FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Újabb égető Budapesten?

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Hulladékégető

Nem is kevés pénzből. Eredetileg szennyvíziszap-égető, de a lakosság hulladékát is ott tervezik elégetni.

Az új csepeli szennyvíztisztító felépülésével jelentősen csökkent a Duna vizének szennyezése. A tisztítás során keletkező szennyvíziszap kezelésére azonban még nem született hosszú távú megoldás – itt jön képbe Budapest második hulladékégetője, amely a „HUHA II. Új Hulladék-hasznosító és Iszapégető Erőmű” nevet viseli. A szennyvíziszap akár több mint 90%-ban tartalmazhat vizet, ami megnehezíti égetését. Ezért szárított iszapot égetnek, annak energiáját hasznosítják – de csak a szennyvíziszap szárítására. Hogy az iszap fűtőértéke javuljon, vegyes települési szilárd hulladékot terveznek keverni az égetőbe. Pedig a szennyvíziszap hasznosításának környezeti szempontból jobb és olcsóbb alternatívái is léteznek, pl. a komposztálás.

A megvalósíthatósági tanulmányból kiderül, hogy az új égető telephelye az Ócsai úton lesz. Az így érintett települések, településrészek: Gyál, Soroksár, Dunaharaszti, Alsónémedi. A tanulmányban a monoégető (azaz csak szennyvíziszap-égető) terve is szerepel, de energiahasznosulás szempontjából a vegyes égetés érné meg a legjobban. A vegyes hulladék is tartalmaz azonban olyan frakciókat, amelyeknek víztartalma magas (szerves hulladék), vagy csak részlegesen olvadnak meg (fém, üveg), így rontják az égéshőt. Arról nem is beszélve, hogy a 2008-as gazdasági válság óta csökken a magyar lakosság hulladékmennyisége.

Valóban szüksége van Budapestnek újabb égetőre? A rákospalotai égető kapacitása jelenleg sincs kihasználva, fejlesztésére van félretett pénz a KEHOP-on belül. Nem szeretnék külön kitérni a hulladékégetés kockázataira*.

De ha most lehetőség adódik befektetni a hulladékgazdálkodás jövőjébe, akkor miért a legdrágább (50 milliárd forintot tettek félre rá) és minimális számú új munkahelyet teremtő technológiát választjuk? Miért egy olyan ódivatú megoldást, amelynek alapfeltétele a pazarló életmód?

Ahelyett, hogy a begyűjtés minőségén javítanánk, az újrahasznosító ipart támogatnánk, vagy újrahasználati központokat építenénk ki – hogy csak néhányat említsek a kínálkozó lehetőségek közül.

*Erről a piromania.info oldalunkon találsz bővebb információt.

Forrás: Urbán Csilla

http://humusz.hu/kukabuvar/ujabb-egeto-budapesten

Módosítás dátuma: 2016. május 03. kedd, 11:52  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés