FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Górcső alatt az óvodai-iskolai menzareform

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

"A menza-kérdés azért fontos, mert a gyermek ideje nagy részét a bölcsődében, az óvodában vagy az iskolában tölti, ezért mintaként szolgál a közétkeztetési rendszer" - mondta Tóth Gábor okleveles élelmiszeripari mérnök és táplálkozáskutató. Harminc év közétkeztetési hagyományaival szakítva egy új korszak kezdődik most a magyarországi menzákon.

Kevesebb sót és cukrot, több zöldséget és egészséges szénhidrátot kapnak a gyerekek szeptembertől a menzákon. „A reform lényege a zsír- és sócsökkentés, hogy üdítő helyett víz kerül az asztalra, tejet és kakaót nem cukrozhatják meg pluszban, édes tejkészítményt csak feltételekhez kötötten adhatnak a gyerekeknek, illetve több zöldséget és gyümölcsöt kell beépíteni a menübe” – fejtette ki a reform lényét Tóth Gábor okleveles élelmiszeripari mérnök.
Viszonylag kaotikus állapotok voltak sokáig a hazai közétkeztetési rendszerben. Nem volt szabályozva a tápanyagtartalom, silány élelmiszerek kerültek be az étrendbe, ezért 2011-től indult meg a menzareform, közétkeztetési reform.
„A menza-kérdés azért fontos, mert a gyermek ideje nagy részét a bölcsődében, az óvodában vagy az iskolában tölti, ezért mintaként szolgál a közétkeztetési rendszer. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal életbe léptetett egy olyan szabályozást, amelyeket be kell tartani egy óvodai, iskolai élelmezésvezetésnek. Ezek elég konkrét szabályok” – mondta Tóth Gábor.
Táplálkozási szakembereket vontak be a közétkeztetés megreformálására. „Meghatározták, hogy a cukor csak nyolc energiaszázalék lehet, valamint, hogy csak tíz naponként lehet vajat adni a gyerekeknek. A zsír visszavonása miatt, a növényi olajakat részesítik ezentúl előnyben. Ezenkívül nem lehet használni ételporokat, ételkockákat, sós ételízesítőket. Szénsavas cukrozott üdítőitalokat betiltották és az 50 százalék alatti gyümölcsleveket is. Sertés és baromfizsírt nem használhatnak a menzák” – folytatta Tóth Gábor, aki hozzátette, hogy a tojásról kevés szó esik a szabályozásban, pedig a tojásfehérje fontosabb tápanyagforrás, mint a húsfehérje.
(www.edupress.hu)

Módosítás dátuma: 2014. június 06. péntek, 12:11  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés