FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Vízkezelési kutató és oktatási központ jöhet létre Nagykanizsán

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A veszprémi Pannon Egyetem a nagykanizsai Hidrofilt Kft.-vel, illetve a dél-zalai város önkormányzatával együttműködésben vízkezelési kutató és oktatási központot kíván létrehozni Nagykanizsán. A kezdeményezésről június 26-ai ülésén tárgyalt a megyei jogú város közgyűlése, amely 20 millió forintos hozzájárulásról döntött.

A Pannon Egyetem mérnöki kara és nagykanizsai kampusza a vízkezeléssel nemzetközi szinten foglalkozó Hidrofilt Kft.-vel nemrég dolgozta ki és indítja el szeptembertől a víz- és szennyvízkezelő rendszereket üzemeltető szakmérnöki képzését. A Magyarországon eddig egyedülálló szak iránti érdeklődés alapján azt is vizsgálják, hogy a képzést angol nyelven is meghirdetnék, a vízkezelési cég ugyanis Indonéziában és Srí Lankán már előrehaladott tárgyalásokat folytatott erről.

Az egyetem és a társaság közös munkájára, illetve Nagykanizsa önkormányzatának részvételére alapozva a három partner víztisztítással, vízkezeléssel foglalkozó kutatási-fejlesztési, illetve oktatási tudásközpont létrehozását határozta el.

A közgyűlés keretében Borsos Ferenc, a Hidrofilt ügyvezető igazgatója kifejtette: ez a központ hosszú távon biztosíthatja a vízkezelési iparág nagykanizsai jelenlétét és a szakemberek utánpótlását. Birkner Zoltán, a nagykanizsai egyetemi kampusz igazgatója arról beszélt, hogy a duális formában megvalósuló víztisztító mérnöki képzés sem Magyarországon, sem a környező országokban nem volt eddig, megvalósítása ezért is ígéretes mindhárom résztvevő partner számára.

Cseresnyés Péter polgármester (Fidesz-KDNP) kitért rá: attól is fontos ez a kezdeményezés, hogy a szakmunkásképzéstől a szakmérnökök oktatásáig, vagyis minden szükséges képzési szintet elindítanának Nagykanizsán, ami a foglalkoztatási lehetőségeket is javítja.
(Forrás: MTI)
(www.edupress.hu)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Megalakult az Ifjúsági Szakmai Egyeztető Fórum

"Egy jól működő államban fontos, hogy kellő figyelmet szenteljenek a fiatal generációra" - közölte Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár az Ifjúsági Szakmai Egyeztető Fórum megalakulásáról szóló március 20-ai sajtótájékoztatón, Budapesten. Bejelentették: új ösztöndíjat vezetnek be szeptembertől, amit a tehetséges sportolók kaphatnak, szemeszterenként 1 millió 250 ezer forint értékben.

Bővebben...