FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Beüzemelték az energiabombát

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Átadták hazánk legnagyobb naperőművét Újszilváson. A 400 kW teljesítményű, napkövető, fotovoltaikus villamosenergia-termelő telep évi 630 ezer kWh villamos energiát állít elő. A 618,5 millió forintból, 432 milliós uniós támogatás mellett megvalósult erőművet a klíma- és energiaügyi államtitkár, Bencsik János avatta fel, aki elmondta: a következő év során a tizennégyszeresére nő a napenergiából termelt villamos energia mennyisége Magyarországon.
Az államtitkár kifejtette, hogy idén a Széchenyi-terv 7,7 milliárd forintos támogatása révén 169 megújuló energiatermeléssel kapcsolatos projekt megvalósítására nyílt lehetőség. Ez összesen 12,8 megawatt névleges teljesítményt jelent, ami 13 200 tonnával csökkenti a CO2-kibocsátást. Rövidesen 160 milliárd forintos átcsoportosításra kerül sor a Széchenyi-terven belül. A megújuló energiahasznosítást érintő fejlesztésekre 40 milliárd forint jut jövőre. Amennyiben Brüsszel jóváhagyja a változtatást, 2012 márciusának elején hirdetik meg az erre vonatkozó pályázatokat.

Bencsik János hangsúlyozta, hogy a kormány gazdaságfejlesztési célja Magyarország újraiparosítása, az energiafüggőség csökkentése. E kettőt együtt szolgálja a megújuló energia-ipar támogatása. Emlékeztetett rá, hogy tavaly avattak Szolnokon hazai tulajdonú napelemgyártó üzemet, amely világszínvonalú terméket állít elő. Magyarország első napkövető fotovoltaikus rendszere bizonyítja, hogy hazánkban már van kellő szaktudás, ipari háttér és a települések részéről innovatív készség a napenergia-hasznosításának elterjesztéséhez. Ennek hosszú távon lesz különös jelentősége.

Mindehhez Szűcs Lajos, a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke azt tette hozzá, hogy a kormány döntése értelmében az önkormányzati reform eredményeként a jövőben a megyékhez kerül a településfejlesztés. A települések igényeit a megyék összegzik és rendezik megyei fejlesztési tervekbe, amit a kormány felé továbbítanak.

Naperőmű a gémeskút árnyékában

Újszilváson hagyománya van a megújuló energia hasznosításának, hiszen már ma is geotermikus rendszer biztosította energiával fűtik a polgármesteri hivatalt, az általános iskolát és a sportcsarnokot, a művelődési házat, az óvodát és a könyvtárat is. Az önkormányzat 2 hektáros egykori marhalegelőjén most felépült naperőmű a villamos hálózatba termeli az áramot. A létesítmény magyar mérnökök és kivitelezők szaktudását dicséri. Az ez év tavaszán megkezdett építkezés során 68 darab, forgatórendszerrel felszerelt, egyenként 24 napelemet tartó állványt állítottak fel, melyeken összesen 1632 darab napelemet telepítettek. A beruházás részét képezi továbbá az inverterek felszerelése, egy transzformátorállomás, egy felügyeleti konténer kialakítása, illetve a szükséges kábelek lefektetése. Az inverterek a napelem felől érkező egyenfeszültséget nagyon jó hatásfokkal alakítják át 240V-os 50 Hz váltakozó feszültségű villanyárammá. A gyártó a napelemek 90 százalékos hatékonyságát 15 évre garantálja. A megtermelt villamos energia egy helyben telepített transzformátorállomáson és csatlakozó hálózati
szakaszon keresztül a Démász Zrt. ceglédi alállomásába jut. A most elkészült naperőmű biztosítja a település önkormányzati hivatalának, összes intézményének, valamint Újszilvás közvilágításának áramellátását.

A beruházásnak külön jelentőséget kölcsönöz, hogy a Szolnoki Főiskolával, a Szent István Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel kötött megállapodás értelmében a naperőmű a korábban megvalósult geotermikus rendszerrel együtt a szakirányú képzéseik gyakorlati oktatási bázisa lesz.

Forrás: Bertók T. László  http://mno.hu/gazdasag/napraforgo-eromu-ujszilvason-1033514

Módosítás dátuma: 2011. november 23. szerda, 19:08  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés