FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Mindent be a hűtőbe! A füstölt kolbászt is!

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

MÉRGEZÉSEK

A nagy nyári melegben sokan indulnak a strandra és egyéb fürdőhelyekre. Van, aki éhét, szomját ilyenkor a helyszínen csillapítja, sokan azonban pénztárcájukat kímélve, és egészségükre ügyelve otthonról pakolnak a hűtőtáskába.
Az emberek többsége tévesen azt gondolja, hogy a friss felvágottak helyett szendvicsbe választott füstölt kolbász, szalámi, sokkal megbízhatóbb, fogyasztásuk esetén kisebb az ételmérgezést lehetősége.

Pedig hazánkban leggyakrabban a házilag füstölt vagy más módon tartósított - például zsírban lesütött hús, nyers vagy rosszul hőkezelt hurka, kolbász, disznósajt - készítmények elfogyasztása miatt fordul elő az egyik legsúlyosabb, életveszélyes mérgezés: a botulizmus - ismertebb nevén kolbászmérgezés.

A Clostridium botulinum nevű baktérium által termelt méreganyag okozza, amely a legerősebb ismert toxinok közé tartozik. A nem megfelelően sterilizált házilag tartósított élelmiszerek, házi töltésű hentesáruk, lejárt szavatosságú készételkonzervek, marha-, sertés- és szárnyashúsok, hal- és tejtermékek, zöldségfélék, gyümölcsök, fűszerek lehetnek a fertőzés forrásai.

Ugyanakkor sokan betegedtek már meg több nappal korábban készített és a kamrában tárolt, fel nem melegített pörkölt, valamint házi tartósítású zöldség és pácolt halak fogyasztása után is botulizmusban - olvasható az Országos Élelmiszerbiztonsági- és Táplálkozástudományi Intézet weboldalán.

Mivel a méreganyag hideg körülmények között nem termelődik, a szakemberek azt javasolják, hogy ezek tárolása  a hűtőszekrény hőmérsékleténél - ez mindig 0 és +5 fok között legyen - melegebb helyen történő tárolás már veszélyes lehet a kórokozó elszaporodása szempontjából.

Fontos tudnivaló, hogy a méreganyag hatása fagyasztás hatására nem változik, az idő elteltével nem bomlik le, így a mélyhűtőből származó disznótoros (vagy a húsvétkor lefagyasztott sonka) is kiválthatja a megbetegedést, amennyiben ezeket az élelmiszereket a tárolás előtt gondatlanul kezelték.

A házi disznóvágásból származó termékek fogyasztása más ételmérgezés jellegű, hányással és hasmenéssel járó megbetegedéseket is okozhat, például szalmonellózis-fertőzést vagy sztafilokokkuszos ételmérgezést.

Ezen kórképek lefolyása sokkal enyhébb és kevésbé igényel különleges ellátást, mint a botulizmus, de következményeik rövid távon annál kellemetlenebbek lehetnek.

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés