FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Egyél komposztot ― komposztálási program Újpalotán!

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
A napokban az Újpalotai lakótelepen, a Zsókavár utcától nem messze egy szokatlan, új építménnyel találkozhatnak az arra járók. A Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló Komposztáló Lakónegyed Program egy országosan is egyedülálló kezdeményezést valósít meg.

A címben elhangzó, a komposztevésre buzdító, bizarrnak tűnő felszólítás mélyebb összefüggésekre hívja fel a figyelmet. Az élelmiszereinkben lévő tápanyagok ugyanis a talajban lévő humusz, vagy más néven komposzt közvetítésével kerülnek a táplálékainkba, majd a szervezetünkbe. Aki komposztál azon kívül, hogy akár egyharmadával csökkenti a hulladékát (esetleg a szemétdíját is), biztosítja a mára már jócskán tönkretett talajaink termőképességét. Az, hogy egy kertes családi házban lehet komposztálni, talán már köztudott. Az, azonban, hogy egy panelházakkal benépesített lakótelepen is komposztot tudunk előállítani, már komolyabb kételyeket ébreszthet. Nem csoda, hiszen nemigen találunk erre példákat.

Egy átlagos fővárosi családban évente, fejenként 150 kg komposztálható hulladék keletkezik. Országosan másfél millió tonna, vagyis egy Gellért-hegynyi mennyiség a mérleg. A hulladék szót mi, a témával mélyebben foglalkozók nem kedveljük: sokatmondóbb a „zöldjavak” kifejezés, hiszen itt ― a szó valóságos értemében ― nem beszélhetünk hulladékról. A komposztálás egy olyan természetes folyamat, mely során a természetben ― a talaj felszínén vagy mélyén ― élő, mérhetetlen gazdagságot mutató élővilág alakítja át ezeket az anyagokat komposzttá. Ezt a folyamatot és a hozzá kapcsolódó tevékenységet az emberiség már évezredek óta ismeri, a mai modern technikai civilizáció mégis sok más hasznos dologgal együtt csaknem feledésre ítélte. Szerencsére egyre több szó esik róla és számos komposztálási program is indult az elmúlt években országszerte.

A cikk elején emlegetett rejtélyes építmény egy komposztkarám, mely hamarosan komposztáló-tartályokkal népesül be. A programban résztvevő környékbeli családok mindannyian kapnak egy-egy kulcsot, melynek segítségével juthatnak be a karám belsejébe és az éppen használatban lévő gyűjtőtartályba helyezhetik el a komposztálnivalókat. Elsősorban olyan lakóközösségekre számítunk, amelyeknek minél több tagja részt kíván venni a programban. Mivel egyelőre egyetlen ilyen karám épül, korlátozott a résztvevők száma. Reményeink szerint az önkormányzat felkarolja majd a kezdeményezést, így újabb tárolók létesülhetnek.

A program iránt érdeklődőknek három előadást, illetve fórumot tartunk. Az Egyél komposztot ― a talajtól a tányérig! címmel elhangzó előadást vetítéssel is fűszerezzük. Az előadások során a talajokkal, az élelmiszereinkkel és a komposztálással kapcsolatban sok érdekes tudnivalóval ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Az ismeretterjesztő előadások, illetve fórumok helyszíne: Hartyán Általános Iskola (Hartyán köz 2-4.)

Az előadások időpontjai: 2013. május 21., kedd 18 óra, 23,. csütörtök 18 óra, 24., péntek 18 óra.

A komposztkarám átadására május 25-én, szombatot egy rendezvény keretében kerül sor. Itt újabb ismeretekkel segítjük az érdeklődőket, továbbá lehetőséget kínálunk a programra való jelentkezésre. Arra is kíváncsiak vagyunk, ki venne részt szívesen egy közösségi veteményeskert művelésében. A gyermekeket és a játékos kedvű felnőtteket Hulladék-játszóházzal, Kompomata-játékkal és Komposztstafétával várjuk.

A rendezvény helyszíne a komposztkarám, a Kőrakás park 1-8 számú ház melletti zöldterület, ahol 10-18 óráig várjuk az érdeklődőket.


Jó közösségi komposztálást!


Gellért Miklós
Projektvezető

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

(Az „Újpalotai lakótelepen a Zsókavár utcai akcióterület II. ütemű fejlesztése” című KMOP-5.1.1/C-09-2f-2011-0001 kódszámú városrehabilitációs projekt, Komposztáló Lakónegyed Program.

Támogatás összege 1.000.000 forint.)

Módosítás dátuma: 2013. június 04. kedd, 09:20  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés