FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Igazi áttörés a magfúzióban

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

nif-1209-18050Amerikai kutatóknak laboratóriumi körülmények között sikerült átlépniük egy fontos mérföldkövet az önfenntartó fúzió kutatásában. A magfúzió - az a folyamat, amely a Nap energiáját is adja - egyszer szinte korlátlan és olcsó energiaforrás lehet, ehhez viszont az erőműveknek több energiát kell gyártaniuk, mint amennyit fogyasztanak. Fotó: lasers.llnl.gov

Ez eddig nem jött össze, most viszont az kaliforniai National Ignition Facility (NIF) kutatói áttörést értek el. Az intézményben 192 lézersugárral, a világ legerősebb lézerével egy kis darab hidrogén-üzemanyagot melegítenek fel annyira, hogy megtörténjen a nukleáris fúzió.

nif-1209-18046
Fotó: lasers.llnl.gov

A BBC tudósítása szerint szeptember végén, egy kísérlet alkalmával először a világon sikerült több energiát kinyerni a fúziós reakcióból, mint amennyit elnyelt az üzemanyag. Ez volt a labor eredeti célja: a fúziós gyújtás (fusion ignition) létrehozása, ahonnan már önfenntartó láncreakció jöhet létre, és a fúzió annyi energiát hoz létre, mint amennyit a lézerek felhasználnak. Ez azért lehetséges, mert a rendszer különböző részei nem hatékony, azaz a lézerekben felhasznált összes energia nem mind jut el az üzemanyaghoz.

http://index.hu/tudomany/2013/10/08/igazi_attores_a_hidegfuzioban/

A kutatók már több évtizede próbálnak megoldást találni a fúziós reaktorra, a mostani viszont évek óta a leglényegesebb előrelépés. A NIF kutatói 2009-ben 2012 szeptember harmincra ígérték az áttörést, azonban technikai problémák miatt az nem jött össze.

Módosítás dátuma: 2013. október 08. kedd, 12:07  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Ifjúság, ifjúságpolitika – új kihívások címmel nemzetközi konferencia

Immár negyedik alkalommal, ezúttal Ifjúság, ifjúságpolitika – új kihívások címmel nemzetközi konferenciát rendeztek a SZTE Tanulmányi és Információs Központ nagyelőadójában.

Jancsák Csaba szervezőtől megtudtuk, a konferencia tárgya a nemzetközi folyamatok ifjúságszociológiai értelmezése és az európai, illetve a magyar fiatalok világára történt hatásainak mélyebb megértése, továbbá az ifjúságügy és ifjúságpolitika európai kihívásainak, szakmai dilemmáinak és az azokra született koncepcionális megoldásoknak megtárgyalása, megvitatása.

Bővebben...