FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

300 milliós támogatást nyert az SZTE napelemek telepítésére

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Fotovoltaikus rendszerek kialakítását valósítja meg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) abból a 297,71 millió forint támogatásból, amelyet a Széchenyi 2020, Környezet és Energia Operatív Program pályázatán nyert. Az uniós támogatásnak köszönhetően az SZTE továbbra is Magyarország legzöldebb felsőoktatási intézménye marad, és vélhetően 2015-ben is sikerül megőriznie előkelő helyét a világ és Európa zöld egyetemeinek rangsorában.

A 2015 februárjában induló Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Szegedi Tudományegyetemen projekt során 18 helyszínen összesen 2040 db napelemet telepítenek az egyetem épületeinek tetejére. Az intézmény ily módon kívánja minimalizálni az irodaépületek üzemeltetési és azon belül energiaköltségeit. A saját villamos energia termelés megvalósítása jelentős költség csökkentési lehetőség az egyetem számára, mely egyrészt a növekvő műszerpark, másrészt a globális felmelegedés okozta egyre melegebb nyári hőmérsékletet ellensúlyozó klímatechnológia üzemeltetési költségeinek megnövekedésével küzd.

A napelemek telepítése több előnnyel is jár: a csúcsigényeket adó légkondicionálási időszak villamosenergiai felhasználása egybeesik a napelemek maximális termelésének időszakával. Járulékos előny továbbá, hogy a napelemek árnyékolják a tetőt, az elvonandó hőenergiát ezen a felületen így a felére, harmadára csökkentik.

A projekt során telepítendő napelemek összesen 510 kW beépített teljesítményt jelentenek. Ezek összes energiatermelése évente várhatóan 626.513 kWh/év, ami évente 22,44 millió forint villamosenergia-megtakarítást jelent az egyetem részére. További előnye a technológiának, hogy az üzemelési ideje hosszú (35 év), karbantartást, kezelő személyzetet szinte nem is igényel.

A fejlesztés összhangban van a Szegedi Tudományegyetem energia korszerűsítési, környezettudatos törekvéseivel. A Tisza-parti universitas a világ zöld egyetemeit összehasonlító 2014. évi világrangsorában a top 20 közé emelkedett, Európában az előkelő 11. helyen áll, Magyarországon pedig változatlanul a legzöldebb felsőoktatási intézménynek számít.

(www.edupress.hu)

Módosítás dátuma: 2015. március 20. péntek, 21:10  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés