FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Piacszemle a gyenesdiási Első Balatoni Hal- és Termelői Piacon

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Hol vásároljon a tudatos fogyasztó, ha nyaralni megy? Szerencsére már a balatoni vakáció idején sem kell nélkülöznünk a termelői piacokat, hiszen akad néhány a Balaton partján is. Nemrégiben a gyenesdiási Első Balatoni Hal- és Termelői Piacon jártunk, és szemügyre vettük a kínálatot.

Elkerülhetetlen színfoltja a Nyugat-Balaton térségének a gyenesdiási Első Balatoni Hal-és Termelői Piac, amelyet 2010-ben létesített az önkormányzat. A strandolás után, vagy biciklitúra közben jól esik egy kicsit megpihenni a piacon. Láthatóan elsősorban a turisták igényeihez van igazítva a kínálat, amely a helyi ízekkel ismerteti meg a látogatókat, és egyedi gasztrokulturális élményt nyújt, hiszen különlegessége, hogy friss balatoni halat is falatozhatunk a piacon számos egyéb finomság mellett.

Lássuk, kikkel találkozhatunk Gyenesdiáson!

A kíváncsiságtól és éhségtől vezérelve első utunk a halsütödéhez vezet. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. küldetésének tekinti a balatoni halfogyasztás népszerűsítését, éppen ezért halboltot és halsütödét is működtet a piacon, ahol kizárólag balatoni halat értékesítenek. Frissen, megpucolva is vehetünk halat, az otthoni elkészítéshez pedig kiváló recepteket ajánlanak a piac facebook oldalán, de helyben is sütnek nekünk pontyot, keszeget, busát, süllőt és harcsát. Kiemelten a busát próbálják megszerettetni a halfogyasztókkal, mivel a busa idegenhonos faj, és túlszaporodott a Balatonban, ezért a tó ökoszisztémájára káros, ám az emberek számára kedvező élettani hatással bír, köszönhetően az egészséges omega-3 zsírsavakban igen gazdag húsának.

A termelők egyelőre nincsenek sokan június elején, de ettől függetlenül elég változatos termékkínálatot nyújt a piac.  A Zölderő nagytilaji kecskefarm itt hozta létre termelői élelmiszerboltját, ahol sokféle kecsketejből készült termék közül válogathatunk. Kapható kecsketej, különféle ízletes sajtok, joghurtok, kecsketejes szappan, valamint bodza és menta szörpökkel ízesített savóital, amely hatékony immunerősítőként szolgálhat. 

Kicsivel odébb megkóstolhatjuk Rézi néni tartósítószermentes szörpjeit Reziből, akinek a kínálata folyamatosan bővülni fog, ahogy érnek a virágok. Bodza, akác, és nemsokára következik a hárs, de ha ez nem volna elég, sárgarépás szörp is kapható.

Bár távolról érkezik, ám igazi különlegességként tokaji borecetek is helyet kaptak a piacon. Az aszúból, furmintból, muskotályból készülő ecetek kiváló emésztésjavító, étvágygerjesztő hatásukról ismertek, egyébként pedig inkább a prémium minőségű gasztrokülönlegességek kedvelőinek ajánlottak.

Kosarunkat, vagy strandtáskánkat friss bio zöldségekkel, gyümölcsökkel is megtölthetjük, illetve vihetünk haza helyi lekvárt is.  Érdemes kipróbálni a Káptalantóti Mangalica termékeket, amely a húskedvelőknek tartogat ízletes falatokat. Természetesen az elmaradhatatlan balaton-parti étkek, a lángos, palacsinta sem hiányozhatnak a kínálatból, amelyek közül a legfinomabbnak a helyben sütött kürtőskalács bizonyult. Mindehhez kísérőként a szomszédos Vonyarcvashegyről érkező borokat, vagy vonyarci házi sört kortyolgathatunk. A pálinkaházban kapható tiszaföldvári pálinka inkább magyar, mint helyi kategória, de családi gazdaságban, hagyományos eljárással készült minőségi terméket fogyaszthatunk itt is.

A piacon gyakran várják családi és tematikus rendezvényekkel is a látogatókat, és remélhetőleg a termelők sora még bővülni fog a balatoni szezon elindultával. Érdemes szem előtt tartani tehát az ökologikus fogyasztás elveit, és keresni a helyi ízeket a nyaraláskor is, erre pedig remek lehetőség a gyenesdiási piac minden szombaton délután 16 és 20 óra között.

Gelencsér Zsófia
greenr.blog.hu

Módosítás dátuma: 2013. július 15. hétfő, 14:44  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Magyarországi Szülők Országos Egyesületének közleménye a táboroztatásról

A táboroztatási kampány eltereli a figyelmet a helyi önkormányzatok ellátási kötelezettségéről, és az államilag támogatott gyermeküdültetés szükségességéről!

Törvény készül a táborozás szabályozásáról, de minek? A "táboroztatás" a profitorientált vendéglátás egyik legális formája, amelyeket a különböző rendeletek szabályoznak, azokat kell szigorítani! Újabban az iskolarendszerű oktatásban részt vevő gyermek- és ifjúsági korosztály a turizmusipar üzleti szereplőjévé (fogyasztójává) lépett elő.

Bővebben...