FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Oláh György Nobel-díjas kémikus: Magyarországon palagázból és pezsgő ásványvízből lehetne üzemanyagot előállítani

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Magyarországon palagázból és pezsgő ásványvizekből nehéz járművek maghajtására alkalmas üzemanyagot, metanolt lehetne előállítani - mondta helyi idő szerint szombaton Los Angelesben Oláh György Nobel-díjas kémikus.
A világhírű tudós azután nyilatkozott, hogy a nyugati parti amerikai nagyvárosban találkozott Áder János köztársasági elnökkel, aki öt észak-amerikai régió magyar közösségét keresi fel az 1956-os forradalom évfordulójának alkalmából.
Oláh György azt mondta, egyebek között arról beszélgetett az államfővel, hogy hogyan lehetne az olajat helyettesíteni és üzemanyagot termelni olyan összetevőkből, amelyek fellelhetők Magyarországon. Amiből Magyarországon van sok, az pezsgő meleg víz és palában felszívott földgáz. Mindkettőt fel lehet használni egy új folyékony üzemanyag gyártására - nyilatkozott a professzor.
Emlékeztetett arra, hogy Magyarország kedvező természeti adottságait már a rómaiak is kihasználták, akik fürdőt építettek Aquincumban. Felhívta a figyelmet arra, hogy a pezsgő meleg vízre alapozva Izlandon egy profitalapú metanolgyárat hoztak létre. "A nagy különbség az, hogy ez az Izland kis sziget az Atlanti-óceán északi részén, míg Magyarország Európa szívében fekszik" - mondta Oláh György.
Azt mondta, az általa és a munkatársai által elvégzett kutatás-fejlesztések lehetővé teszik a Makónál talált palagáz felhasználását. Kitért arra, hogy a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) kidolgozták annak a módját, hogy hogyan lehet metanolt nehéz járművek, akár mozdonyok meghajtására, univerzális üzemanyagként felhasználni.
"Magyarország ebbe bele tudna kapcsolódni, mert a természet által adott körülmények között ez Magyarországon megoldható. Ha Izlandon megoldható lett az, hogy metanolt gyártanak bugyborékoló meleg vízből, akkor lehet Magyarországon is ezt csinálni, és lehet a palában lévő földgázból is csinálni" - nyilatkozott Oláh György.

További részletek: http://kuruc.info/r/1/119541/#ixzz2iwjRHVSU
 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés