FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Megfejtették az ír burgonyavész rejtélyét

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

potato blightBrit kutatóknak sikerült megfejteni, mi okozta az 1845-ös burgonyapusztulást, azonosították a növényt elpusztító penészgombát. A Sainsbury Laboratory kutatócsoportja múzeumban őrzött maradványokból vett mintát, ezt elemezték a laborban.

Összesen egymillióan haltak meg annak következtében, hogy szinte a teljes burgonyatermés elpusztult. Mivel ez volt a fő élelemforrás, az éhezés és az amiatt kialakuló betegségek még évekig szedték áldozataikat, Írország lakosságának nyolcada meghalt. Az éhínséget követő évtizedben kétmillióan vándoroltak ki Amerikába.

Potato-late-blight 640
Fotó: gardenofeaden / blogspot.com

A kutatók által megvizsgált baktérium teljesen más, mint a most is ismert kórokozók, valószínűleg mára már kihalt. Más baktériumok azonban még okoznak gondokat, annyi veszteséget okoznak évente, amennyivel több száz millió embert lehetne etetni.

DNS-vizsgálattal próbálták megfejteni az akkori és a mostani baktériumok közötti kapcsolatot. Európából Afrikából és az amerikai kontinensről származó baktériumokkal vetették össze a mintákat. Kiderült, hogy az akkori kórokozó különbözik a mostaniaktól, Sophien Kamoun, a Sainsbury Laboratory kutatója szerint valószínűleg ki is halt már, de ebben azért nem lehetnek biztosak.

A kutatók szerint a baktérium az 1800-as évek elején jelenhetett meg és terjedt el világszerte a 19 században. Csak a 20. században sikerült megszabadulni tőle, miután új burgonyafajta terjedt el a világon. Az új krumplifajta ugyanis ellenállt ennek a fajta baktériumnak.

potato blight
Fotó: gardenofeaden / blogspot.com

A Phytophthora infestans okozza a burgonya penészedését. az Egyesült Államokban bukkant fel 1844-ben, majd onnan terjedt át a következő évben Európába. 1845 nyara csapadékos volt, ami kedvezett a penészgomba elszaporodásának.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2013/05/21/megfejtettek_az_ir_burgonyavesz_rejtelyet/

Módosítás dátuma: 2013. május 21. kedd, 14:12  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Felelősségre és önzetlenségre nevel a közösségi szolgálat

Mivel 2016-ban az érettségi bizonyítvány kiadásának már feltétele lesz a középiskolások számára a legalább 50 óra közösségi munka, iskolai közösségi szolgálat elvégzése és ennek igazolása, 2014-ben a legtöbb iskolában már javában zajlik a munka. A fiataloknak ez többnyire nincs is ellenére, bár sokan arra panaszkodnak, hogy időt vesz el a tanulástól, és akadnak olyanok is, akik nem teljesen értik, mit kellene megtanulniuk mindebből. A szakemberek szerint nagyrészt az intézmények hozzáállásán múlik a siker.

Bővebben...