FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Ribiszke metszése

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Ribes rubrum 'Rovada'A legtöbb kertben található a viszonylag szárazságtűrő, ellenálló ribiszke, mely gyakran térhatároló sövényként is funkcionál. A metszéséről itt olvashat.

Ribiszke bemutatása

A piros ribiszke ribiszke (Ribes rubrum) és a fekete ribiszke (Ribes nigrum) a köszmétefélék (Grossulariaceae) családjába tartozó gyümölcstermő cserje. Közép- és Kelet-Európában vadon is terem. Jellegzetessége, hogy tüskéje nincs. Levelei 3-5 karéjúak, a levélszél durván fűrészelt, a levélfonák sárga olajmirigyekkel pontozott. Virágzata lecsüngő fürt. Ebből fejlődnek ki a bogyók.

Miután járulékos gyökérrendszere a talajfelszín közelében húzódik, a növény rendkívül érzékeny a talaj vízellátására, mésztartalmára, sótartalmára, mikroelem tartalmára. A járulékos rügyek a cserjetörzsön keletkeznek, ezért ültetéskor 8-10 cm-rel mélyebben ültessük, úgy, hogy a koronavesszők alsó részeit befedje, ezzel a bokrosodást segítve.

Termőrész ismeretviragzó piros ribiszke

A piros és fehér ribiszkehajtás illetve termőrügyet fejleszt. A termőrügyek a rövid vesszők (nyársak) oldalán illetve a középhosszú vesszők alján fejlődnek. Az öt-hat éves gallyakon kevés virág fejlődik, ezeket le kell metszeni. A feketeribiszke termőrészei az almáéhoz hasonlók. A virágok vegyes rügyekből fejlődnek. Ezek részben a hosszú vesszők oldalán, nagy részben a rövidebb nyársakon fejlődnek.
bogyós oltványok

Ribiszkebokor metszése

A dugványok vesszőit 10-20 cm-re vágjuk vissza. Ennek hatására a földalatti törzsből új hajtások törnek elő, segítve a bokrosodást. A második évtől ritkító metszést végzünk. A ritkító metszés akkor optimális, ha a 4-5 éves piros ribiszkén 3db egyéves, 3-4 db kétéves és 1-2 db. négyéves bokorelemet hagyunk. Fekete ribiszke estében a négyéves bokorelem optimális száma 4-5 éves cserjén 2-3 db.

A metszést szüret után kezdjük, a talaj közelében, tőből végezzük. Először távolítsuk el a földre lehajló idős részeket, majd következnek további részek a fent leírt elemszám elérése érdekében. A nyesedékeket égessük el. Az elöregedett bokrokat újítsuk meg, és lombhullás után talajszintig vágjuk vissza a töveket. A következő évben az előtörő hajtásokat ritkítsuk úgy, hogy 8-10 hajtás maradjon.
törzses piros ribiszke

Törzses ribiszke metszése

A ribiszkének ismert törzses formája is. Erről tudni kell, hogy minél magasabb törzsű, a nemes annál gyengébb, a korona terjedelme annál kisebb, és az élettartama is kevesebb, mintegy 5-6 termőév. Törzset képező alany a ribiszke és az aranyribiszke (Ribes aureum).

Törzses bokrok alakító metszése

Telepítés után a fehér- és piros ribiszke nemes vesszőit 2-4 rügyre vágjuk vissza. A nyári hajtásválogatás során hagyjuk meg 4-5 db. függőlegesen álló hajtást. Ezekből nevelhetjük a korona felületét. A második évben minden vesszőt felére-harmadára vágjunk vissza. A nyári hajtásválogatás során a legszebb hajtásokból 8-10 db-ot hagyjunk meg. Majd minden évben távolítsuk el tőből a 4-5 éves gallyakat.

Ültetés után a fekete ribiszke koronavesszőit 4-5 rügyre vágjuk vissza. Hajtásválogatáskor hagyjuk meg a 45 fokban álló hajtásokat. Ezt követően minden évben a piros ribiszkéhez hasonlóan járjunk el. De, ha a termőgallyakon a vesszők hossza lecsökken, akkor erőteljesen metsszünk vissza és ritkítsunk.

törzses egresA köszméte esetében az első évben újabban egy függőlegesen álló vesszőt hagyjunk meg, amit 15-20 cm-re metsszük vissza. Ebből a hajtásválogatás során 3-4 hajtást hagyjunk meg. A 2-3 éves részek teremnek e legjobban, ezért ritkító és ifjító metszésre mindig szükség van. A további években néhány fejlett, felfelé álló vesszőt felére metsszük vissza, így növelve a termőfelületet. A fertőzések elkerülése végett a lehajló vesszőket a talaj felett 40-45 cm magasságban metsszük vissza. A jól szedhető, szellős köszméte koronájába öklünk kényelmesen belefér.

Forrás: Dr. Sipos Béla Zoltán: Gyümölcsmetszési alapismeretek

A metszési ismeretekkel a metszés tanfolyamon ismerkedhet meg közelebbről.

Piros ribiszke

Forrás: http://kertlap.hu/ribiszke-metszese/?utm_source=kertlaphirlevel
 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés