FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Holdon túli űrállomás lesz a Skylab–2

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
orion-NASA 900x675Újabb, ember által lakott űrállomással gazdagodhat az amerikai űrhivatal flottája, és a mélyűr kutatására szánt Skylab–2 csak fizikai értelemben lesz távoli – a Nasa tervei szerint a közeljövőben megvalósulhataz ambiciózus projekt.
Fotó: NASA

A Nasa aktuális stratégiai célja, hogy a Földhöz közeli űrmissziókat átpasszolja a űripari cégeknek, mert így több erőforrása marad a mélyűr kutatására. Az utóbbinak lesz az egyik fontos eszköze a Skylab–2 űrállomás, amely a Holdon túl helyezkedik majd el. Egészen pontosan Föld és a Hold gravitációs egyensúlyban levő 2-es Lagrange-pontját szemelték ki az űrközpontnak. Ha egy űrbéli objektum ezen a ponton van, a helyzete a két égitesthez viszonyítva nyugalomban marad.

A Skylab–2 nemcsak űrbéli laboratóriumként áll majd a tudomány szolgálatába, mint a Nemzetközi Űrállomás, hanem egyben űrkikötőként is funkcionál, ez lesz számos űrbéli kaland kiindulópontja. A Nasa innen akarja majd elindítani az űrhajósokat az aszteroidákra, a Marsra és a Phobosra.

A Skylab–2 fellövését az új Space Launch System (SLS) nevű rakétával végzik el, aminek még folyamatban van a fejlesztése. Ez lesz a világ legnagyobb rakétája, és az a cél, hogy el tudjon juttatni néhány asztronautát a Marsra. Tehát igazán nem lesz nagy kihívás megközelíteni vele a Hold túlsó oldalát.

Az SLS rakterét nagyjából kitölti majd a Skylab–2 fő modulja, ami körülbelül akkor, mint egy kétemeletes lakóház. Ezen az űrállomáson hónapokra elegendő ellátmányt tudnának elraktározni egy négyfős legénység számára, tehát viszonylag ritkán kellene a Földről újabb készleteket küldeni az űrhajósoknak.

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés