FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Fűszerkert a lakásban

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
fűszerládakis03.jpg

Ha van kertünk ha nincs, télen  a növényeinkkel mindenképpen beszorulunk a lakásba. A fagyok beköszönte előtt tanácsos fokozatosan betelepíteni kedves fűszereinket a konyhába, de akár a hálószobába is. Minden fűszernövénynek van egy közös tulajdonsága antibakteriális és elpusztítja a vírusokat. Első helyre kerülhet a bazsalikom, a legjobban tisztítja a levegőt, finom illatával. Ezért több helyen is díszítheti lakásunkat bármelyik fajtájából egy-egy cserépben elültetve. Választhatjuk az indiai vagy a thai szent bazsalikomot, a lila levelűt a kis apró levelű görög bazsalikomot, vagy az aromás nagy levelű olasz fajtát.

Használhatjuk a balkonnövényektől megüresedett ültetőládákat, és ezekben sokféle fűszernövény kerülhet egymás mellé. A mély ládákban erőteljesebben tudnak fejlődni, lévén nagyobb gyökérzetet tudnak fejleszteni. A beültetés utáni első időszakban éppen hogy a gyökérzetükkel vannak elfoglalva így ne várjuk hogy rögtön hajtani kezdenek. Szoktam virágokat és színes levelű fűszereket is beültetni, (bársonyvirág, kis virágú árvácska, juhsóska, piros levelű mangold) ezektől sokkal vidámabb egy ilyen fűszerláda, és ugyanúgy hasznosak lehetnek a konyhában,vagy a terített asztal díszítésében.

fűszerládakis05.jpg

fűszerládakis04.jpg

Az öntözés és az elegendő fény a két kritikus eleme a benti fűszertermesztésnek. Először keveset locsoljuk, szinte félszáraz legyen a földjük. Amíg meg nem indul a fejlődésük szinte nem is párologtatnak a növények és könnyen berohadhat a gyökérzet. Ügyeljünk rá hogy ne legyen pangó víz a növényeken, mert ez még tragikusabb mint a szabadföldi termesztés esetében. Másik véglet a kiszáradás. Úgyis minden nap gyönyörködünk fűszereikben, szedünk róluk a főzéshez, ilyenkor mindig nézzük meg  milyen a földjük nedvességtartalma. A beültetésnél a láda aljára tehetünk egy réteg apró kavicsot, és a földhöz is keverhetünk belőle. A felszínt borító kavicsréteg pedig a mulcsozás egyik formája.

fűszerládakis01.jpg

Válasszunk minél világosabb helyet, mint ablakpárkány, beüvegezett terasz, ha azt látjuk növényeinken, hogy gyengén fejlődnek, világoszöldek, és gyenge struktúrájúak az új hajtások, ennek fő oka a fényhiány lehet. Másik ok a tápanyaghiány. A fűszernövényeket mindenképpen biológiailag tisztán érdemes nevelni. Öntözhetjük a nyárról megmaradt erjesztett növényi levekkel, lúgosítsuk a reggeli öntözővizet, szódabikarbónával, este pedig macskagyökér főzettel locsolhatunk. A gombásodás megelőzésére a talajt permetezzük mezei zsurló teával.Egy éjszakára beáztatunk 3-4 evőkanál zsurlót, majd másnap 45-60 percet  főzzük kis tűzön egy liter vízben. Hagyjuk kihűlni, és egy permetezős flakonba leszűrjük. Hetente egyszer kétszer kezeljük vele a növények földjét.

A növények szedése

Folyamatosan egy kis ollóval, vagy késsel vágjuk le a szükséges ágakat, leveleket. Fontos ne törjük, mert a roncsolt szárrész könnyen megfertőződik, és az egész növény pusztulásához vezethet. Ha megbetegedett ágat levelet találunk  rögtön távolítsuk el, vagy ha kell az egész növényt vegyük ki! Helyére ültethetünk a zöldséges részlegeken árusított előnevelt fűszernövényeket. Ezek nem olyan ellenállóak, mint a szabad földben edzett társaik, de így is ellátnak bennünket az ínséges téli időszakban aromás leveleikkel.

Aki most kapott kedvet egy kis fűszeres virágláda beültetéséhez a fenti forrásból beszerezheti a hozzávaló növényeket. Bio földet vehetünk a kertészetekben vagy  mezőgazdasági boltokban.

Hogy mit kezdjünk asok zöldfűszerrel arról már írtam korábban itt.

Forrás: http://valodisafrany.blog.hu/2014/11/21/fuszerkert_a_lakasban?token=307616f6487fce2620214dfaca51447f#axzz3Jn6GzCMi

meiszner.kati

Csatlakozás a ValódiSáfrány facebook oldalához: Klikk.

Eredeti cikk: http://valodisafrany.blog.hu/2014/11/21/fuszerkert_a_lakasban#ixzz3KGhkKvCc
 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

2016. augusztus 31-én a Család-, Ifjúság és Népesedéspolitikai Intézet megszűnik. Az Erasmus+ Programiroda költözik.

Tájékoztatjuk kedves pályázóinkat és partnereinket, hogy a 1312/2016. (VI. 13.) kormányhatározat értelmében 2016. augusztus 31-én a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet megszűnik.

2016. szeptember 1-től a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet keretében működő Erasmus+ Ifjúsági Programiroda és az Eurodesk Magyarország feladatait a Tempus Közalapítvány veszi át.

Bővebben...