alkotórésze a méregtelenítő teakeverékeknek és a magas vérnyomásra alkalmazottaknak. 

- Kiváló szere a reuma elleni teáknak, mert a zsurlóban lévő kovasav a sejt belsejében lévő gyulladás miatt besűrűsödött protoplazmát folyékonnyá teszi, és kihajtja a salakanyagot. A megdermedt szövetek elasztikusabbá válnak ezáltal. 

- A mezei zsurló támogatja a regenerációs folyamatokat az erekben, ezért az érelmeszesedés megelőzésének legkitűnőbb gyógynövénye. 

- A kiürülésnél védő kollódiumot alkot a vese parenchimon, ezért felhasználható vesegyulladásnál is. 

Ha fokozni szeretnénk a mezei zsurló hatását, akkor nyírfalevéllel kombináljuk. 

A mezei zsurló aranyat is tartalmaz!
<

A mezei zsurló ásványi anyag tartalma

A mezei zsurló a szelén és a szilícium egyik leggazdagabb növényi forrása. A szilíciumot ortokovasav formájában tartalmazza, amelyet a szervezet könnyen hasznosít. 

Az öregedés és az alacsony ösztrogénszint csökkenti a szervezet szilíciumfelvevő képességét. A szilíciumnak fontos szerepe mind a porc, mind pedig az olyan kötőszövetek egészségének és rugalmasságának a fenntartásában, mint például az ín. (Az ízületek jelentős részét porc alkotja.) 

A mezei zsurlóban található szelén és a szilícium egyaránt élénkíti a hajas fejbőr vérkeringését, ezért a természetgyógyászok szerint segíthetnek a hajhullás megelőzésében. 
A zsurlóban mindkét ásványi anyag bőségesen előfordul. 
Öregedés hatására a szilíciumsók mennyisége is csökken az artériákban és a bőrben. A szilícium fontos szerepet játszik a csontok, a porcok és a kötőszövetek egészségének fenntartásában! 
A mezei zsurló jó szilíciumforrás, a népi gyógyászatban ősidők óta alkalmazzák különböző törésekre, ínszalaghúzódásokra és egyéb sérülésekre. 

Idősebb emberek szervezetében csökkennek az ásványi anyagok, a zsurlófű a kovasav, Al, K pótlására is hatásos. 
Izületi gyulladásnál nemcsak a kovasav segít, hanem a mezei zsurló aranytartalma is.Bár kevés az aranytartalma, de ahhoz elég,hogy segítsen a reumánál. 


MELLÉKHATÁS:hosszú távon nem szabad alkalmazni,erős vizelethajtó hatása miatt.

Pikkelysömörre zsurló fürdő

A mezei zsurlót pikkelysömör, ekcéma esetén ivó - és fürdőkúrában is eredményesen alkalmazzák. 

Külsőleg használhatjuk forró fürdőkúraként vese- és hólyagkő eltávolítására az ivókúra kiegészítéseként. 

Reuma, köszvény, pikkelysömör eseteiben az egyéb kezelések kiegészíthetők fürdőkúrával. 

Zsurlós lemosást használjunk viszkető bőrkiütés, ótvar, gennyes körömágygyulladás, szőrtüszőgyulladás, felfekvés, fekély esetén, mely naponta többször ismételhető. Orrvérzés ellen helyi borogatószerként vérzéscsillapító hatású.

A mezei zsurló felhasználása

Zsurló tea, fürdő, tinktúra

* Mezei zsurló teakészítés: 1 púpozott teáskanál zsurlót adunk 1/4 liter vízhez, forrázzuk. 

Dunsztkötés: egy összezárt marék zsurlót tegyünk egy szűrőbe vagy szitába, amit forrásban lévő víz fölé helyezünk. 
Egy idő után a zsurlófű forró lesz és megpuhul, ekkor vászonkendőbe csavarjuk és a beteg testrészre helyezzük. Jó melegen be kell bebugyolálni! Ezt a dunsztkötést több órán át vagy egész éjszaka is a testen tarthatjuk. 

* Ülőfürdő: 100 gramm mezei zsurlót egy éjszakára hideg vízben áztatunk, másnap felforraljuk és a fürdővízhez öntjük. Fürdési idő kb. 20 perc. 
A víznek feltétlenül el kell lepnie a vese tájékát. A fürdő után nem szabad megtörülközni, nedvesen, fürdőköpenybe burkolózzunk és az ágyban egy órán át gőzöljük magunkat. 

