FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A jövő útburkolata Zalaegerszegről

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
A 21. század útburkolatát gyártják a MOL zalai finomítójában. A gumibitumen tartósabb, kevésbé kátyúsodik és utakra terítve a fenntartása is olcsóbb, mint a hagyományos burkolaté. A zalaegerszegi üzem kialakítása 420 millió forintba került.

A MOL saját szabadalmának gyártásához bitument és használt gumiabroncs-őrleményt használnak.
- Lényegesen jobb tulajdonságokkal rendelkezik ez a bitumen, mint a hagyományos - mondta Pethő Zsolt, a MOL Magyarország Downstream ügyvezető igazgatója. - Amit az emberek leginkább észlelnek majd: rövidebb a fékút, sokkal kevesebb a zaj, de általánosságban is elmondható, hogy kopásállóságban, teherbírásban és szinte minden paraméterben jobb. 
A most átadott zalaegerszegi üzemben évi 5 ezer tonna a kapacitás, de ez bővíthető. Az új útburkolat iránt máris jelentős az érdeklődés, nemcsak itthon, hanem a környező országokban is. A licence-t például Ausztráliból és Kínából is keresték, így a gumibitumen nemzetgazdasági szinten is jelentős lehet. 
- Zalaegerszegen olyan petrolkémiai ipar maradt meg, épül és gyarapodik, amely a város szempontjából is rendkívül fontos - szögezte le Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere. - Ennek az olajmezőnek a kitermelhető olajmennyisége minimális például egy arab olajkútéhoz képest, de a város iparűzési adóbevételeiből a MOL jelentősen részesedik, és komoly gyártás folyik itt a zalaegerszegi finomítóban.
A MOL a gumibitumen minél szélesebb körű alkalmazása érdekében már tárgyalásokat kezdett az útfelújításokat finanszírozó állami szervekkel, illetve a kivitelező vállalkozásokkal. 
P.Á./N.G.
Fotó: Seres Péter
Módosítás dátuma: 2013. szeptember 16. hétfő, 20:34  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés