FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Puska a hasznos növénytársításhoz

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A hogyan és a miértek

A megfelelő növénytársítás fogalma korántsem a manapság divatba jövő bio kertészkedéssel egy időben épült be a köztudatba, hanem már az ókor óta foglalkoztatja az embert. Egymás védelmi rendszerét kiegészítő növények csoportba ültetésével olyan növényközösségeket hozhatunk létre, amelyek segítik, védik, támogatják egymást a kártevőkkel szembeni harcban. A kórokozók távol tartása mellett odacsalogatják a hasznosnak mondott, beporzó rovarokat is. Egyes fajok pedig segítenek a talaj egyensúlyát fenntartani ásványi anyagok visszapótlásával, ezáltal társaik növekedését serkentik.

Fontos tudnunk, hogy ez a hatás akkor érvényesül a legnagyobb hatékonysággal, ha a társítandó növények már a kezdetektől fogva együtt fejlődnek, érdemes tehát együtt is ültetnünk őket. Természetesen ez még nem garancia arra, hogy egyáltalán nem lesz kártevő konyhakertünkben. Teljes védettséget egyik módszer sem garantál, viszont arra jó, hogy egyes kártevők mértéktelen túlszaporodását megakadályozzuk vele.

permakultúra egyértelmű előnye pont ez, a biodiverzitás egyensúlyi állapotba hozza a környezetet.

Néhány hasznos példa a növénytársításra

-  bármely hagymaféle + sárgarépa : a hagymafélék elűzik a répát károsító legyeket, a répa távol tartja a molyokat és a hagymalegyet. 

- fokhagyma a levéltetvek elleni küzdelemben hasznos, remekül érzi magát mellette a rózsa.

- snidlinget akár féltett virágágyásunk szélére is ültethetünk, az illata sokféle kártevőt riaszt.

- hagymafélék + uborka : az uborkalisztharmat terjedését gátolja.

- sárgarépa, káposztafélék + zsálya : utóbbi erős illata a hagymafélék hatásához hasonlóan riasztja a répa és káposztafélék kártevőit.

- sarkantyúka +  káposztafélék : a káposztát rágcsáló hernyókat nagyon izgatja a sarkantyúka, így a káposztát megkímélik.

- zeller + káposztafélék : zellerrozsda, illetve a káposztalepke ellen javallt társítás.

- saláta + retek : a saláta illatát ki nem állhatja a földibolha, a retek egyik fő ellensége.

- paradicsom + káposzta : a káposztalepkék ellen hatékony.

- paradicsom + körömvirág : a körömvirág illata távol tartja a levéltetveket.

- burgonya + zöldbab : a krumplibogár elriasztására szolgáló társítás.

- kapor jelenléte a kertben olyan ragadozórovarokat vonz oda, melyek sikerrel megszabadítanak a mindenhol problémát jelentő levéltetvektől.

- gilisztaűző varádics szagát nem szeretik a hangyák, így messziről el fogják kerülni kertünket.

- a hüvelyesek minden típusa segíti a talaj nitrogén tartalmát javítani, mert gyökérgümőjükben képesek azt hosszú időre raktározni.

- cickafark hasznos társítás kalcium, foszfor, és szilícium szegény talajban,és hasznos beporzó rovarokat is vonz.

- paszternák, zsálya, zsázsa, fokhagyma, majoránna vagy kakukkfű : a meztelen csigákat riasztják. (állítólag, nálam nem vált be)

Ellenjavallt szomszédság

borsó - hagyma, borsó - ír burgonya, burgonya - tök, burgonya -hagyma, bab - hagyma,  paradicsom - sárgarépa, fehérrépa - mustár, paradicsom - vörös káposzta, paradicsom - édeskömény, paradicsom - kapor, paradicsom - kukorica, paprika - karalábé, paprika - padlizsán, petrezselyem - fejes saláta, uborka - aromás fűszernövények

 

novtars.jpg

Állati segítőink

A növények megfelelő társítása mellett igen örüljünk, ha kertünkben felbukkannak az énekes madarak, sünök, denevérek, vakondok, mert ezek hasznos segítőinkké válnak a kártevők elleni küzdelemben. Meztelencsigák ellen (szerintem) vagy indiai futókacsával védekezhetünk sikeresen, vagy sehogy, és szépen elfogadjuk, hogy ellepik kertecskénk a hontalan nyálkás szörnyek. A békák, gyíkok, kígyók szintén egy sor kártevőtől szabadítanak meg, de ugyanígy a katicabogár, a fülbemászók, és a fürkész darazsak is sok élősködőtől kímélik meg veteményesünket az idény során.

Forrás: http://biotopia.blog.hu/2015/02/19/puska_a_hasznos_novenytarsitashoz
Módosítás dátuma: 2015. február 24. kedd, 12:34  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Megalakult az IKSZ XIII. kerületi alapszervezete

 

Az IKSZ "Szólj bele a közéletbe!" országos kampánya keretében 2011. július 15-én megalakult az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség  XIII. kerületi alapszervezete. Az alakuló ülésen részt vett Azbej Tristan Közép-Magyarországi Régióért felelős alelnök és Kovács Péter szervezetépítésért felelős alelnök is.

Miután az alelnökök ismertették a megalakuláshoz szükséges tudnivalókat és felvázolták az IKSZ felépítését az új tagoknak, a résztvevők Bordács Bálint elnökjelölt beszédét hallgathatták meg, melyben ismertette a  XIII. kerülettel kapcsolatos jövőbeli terveit, az összefogás fontosságát, majd átadta a szót Nyitrai Zoltán és Kiss Zsófia alelnökjelölteknek, illetve Izsó Borbála titkárjelöltnek. Miután a tagok meghallgatták a jelöltek bemutatkozását, következő programpontként a szavazás következett. Egyhangú szavazással a XIII. kerületi IKSZ elnöke Bordács Bálint lett. A résztvevők alelnöknek választották Nyitrai Zoltánt és Kiss Zsófiát, az alapszervezet titkára pedig Izsó Borbála  lett. Ezután az este jókedvű beszélgetéssel, politizálással folytatódott.