* Tinktúra: 10 gramm zsurlót 50 gramm valódi gabonapálinkában beáztatunk. Két hétig a napon vagy meleg helyen tartjuk. Naponta felrázzuk. 

Módosítás dátuma: 2013. március 30. szombat, 19:39  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Milliárdok Zánkára: itt erősítenék a fiatalok identitását
Április elsejével a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) veszi át a zánkai ifjúsági centrumot; a létesítményt a következő egy-két évben újra európai hírű üdülőközponttá fejlesztenék, arra európai uniós forrásokból több milliárdot költenének – közölte az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos pénteken.

A KIM-nél a centrum szakmai felügyeletét a miniszteri kabinet végzi, az ő koordinációjával – mondta Mihalovics Péter.

Pénteken potenciális partnerekkel járták be a 210 hektáros objektumot (ahol télen 600, nyáron további 2500 férőhely, kalandpark, fedett és szabadtéri sportpályák vannak), hogy felhívják azok figyelmét a kiváló, ám kiaknázatlan lehetőségekre. Mihalovics Péter szerint az infrastruktúra maximális kihasználásával rentábilis gyermek- és ifjúsági centrumot lehet Zánkán üzemeltetni.

Navracsics Tibor miniszter kabinetfőnöke kitért arra: pénteken egy informális kör alakult, amelynek szereplői tanácsokkal járulnak hozzá a centrum fejlesztéséhez, így például a Zánka brand megalkotásához.

Kiemelte, a zánkai ifjúsági centrum az Új Nemzedék Jövőjéért Program megvalósításának terepe kell, hogy legyen. Mihalovics Péter utalt arra: az ifjúsági stratégiában azt fogalmazták meg, hogy minden fiatalt Magyarországon kell tartani; ezt az ifjúsági szolgáltatások bővítésén és az ifjúság identitásának erősítésén át akarják elérni. Mint mondta, Zánka ehhez kiváló terep: ottani élményekkel és a szociális táboroztatással elérhetőek a stratégiai célok.

Kulcstároló és a tábor kabalafigurája a recepción a zánkai ifjúsági centrumban

Fotó: MTI / Kovács Tamás

A Velencei-tavi sportegyesülettel közösen csábítanák Zánkára a vízi sport szerelmeseit; a kormányzat által hamarosan bevezetendő Erzsébet-táboroztatás keretében pedig kedvezményes áron nyaralhatnak majd gyerekek az ifjúsági centrumban – sorolta a hasznosításra vonatkozó elképzeléseket a miniszteri biztos. Hozzátette, a Kincsem nemzeti lovas stratégia egyik kiemelt helyszíne is a zánkai centrum.

Mihalovics Péter arról is beszélt, hogy április közepére "Zánka – újratöltve" szlogennel egy tanácsadó testületet hoznak létre. Ebben minden, az ifjúságpolitikával, a hasznosíthatósággal, a programszervezéssel kapcsolatos szakterület képviselteti magát, "annak érdekében, hogy Zánkát a következő egy-két esztendőben újra európai hírű, színvonalú üdültető táborrá varázsoljuk" – tette hozzá.

A miniszteri biztos kiemelte, hogy fontos az idei szezon megtervezése, de a hosszú távú működtetés még inkább, ezért a 2014-ben életbe lévő európai uniós költségvetéshez benyújtandó nemzeti fejlesztési tervben zászlóshajóként szerepel a zánkai centrum fejlesztése. Megjegyezte, hogy minden használható ötletet szívesen fogadnak.

A zánkai ifjúsági centrum évekkel ezelőtt 450 millió, míg az idén 290 millió forint állami támogatást kapott. Mihalovics Péter véleménye az, hogy az üdülőközpontot állami támogatás nélkül is rentábilisan lehet működtetni.

A Zánkai Ifjúsági Centrum strandja

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Májusra kész lesz a centrum ötéves fejlesztését meghatározó terv, a központra uniós forrásokból több milliárd forintot költenének, hogy az európai szintű szolgáltatásokat tudjon nyújtani – mondta Mihalovics Péter.

A zánkai volt úttörőtábor vagyonkezelője eddig a nemzeti vagyonkezelő volt, szakmai irányítója pedig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.


Szerző: MTI