FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Dajkaanyaság és adózás: ötletek a több gyerek vállalására

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

Egyre kevesebb gyerek születik, az abortuszok száma stagnál, a válások száma nő. Sajnos már közhely, hogy Európa és Magyarország nem képes biológiailag fenntartani magát.

 

Németh Erzsébet szociálpszichológus úgy látja, egy viszonylag régi folyamat egyre romló tendenciájának vagyunk tanúi.

Németh Erzsébet azt mondja, többé-kevésbé mindenki tisztában van azzal, hogy az élet nem csak szórakozásból, bulikból áll, és hogy gyereke nélkül kiüresedik a világunk, és mégis sokan döntenek hedonista módon, vagyis kijelentik, hogy nem vállalnak gyereket.

A mai gyakorlat szerint mindentől óvott gyerekek hirtelen válnak kamasszá, és meglepően sokáig azok is maradnak, vagyis mintha később válnának felnőtté, mint korábban, és ez is hátráltatja a gyerekvállalást. A késői gyerekvállalás pedig azt jelenti, hogy kevesebb gyerek születik.

A gyerekvállaláskor szempont a munkahely is. Németh Erzsébet szerint az a baj, hogy a vállalkozókra, a munkaadókra akarja az állam hárítani a gyerekvállalással járó terheket, pedig ez társadalmi feladat lenne. A munkaadók nem kapnak segítséget ahhoz, hogy nőket, feltehetően egyszer gyereket vállaló nőket foglalkoztassanak. Ennek megfelelően kellene a gyedet, a táppénzt, vagy akár a munkahelyen belül a munkabeosztást, a helyettesítést kialakítani Németh Erzsébet szerint.

Vannak, akik szeretnék megválasztani a gyerekük nemét. Czeizel Endre orvos-genetikus azt mondja, a hozzá fordulók mintegy tíz százaléka szeretné a nem kiválasztását. Ő úgy látja, ha meg lehetne választani, akkor nőne –szerinte akár tízezerrel is - a születések száma. Furcsának találja, hogy a magzatot el lehet pusztítani, de a nemét megválasztani nem. De –hangsúlyozza – csak többgyermekeseknél lehetne engedélyezni a nem megválasztását. De általában ők is akarják, akinek két-három lánya vagy fia van, szeretne egyet a másik nemből is.

Németh Erzsébet is támogatná ezt az elképzelést. Ahogy a dajkaanyaságot is. Amikor valaki nem tudja kihordani a gyerekét, engedélyezni kellene, hogy más hordja ki, ezzel is nőhetne a szülések száma. És akár bizonyos kampánynak is lehet pozitív hatása –jó példa erre Franciaország -, de nagyon fontos, hogy stabil, kiszámítható környezet legyen, a fiatalok ki tudják számítani, hogy lesz-e lakásuk, megmarad-e a munkahelyük. A szociálpszichológus a jó döntések közé sorolja a családi adókedvezményt és a lakástámogatást is, de ezeknek csak úgy van értelmük, ha hosszú időn át érvényben maradnak.

Kicsi vagy kocsi?

A gyerek érkezése nagy változást okoz egy család életében. Orosz Katalin klinikai szakpszichológus azt mondja, az elmúlt húsz-harminc évben felnőtt egy olyan generáció, amely már a korábbinál sokkal nagyobb figyelmet kapott a családban, a szülők több időt akartak és tudtak fordítani rájuk.

Igaz, pont ez a generáció nem akar gyereket, nem alapít családot. Orosz Katalin szerint probléma, hogy ma nehezebben tudnak eljutni az emberek az intimitáshoz, az egymásra hangolódáshoz, ezért nehezebben tudják elképzelni az életüket egy gyerekkel. A szakpszichológus szerint meg kell tanulni önmagunkkal bánni, hogy legyünk tisztában azzal, mire van szükségünk valójában, mert ezeket nem tanítják az iskolában. Pedig talán megérné átstrukturálni a tantárgyrendszert, már csak azért is, mert a mai pedagógia sajnos éppen az elszemélytelenedés felé hat – a pszichológus szerint.

Régebben sokat idézett mondás volt, hogy „kicsi vagy kocsi”. Vagyis az a szituáció, amikor választani kell a munka, a vagyonosodás és a családalapítás között. Orosz Katalin arra hívja fel a figyelmet, hogy a harmincas években a gyerekek negyven százaléka házasságon kívül született, a háború alatt nagyon sok gyerek született, és a háború után is, pedig rendkívül rossz körülmények között élt a családok többsége. Mégsem volt kérdéses, hogy kell-e a gyerek. „Ha a dolgok mélyére nézünk, akkor új lehetőség bontakozik ki, mégpedig önmagunk alakításának a lehetősége, a saját lelki, belső fejlődésünk figyelembevételével” – teszi hozzá a klinikai szakpszichológus.

Módosítás dátuma: 2011. július 11. hétfő, 11:38  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Zöld oktatási innováció három felsőoktatási intézménytől

A Szent István Egyetem, a Nyíregyházi Főiskola és a Nyugat-magyarországi Egyetem Budapesten, sajtórendezvényen mutatta be április 14-én azt a három intézmény összefogásával megvalósuló, mintegy 864,18 millió forintnyi európai uniós támogatású projektet, amely a fenntartható mezőgazdálkodáshoz (hulladékgazdálkodáshoz, szennyvízkezeléshez, megújuló energiaforrásokhoz) kötődő, gyakorlatorientált képzési rendszereket kínálna a felsőoktatásban tanulók számára.

Bővebben...